Nå er det lov å stjele stilen fra hytta med hjem

Hytteinteriør er blitt stuerent

Furu, rutemønster og kos - nå er det lov å ta med hyttestilen hjem.

NORSK NATUR: Den norske og nordiske naturen inspirerer interiørprodusentene denne sesongen.
NORSK NATUR: Den norske og nordiske naturen inspirerer interiørprodusentene denne sesongen. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert
UT I NATUREN: Lyst treverk og motiv av norske skoger, lampen Norwegian Forest spiller på nordmenns kjærlighet til natur og skog.
UT I NATUREN: Lyst treverk og motiv av norske skoger, lampen Norwegian Forest spiller på nordmenns kjærlighet til natur og skog. Foto: FOTO: Pur Norsk/Produsenten

Stilen har vært elsket av hytteeiere landet over i lang tid, men nå tror interiørekspertene at den typiske norske hyttestilen også er på full fart inn stua hjemme.

Interiørmesser både her til lands og rundt om i Europa har samme budskap: Naturen skal inn. Det er ikke noe nytt, tenker kanskje mange, natur har vi sett i bøtter og spann i interiøret de siste par årene. Men det som skiller årets trend fra de foregående er at nå skal ikke naturen være rå og vill. Det er ikke det røffe utemmede vi er på jakt etter lengre.

Nei, nå vil vi tilbake til det trygge, lune og varme naturen har å tilby. Mørk skog, myk mose og organiske linjer preget trendbildet. Norsk natur og mønstre og teksturer vi kjenner og har et forhold til kommer for full fart inn i butikkene.

PÅVIRKE: Trendforskere mener vi lar oss påvirke av verdens utrygghet og vil ha det lunt og trygt hjemme.
PÅVIRKE: Trendforskere mener vi lar oss påvirke av verdens utrygghet og vil ha det lunt og trygt hjemme. Foto: FOTO: Skeidar/Produsenten

Når mote blir interiør

LUNT: Den varme stilen vi kjenner fra hytta skal inn i stua hjemme også.
LUNT: Den varme stilen vi kjenner fra hytta skal inn i stua hjemme også. Foto: FOTO: Skeidar/Produsenten

- Det stemmer at vi ser tendenser til at stilen hjemme blir litt lunere, forteller interiørarkitekt Boris Miller hos Eske i Oslo til rom123.no.

- Kanskje har det litt samsvar med at stilen vi kjenner som shabby chic er på vei ut, og det mer røffe, rå og maskuline tar plassen i stedet for. Industristilen og det rå og upolerte har vi hatt en tid, men selv den blir nå både varmere og lunere.

Miller tror vi har latt oss inspirere av både den norske naturen og også til dels moteverden, hvor grovere materialer som tweed, lin og lær har preget motebildet en stund nå, spesielt for herrene. Kanskje som et resultat av TV-serier som Mad Men, som har bidratt til å forherlige moten fra 1950- og 1060- tallet.

- Plutselig er herredressen fra 1960-tallet blitt en inspirasjon for tekstiler i hjemmet, og disse grove rutemønstrene kan jo godt fremstå som litt norske og "hyttete", avslutter Miller.

Bygge rede

NATURLIG: Farger, toner og materialer fra naturen skal inn i varmen.
NATURLIG: Farger, toner og materialer fra naturen skal inn i varmen. Foto: FOTO: Skeidar/Produsenten

Kanskje spesielt denne høsten, hvor vi alle er preget av sommerens terrorangrep, får det lune og trygge en ny betydning. Finanskriser, krig og naturkatastrofer den siste tiden påvirker oss også som forbrukere, og gjør at man igjen trekkes mot det kjente, trygge og naturlige.

