Blå settekasse til barnerom før og etter laging.

Lag en stilig settekasse til barnerommet med papp og papir i friske farger og gamle tegneserier. © Margrethe Miljeteig

Enten det er til barnerommet eller finstua, kan en settekasse pynte opp og bli en fin plass til små pyntegjenstander og minner.

Settekassen kan enkelt lages av det du har hjemme. Finn fram rester av papp, papir og maling. Kassen kan for eksempel pyntes med fine ark, knapper, tannhjul, sløyfer, gamle bilder, servietter, glansbilder, avisutklipp og frimerker.

Vi skal se hvordan man går fram for å lage to settekasser i forskjellig stil. Begge har ganske lik fremgangsmåte og kan enkelt lages selv.

Dette trenger du

Den viktigste ingrediensen er selvsagt selve trekassen. Settekasser finnes i alle størrelser og fasonger. Kanskje har du en gammel settekasse liggende, eller så er det enkelt å oppdrive kasser på hobby- og interiørbutikker. Du bør se etter en kasse i passende størrelse, med rette kanter og uten limsøl. Dersom du ønsker å male settekassen, bør den være i ubehandlet tre. Dersom den er lakket kan du pusse den ned.

Du vil også trenge saks, lim, maling eller lakk og pensler.

Du trenger papir til å tapetsere de forskjellige rommene. Du kan bruke gammelt gavepapir, gamle aviser, kvitteringer, reklame, billetter, servietter, frimerker og emballasje. Du kan også kjøpe ferdigdesignede ark eller papirteip med spennende mønster på en hobbyforretning.

For å gjøre kassen enda mer spennende, kan du finne fram diverse saker og ting å pynte den med. Let i skuffer og skap: kun fantasien setter grenser.

INGREDIENSER: Knapper, gamle aviser, frimerker, stempler og gamle klokkedeler er eksempler på ting du kan pynte settekassen med.

INGREDIENSER: Knapper, gamle aviser, frimerker, stempler og gamle klokkedeler er eksempler på ting du kan pynte settekassen med. © Margrethe Miljeteig

Slik går du fram

1. Male eller lakke

Først må du behandle treverket med maling, lakk eller beis. Dersom kassen er flisete, kan det være lurt å pusse den med sandpapir først. På den brune settekassen er det brukt lakkbeis til innendørs bruk, mens den blå settekassen har fått et strøk med vannbasert hobbymaling.

Beisen lar detaljene i treverket skinne igjennom, mens malingen dekker over og skaper en jevn overflate.

MALING ELLER LAKK: Trekassen kan brukes slik den er, eller så kan du male eller lakkere den. Her er det brukt vannbasert hobbymaling og brun lakkbeis.

MALING ELLER LAKK: Trekassen kan brukes slik den er, eller så kan du male eller lakkere den. Her er det brukt vannbasert hobbymaling og brun lakkbeis. © FOTO: Margrethe Miljeteig

TEST: Sjekk hvordan de ulike papirene fungerer sammen før du limer dem fast.

TEST: Sjekk hvordan de ulike papirene fungerer sammen før du limer dem fast. © FOTO: Margrethe Miljeteig

2. Lag bakgrunner i rutene

Når settekassen har tørket, kan du begynne å fylle de ulike rommene med papp og papir i forskjellige mønstre. På begge settekassene er det brukt en blanding av nytt og gammelt. Noen av rutene er fylt med rester av scrapbooking-ark og dekorpapp, mens andre er fylt med gamle aviser og papirer.

Rommene i settekassen kan ofte være skjeve og vanskelige å måle opp. Det kan derfor være lurt å lage en mal med vanlig papir før du begynner å klippe i fine papirer.

Klipp ut alle rutene før du limer dem på plass. Legg dem i settekassen slik at du kan se om de passer sammen slik du hadde tenkt.

Smør hobbylim jevnt utover rommene i kassen, slik at det ikke blir bobler eller klumper. Så stryker du papiret på plass.

MÅL OG KLIPP: Lag maler av vanlig papir, så blir det enklere å klippe ut rutene. © FOTO: Margrethe Miljeteig

GAMLE DETALJER: I den blå settekassen er flere ruter fylt med gamle tegneserier fra Hjemmet.

GAMLE DETALJER: I den blå settekassen er flere ruter fylt med gamle tegneserier fra Hjemmet. © FOTO: Margrethe Miljeteig

Det er morsomt å finne fram gamle ting å fylle rutene med. Gamle tegneserier blir et morsomt innslag i en settekasse til barnerommet. I den blå settekassen har vi brukt tegneserier fra Hjemmet fra 1953.

I den brune settekassen er det brukt avisutklipp fra Haugesunds Avis fra 1963.

Noen av rommene er også fylt med mønstret papirteip. Papirteip finnes i mange farger og mønstre, og er enkel å klistre opp.

Du kan stemple på papir eller direkte på treverket i settekassen.

STEMPEL: Du kan stemple på papir eller direkte på treverket i settekassen. © FOTO: Margrethe Miljeteig

PYNT: Dekorer en krydderkrukke med papirteip.

PYNT: Dekorer en krydderkrukke med papirteip. © FOTO: Margrethe Miljeteig

3. Pynt

Når maling og papirbakgrunner er på plass, er det på tide å fylle kassen med diverse stæsj.

I tillegg til å fylle kassen med små gjenstander og figurer, kan du klebe diverse ting på veggene i hyllerommene. Dersom du ønsker å kunne flytte rundt på tingene, kan du bruke klebemasse istedenfor lim. Da er det ikke noe problem om du ombestemmer deg.

Det kan være lurt å finne et tema for settekassen. Vi ønsket at den brune settekassen skulle få en retro stil og bli en god oppbevaringsplass for gamle gjenstander og minner.

Vi har derfor klistret på gamle knapper, frimerker og klokkedeler.

Vi har også stemplet motiver på noen av papirbakgrunnene. Stemplene kunne vært ført rett på treverket, men siden beisen er så mørk, har vi stemplet lyse pappark.

Papirteipen kan brukes til mer enn å dekke bakgrunnen. Vi har også brukt den til å pynte opp et lite krydderglass som skal stå i den ene hylla.

Vi ønsket at den blå settekassen skulle bli fargerik og passe inn på et barnerom. Vi har derfor pyntet den med fargesterke og kontrastfylte papirrester. Noen av rommene blir pyntet opp med fargerike knapper. Deretter er kassen klar til å fylles opp med små figurer.

De to settekassene er klare til å henges opp på veggen.

FERDIG: De to settekassene er klare til å henges opp på veggen. © FOTO: Margrethe Miljeteig

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!