Her kan du lage deg en bålpanne helt etter egne mål og ønsker. Den er helt vedlikeholdsfri, ruster ikke, og kan stå ute hele året.

Kjøp riktig type

- De typiske hardbrente, keramiske krukkene er det som duger til bålpanner, forklarer daglig leder Bente Grønlund hos Ballerud hagesenter.

- Det finnes ingen garanti for at krukken ikke sprekker når du tenner opp i den, men går du for denne typen er sjansen minimal. Du kjenner det gjerne på vekta, disse er mye tyngre enn de nyere typene i lette materialer. De er gjerne produsert i Vietnam eller Malaysia, avslutter Grønlund.

Du kan bruke høye krukker eller lave krukker. Skal du også bruke den til grilling er det lurt å ta utgangspunkt i grillristen for å finne en med riktig diameter.

Pass på at det er et hull i bunnen slik at den ikke fyller seg med vann. Det hullet kan du også borre om det kniper. Da bruker du et vanlig hullbor bergnet på fliser.

=

© Foto: Øivind Lie

Litt graving

Grav unna litt under og bruk et vater slik at krukka blir stående rett og fint.

=

© Foto: Øivind Lie

Fyll på sand

Sanden har to funksjoner. Den gir bedre varmefordeling slik at krukka ikke sprekker. I tillegg kommer bunnen der du fyrer i passe høyde, omtrent 15 centimeter under kanten.

Før du griller kan du også bruke sanden til å lage forskjellige nivåer slik at du kan regulere varmen.

=

© Foto: Øivind Lie

Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook og diskuter verktøy og prosjekter i Verktøyforumet.

Les også:

Dette er de beste gassgrillene

Guide: Utepeiser til hagen

Fem tips til uteplassen

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!