STRIKKEDILLE: Strikkede møbler og detaljer var overalt på høstens interiørmesser.
STRIKKEDILLE: Strikkede møbler og detaljer var overalt på høstens interiørmesser. Foto: FOTO: Pur Norsk/Produsenten

- Jeg tror kanskje at den mer hjemmekoselige og kanskje litt "hyttete" stilen vi ser kommer henger tett sammen med dette, røper Elin Scott, interiørjournalist i magasinet Hytteliv.

- Det er jo ikke tvil om at vi blir påvirket av alle ting som har gjort verden utrrygg i det siste, og da ønsker å ha det lunt, koselig og betryggende rundt seg hjemme.

Scott tror også at fokus på miljøvern og den økte populariteten av økologiske produkter har sitt å si for at trenden med natur, gjenbruk av materialer og ideen om å gå tilbake til røttene slår rot hos nordmenn.

- Trendanalytikerne har jo snakket om dette en stund nå, konseptet med "Natur og by hånd i hånd", at vi tar med oss naturen til byen, forklarer interiøreksperten.

- Denne trenden med natur og bruken av disse materialene har vel strengt tatt ikke vært så mye en "trend" på hytter før, men heller et resultat av at man bruker slike produkter på hytta, og dermed ble uttrykket som det ble, forklarer Scott.

- Man har jo ofte et ønske om å ha det annerledes på hytta enn hjemme, at det skal være et sted man trekker seg tilbake og slapper av, med mye fokus på innetid og kos. Og selv om flere og flere nå har det nesten finere på hytta en hjemme, skal interiøret likevel ha det litt enkle ved seg. Og et viktig poeng er at hyttefolket, i hvert fall de av den gode gamle skolen, er opptatt av å gjøre ting selv.

I BUTIKKEN: Skeidar har tro på en rustikk høst og vinter. Treverk og bukkehorn er natur, kos og veldig hyttete.
I BUTIKKEN: Skeidar har tro på en rustikk høst og vinter. Treverk og bukkehorn er natur, kos og veldig hyttete. Foto: FOTO: Skeidar/Produsenten

- Ting kan gjerne se litt hjemmelaget ut, det forsterker jo bare uttrykket av nærhet til naturen og det genuint norske.

HYTTELIV: Stilen og fargene vi før nøyde oss med på hytta blir med hjem til byen og nå.
HYTTELIV: Stilen og fargene vi før nøyde oss med på hytta blir med hjem til byen og nå. Foto: FOTO: Gant/Produsenten

Og det er ingen tvil når man leser høstens møbel- og interiørkataloger at det naive og litt hjemmelagde uttrykket er i vinden. På en av verdens største interiørmesser, Maison et Objet i Paris i forrige uke så man også tydelig at broderier, håndarbeide og strikk bruktes på alt fra lamper til møbler og smådetaljer.

- Typiske norske mønstre er også populære, røper Elin Scott.

- Tekstiler og teksturer som man har brukt i hytteinteriøet i årevis dukker nå plutselig opp hjemme også.

Scott tror også at trenden har å gjøre med at vi igjen søker tilbake til kvalitet og varighet på møbler og interiør og i større grad vil bort fra bruk og kast-mentaliteten.

HÅNDARBEID: Ting som ser litt hjemmelaget ut treffer denne trenden midt i hjertet.
HÅNDARBEID: Ting som ser litt hjemmelaget ut treffer denne trenden midt i hjertet. Foto: FOTO: Bolina/Produsenten

Ekspertene tror på natur

Trendanalytikerne fra den kjente danske Pej gruppen mener at høstens trender helt klart uttrykker behov for både sikkerhet og trygghet. Bærekraft og betydning er viktig for forbrukerne, det samme er tilknytning og historie.

Store mønstre, ofte inspirert av nordisk skog, kombineres med mer klassiske møbler for at uttrykket ikke skal bli for overdådig. Teppene er også tilbake i de norske hjem, gjerne vegg-til-vegg og helst i ull, noe som igjen spiller på et ønsker om mer lunhet og varme.

