Gleden ved å sette sitt personlige preg på en bolig gir seg mage utslag. Noen velger å plassere en stor blomst på veggen, andre igjen velger tapeter som gir inntrykk av å være noe helt annet.

Eieren av denne toppleiligheten på Aker Brygge lot seg inspirere av et restaurantbesøk i Shanghai hvor tre vegger i etablisementet var kledd med sommerfugler. Restauranten bar da også navnet Papillon, som er fransk for sommerfugl, og er del av et eksklusivt restaurant- og klubbkonsept designet av Philippe Starck.

Han bestemte seg for å gjenskape veggen hjemme hos seg selv, og etter mye om og men fikk han laget og tilsendt ferdig innrammede sommerfugler fra Kina. Det måtte to forsøk til, men til slutt ble både størrelse og farge riktig.

Bakveggen ble malt svart, som i den mørke restauranten, og bildene sirlig hengt opp med litt luft mellom hver ramme. Det skaper inntrykk av at bildene står mer ut fra veggen enn de i realiteten gjør.

200 innrammede sommerfugler fyller hele den seks meter lange stueveggen i leiligheten.

- Sommerfuglveggen utgjør en fin kontrast til alt det lyse i leiligheten, og gir den et moderne uttrykk, sier interiørdesigner Camilla Tangen. Hun fikk oppgaven med å skape et praktisk og personlig interiør for en stilsikker forretningsmann som leier boligen og er mye på reise, men som ønsker å føle seg hjemme når han er der.

Stedet for lange herremiddager=

STED FOR LANGE HERREMIDDAGER: Spisebordet fra Le Corbusier har lyse, turkise ben. Spisestuestolene fra Magazin hindrer at miljøet blir kjølig, i tillegg til at de er gode å sitte i gjennom lange herremiddager. © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Sommerfugleffekten=

SOMMERFUGLEFFEKTEN: En hel vegg kledd med sommerfugler gjør inntrykk. © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Fra tungt til lett

Den 200 kvadratmeter store leiligheten går over to plan. Fra den åpne stue- og kjøkkenløsningen på toppen går en trapp ned til bad og to soverom. Den opprinnelige romløsningen fungerte godt og behøvde ikke endres, men interiøret er gjort lysere og lettere. Blant annet har kjøkkenet fått et strammere og mer tidsriktig utseende. Selve innredningen er beholdt, med kjøkkenbenk langs en hel vegg pluss en kokeøy. Men de blå, profilerte skapdørene med messinghåndtak er erstattet av grepsløse, glatte fronter i matt hvit. Over den nye benkeplaten i mørkbeiset eik har overskapene fått glassdører. Interiøret ellers er bygget opp rundt noen få personlige eiendeler beboeren er glad i. Sommerfuglveggen, et par tepper, noen malerier og et høyt skattet spisebord var interiørdesignerens utgangspunkt.

- Alt annet er nytt og tilpasset de gamle eiendelene. Når noe av interiøret er gitt, slik som her, blir det etter hvert tydelig hva som trengs for å binde tingene sammen, sier Tangen.

For eksempel ble det klart da sommerfuglveggen kom på plass at en litt tung velursofa som sto i stuen, passet dårlig inn. I stedet er det satt inn en lysere sofa som er med på å understreke den moderne stilen veggen representerer.

Det gamle bordet har flere lag maling=

GAMMELT BORD: Det gamle bordet har flere lag maling. Det ytterste turkise laget går igjen i resten av leiligheten, i flisene på kjøkkenet og bena på spisebordet. Styling: Tone Kroken. © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Vinduene fra gulv til tak går langs hele veggen.=

STORE VINDUER: Vinduene fra gulv til tak går langs hele veggen. Gardiner i mørk gråblå fløyel fra JAB. Puff og sofa med integrert hylle fra Magazin. Eierne har gjort det til et bevisst valg å tone ned rødfargen i gulvet ved hjelp av gardiner og møbler. © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Siv Kerstin Bakke

Her bor en bildekkselger

Men det ville du neppe gjettet. Se den stilige og fargerike boligen.

Finstemt fargebruk

Fordi toppetasjen er så åpen, er det lagt vekt på at alle gjenstandene skal fungere sammen fargemessig, selv om de er plassert langt fra hverandre. Grått, blått, turkis og rødt er farger som går igjen flere steder.

- Det har vært et bevisst valg å tone ned rødfargen i gulvet ved hjelp av gardiner og møbler. Det handler om å bruke farger som demper gulvet fremfor å fremheve det. For eksempel har vi unngått oransje, som ville fått gulvet til nærmest å flamme opp, sier Tangen. Både sommerfuglveggen, tepper og store bilder plassert på gulvet bidrar til å ta fokuset bort fra gulvet.

Tre bæresøyler går ned gjennom alle etasjene, som alternativ til bærevegger. Søylene er godt synlige i leiligheten, og er enda mer fremtredende etter at de ble malt i grå høyglans.

- De har vært både mahognifarget og hvite. Men når de først skal være der, kan de like gjerne være der ordentlig. Nå er det i hvert fall ingen som går på dem.

Leiligheten er stylet av Tone Kroken.

Kjøkkenøy .=

KJØKKENØY: Den går i flukt med peisen, som er vendt mot spisestuen. I en liten åpning under peisen er det gjort plass til vedkubber. Interiøret er bygget opp rundt noen få personlige eiendeler beboeren er glad i. © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Soveromsinteriør.=

FRA SOVEROMMET: Speilet med kraftig utskåret ramme bryter med det minimalistiske soveromsinteriøret. Den kommer fra Magazin. Lamper fra Flos. © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!