Noen ganger kreves det full renovering for å gjøre interiøret kurant. Andre ganger skal det bare en liten justering til for å gi stuen et kjempeløft: En original bordlampe, en smekker sofa eller et forførende salongbord.

Vi har vært på møbelmessen i Stockholm og serverer her noen høydepunkter fra verdens største utstillingsvindu for moderne, skandinavisk design.

Lysekronen på verket

Messens æresgjest var den franske designeren Inga Sempé, som presenterte en lysekrone som er langt mer fengende enn navnet, w103s6, skulle tilsi. Lampekuplene er farget på innsiden, noe som gir karakter til hele rommet.

Armaturene er utstyrt med det siste innen led-teknologi. Det gjør ikke bare at energien utnyttes bedre slik du får lavere strømregning. Ettersom lysdiodene er retningsstyrt, sendes lyset dit du vil ha det - på bordplaten - uten at lysets fargetone påvirkes av fargen på innsiden av skjermene.

Lampe designet av Inga Sempé

LYSENDE SKÅLER: Lysekronen w103s6 er designet av franske Inga Sempé for svenske Wästberg. © Foto: Produsenten

Lysende talent

En rekke unge talenter er blitt oppdaget på Greenhouse - messens hall for uetablerte designere. Her sto norske Kristine Five Melvær med en lampekolleksjon som kan sørge for at hun ikke forblir uetablert lenge. Den stoffbetrukne, dels hudaktige og dels gjennomskinnelige lampen Ray har et tvetydig uttrykk som åpner for flere assosiasjoner. I tillegg til å skape godt lys i stuen, selvfølgelig.

Ray Lamp

RAY LAMPS: Bordlampen designet av Kristine Five Melvær finnes i to varianter. © Foto: Erik Five Gunnerud

Gullkorn fra glemselen

Designhistorien er full av skatter som forblir historie og ikke inngår i noen produksjonslinje. En av skattene som nå popper tilbake er Sven Ivar Dysthes plaststol Popcorn.

Stolen ble designet i 1968, og produsert i 350 eksemplarer. I år kommer den fryktelig tilbake.

Poporn er designet av Sven Ivar Dysthe

NORSK KLASSIKER: Stolen Popcorn relanseres i år av Fora Form. © Foto: Fora Form

Stol for sine klær

Coupé Chair er ikke helt ulikt utformet, i hvert fall ikke når det kommer til setet. Men til forskjell fra Popcorn, er denne stolen trukket i stoff, fra topp til tå. Det øker ikke bare sittekomforten; grepet gir også karakter til stolen - nesten som om den skulle være fullt påkledd.

Coupé Chair fra Offecct

STOL MED BUKSER: Coupé Chair designet av Läufer + Keichel for Offecct er i sin helhet trukket i tekstil. © Foto: Offecct

Kjærlighetssetet

Komforten neppe i fokus da det svenske trekløveret Claesson Koivisto Rune designet Heart Chair. Men er du ute etter et minimalistisk uttrykk med romantiske føringer, finnes det neppe et mer treffende valg enn den vesle metallstolen fra David Design.

Heart Chair er formet som et hjerte

VARM FORM, KALDT MATERIALE: Stålstolen Heart Chair har en rygg formet som et hjerte. Design ved CKR for David Design. © Foto: Produsenten

Understellet trer frem

Skal du velge et glassbord til stuen, skal du også være klar over at overflaten er kald, hard og avgir skarpe lyder hver gang du setter fra deg tekoppen. Men glassplaten byr også på fordeler: Materialet lar nemlig understellet komme til sin rett, noe som utnyttes til fulle i salongbordet Flake designet av Nina Jobs. Konstruksjonen i massiv ask kan fort bli rommets skulpturelle alibi. Tar du deg bryet med å studere bordet rett ovenfra vil du se at understellet med ett fremstår som et fnugg med åtte armer.

Glassbordet Flake

SKULPTURELT UNDERSTELL: Det er understellet som gir salongbordet Flake karakter. Design ved Nina Jobs for Gärsnäs. © Foto: Lennart Durehed

Inkluderende design

Ett av de hotteste svenske designgruppene for tiden er trioen Form Us With Love. Den renskårne lampekolleksjonen Form pendant lamps er riktig timet til våre dagers store trend: personlig innredning. Med disse tre ulike lampene inviteres man til å lage en egen, unik formasjon. Eller man kan nøye seg med én enkelt lampe. Valgfriheten gis lysende kår.

En tilsvarende holdning til design finnes også i vasene Slab vases. Her er det nemlig meningen at du selv skal kunne gi vasen form og fargespill ved å velge rekkefølgen på ringer du trer over et metallstativ. Ringene er laget av det steinharde komposittmaterialet Silestone.

Form Pendants

MANGE KOMBINASJONSMULIGHETER: Pendellampene Form Pendants innbyr til selv å lage sin egen lysinstallasjon. Design ved Form Us With Love for Design House Stockholm © Foto: Dan Sjunnesson - Studio CA

Slab vase

BYGG DIN EGEN VASE: Slab vases fra Cosentino består av Silestone, et spansk komposittmaterial. © Foto: Jonas Lindström

Den prustende lampe

Skal du virkelig ta pusten fra både deg selv og gjestene dine, må det sterkere virkemidler til. Da er lampen mov_ray fra Jan og Stephanie Carleklev uovertruffen, i hvert fall om du har 20 kvadratmeter til overs i stuen din og sans for fantasieggende kunstkonsepter. Den enorme lampen, som strengt tatt ikke er en lampe, oppfører seg nemlig som om den lever. Når den trekker pusten fyller den rommet, og når den slipper luften ut igjen, synker den sammen. Og slik fortsetter den, som en oppglødd hval, helt til du trekker ut pluggen.

MOV_RAY from jan carleklev on Vimeo.Typisk skandinavisk

Er du ute etter mindre drastiske møbler, men samtidig noe som bærer spor av liv i seg, kan sofaen Spine være mer aktuell. Møbelet har et nåtidig uttrykk som peker tilbake på skandinavisk designtradisjon. Dermed passer den ypperlig til enhver som ønsker å dyrke den skandinaviske stilen. Kolleksjonen er laget for hånd, og med en materialutførelse i lyst lær og oljet, massiv eik eller ask, er det bare din egen smak som avgjør hvor lenge møblene varer.

Spine sofa

NORDISK FORM OG FARGE: Spine sofa fra Fredericia er trygt forankret i skandinavisk designtradisjon. © Foto: Fredericia

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!