På høstens interiørmesse på Lillestrøm definerte trendforskerne fra Danmark fire hovedstiler de mener kommer til å forme interiørvalgene den kommene sesongen:

Forest Life

KOSELIG: Disse putene er laget av gamle strikkegensere. Gjenbruk OG koselig, her treffer vi trenden på alle nivå.
KOSELIG: Disse putene er laget av gamle strikkegensere. Gjenbruk OG koselig, her treffer vi trenden på alle nivå. Foto: FOTO: Produsenten

Inspirert av de nordiske skoger og dyreliv er dette en rustikk, men hyggelig stil, ofte funnet i typiske hytteinteriører. Fuglefjær, mikroorganismer, spindelvev, organiske linjer og grafisk bearbeiding er fremtredende. Mønstre og detaljer preges av blader, årringer, skogbunnens tekstur og dybde. Til denne stilen kan man med hell bruke mye tapet, gjerne med naturprint og voluminøse møbler og tekstiler. Keramikk og tepper som understreker en litt maskulin loungestil - tilnærmet hulestemning - gir inntrykk av en upolert rå natur som gir et miljø hvor mange menn vil stortrives.

Modern Nature

Her er naturen i ny innpakning! Denne stilen gir en moderne fortolkning av naturen. Delikate linjer er i fokus, og uttrykket er forholdsvis feminint. Former og strukturer som understreker dekorasjonen ser vi mye av. Naturlig geometri som krystaller og snøfnugg kommer til uttrykk i mønstre og detaljer. Alt er bløtt og naturlig. Lyse og mørke tresorter er populært på møblene. Løse tepper og puter glir rett inn.

Delight Decor

Her er det mye romantikk, skjønnhet og sensualitet. Inspirasjonen er hentet fra blomster, vintage og eventyr. Mønstre og detaljer preges av fugler, sommerfugler, fantasiblomster og naive broderier. Rødt i ulike nyanser er fremtredende.

SKOGENS KONGE: Med denne på gangveggen er du godt i gang med å få hyttestilen - med humoristisk vri - hjemme i stua.
SKOGENS KONGE: Med denne på gangveggen er du godt i gang med å få hyttestilen - med humoristisk vri - hjemme i stua. Foto: FOTO: Pur Norsk/Produsenten

Nordic Cowboy

Nordens folklore møter ville vesten! Her finner vi det beste fra Nordens mekka og cowboyland. Stilen er en miks av saloon decor og moderne folklore. Gylne tresorter, heklede tekstiler, korssting, patchwork og ulike strikkemønster viser det tradisjonelle med nytt utrykk. Stemningen er rustikk, litt leken og fargerik.

Få stilen

Hyttestilen skaper du relativt enkelt hjemme. Den beste måten er kanskje å prøve å lage ting selv. Strikke og broderte puter, lag kroker, knagger, hyller, speilrammer, bilderammer av pinner/kvist (ting som er litt enkle) Er man litt mer dreven kan man lage småmøblereller lamper. Gå ut i naturen og finn materialene.

Tekstiler er viktig og spiller en stor rolle i å skape hyttestilen hjemme. Rødfarger, ruter, ull og lin er mye brukt på norske hytter. Bleke tresorter som furu kommer tilbake.

Natur- og jordfarger, gjerne da i rust- og høsttoner passer fint til denne stilen.

Les også:

Stilforvirret? Her er de fem viktigste trendene

TRENDRAPPORT: Myke materialer, nordiske toner og en lunhet kjenntegner stilen mange produsenter tror vi kommer til å ønske oss denne vinteren.
TRENDRAPPORT: Myke materialer, nordiske toner og en lunhet kjenntegner stilen mange produsenter tror vi kommer til å ønske oss denne vinteren. Foto: FOTO: Princess/Produsenten

Her finner du bøttevis med lekker interiørinspirasjon

Slik innreder du med himmel og hav

Barnet ditt er blitt 2500 kroner billigere

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også