EN liten arbeidsstasjon er en smart investering i ethvert hjem.

SMÅTT OG GODT: Dette lille kontoret er laget i det som opprinnelig var et bøttekott. © FOTO: Weidenbener

Det er mange grunner for å ønske seg en liten arbeidsplass hjemme. Flere og flere jobber hjemmefra, og enda flere har nok muligheten til å gjøre det.

Bare det å kunne samle papirarbeid, regninger og dokumenter ett sted i huset vil nok de fleste se på som atttraktivt i kampen mot kaos.

Kontorskap

Men det er slett ikke alle som har mulighet til å avse et helt rom bare til dette formål.

Men det finnes mange måter å lage et lite hjemmekontor på. I USA har mange fått opp øynene for hvordan man kan lage et smart, effektivt og kompakt kontor i det som før var et skap - eller kanskje en liten innvendig bod.

Fenomenet, som etterhvert blitt svært populært, har fått navnet Cloffice - en sammenslåing, passende nok, av ordene closet (skap) og office (kontor).

Ved å ha en kontrastfarge på veggen

SE RØDT: I denne minileiligheten i Tokyo har arkitektene tegnet inn en liten arbeidsplass innenfor skyvedører i stuen. © FOTO: Bakoko

Skyvedører kan lages på mål for å få akkurat den størrelsen du trenger.

SKYVEDØRER: PÅ dette kontoret skjuler lekre skyvedører deler av kontorinnredningen. © FOTO: Byggmakker

Smarte oppbevaringsløsninger kan romme så mangt.

SMART: I en liten leilighet vil det kunne spare mye plass å ha kontoret inne i skapet. © FOTO: Byggmakker

Hjørner, nisjer, skrå vegger og skrått tak er ingen hindring. Her gjelder det å tenke utenfor boksen. Utnytt krinkelkroker som ellers ikke ville blitt brukt. Har du ingen skap eller boder som du kan avse? Skill av en ubrukt krok med smarte skyve - eller foldedører, og se hvor lett du kan få til et lite kontor.

Har du en langvegg med masse garderobeplass? Fått flott skyvedørsgarderobe i gangen? Skyvedørene i en moderne gardrobe kan i tillegg til å skjule klær og sko også gjemme et lite, men effektivt hjemmekontor mellom hengeskap og skuffeseksjoner.

Her kan din nærmeste garderobeforhandler hjelpe deg med å finne løsninger som kan passe for deg.

Å lage et kontor e et skap kan være en rimelig måte å

JOBB HJEMME: Dette smarte kontoret fikk eierne bygget inne i et gammelt skap til en kostnad på bare litt over tusenlappen. © FOTO: CaseyMcNamara.com

Skill av med skyvedører

Skyvedører er et smart valg for å kunne gjemme bort et lite hjemmekontor, enten du lager det inne i et skap eller bare skal skille av et område til dette formålet. Her er utvalget stort, og skyvedører fås i mange prisklaser.

Hos blant annet Maxbo og Byggmakker kan du kjøpe ferdige skyvedører i forskjellige utføringer. Skapskredderen selger skyvedører i MDF, grunnet og malt, med aluminiumsrammer i matt sølv eller annen farge.

De anbefaler rammer, da dører uten rammer har lett for å slå seg ved temperatursvingninger, som det kan bli med data/hvitevarer i skapet. 1 stk. skyvedør p 1 meter koster fra 2800 kroner, inkludert malte skinner.

Hjemmekontoret kan skjules når det ikke er i bruk.

BORTGJEMT: Her er kontorplassen gjemt bak skyvepaneler. © FOTO: Espen Grønli

TIPS: Oppslagstavler på innisden av skapdørene vises bare når kontoret er

MAKSIMAL UTNYTTING: Hyller over skrivebordet gir ekstra oppbevaringsplass. © FOTO: Casey McNamara

Vær kreativ

Å kartlegge hvilke funksjoner kontorplassen må ha er viktig før du setter igang. Siden skap av natur er trange og små, blir det desto viktigere å avgjøre hva du MÅ ha plass til og hva som kanskje ikke er høyst nødvendig og mer dekorasjon enn praktikalitet.

Organiser papirer i settekasser, foldere og bokser du merker nøye, her er målet å få orden i rotet.

Ikke la kontoret bli kjedelig eller uinspirerende. Bare fordi du gjør om et skap eller bod, betyr det ikke at kontoret trenger å se ut som ... vel, nettopp et skap eller en bod.

Tenk på å male innsiden. Eller hva med tapet? Tavle- eller magnetmaling bak skrivebordet er både praktisk og kult.

Foldedører sparer plass og ser ryddig ut når kontoret er i bruk.

LEKKERT: Pynt og kontorrekvisita i søte farger pynter opp. © FOTO: Thomas J. Story

Smart og plassbesparende med vegghengt løsning. Perfekt på barnerommet.

MINIKONTOR: Et vegghengt skatoll som dette fra Ikea er nesten som et minikontor. Når klaffen er lukket er alt skjult. © FOTO: Margaret M. de Lange

Gode arbeidsforhold

Ikke velg dårligere løsninger bare fordi du har valgt å lage hjemmekontoret på en utradisjonell måte. En arbeidsplass som er både behagelig og komfortabel kommer til å bli brukt mer enn en som ikke er det. Pass på at høyden på skrivebord og stol er rett for deg. Stikkontakter og mulighet for belysning er essensiell. Mal/dekorer med farger som inspirerer deg og gjør deg glad.

Selv om det å skulle arbeide fra et skap eller en bod kanskje hører trangt og ukomfortabelt ut, vil du snart oppdage verdien av å ha en slik arbeidplass i hjemmet. Å ha det kompakt vil kanskje inspirere deg til å kvitte deg med unødvendig rot? Et annet plusspoeng er at opprettelsen av et dedikert arbeidsområde kanskje vil minske mengden rot i resten av huset.

Skatoll

Skatoll, slik som kanskje besteforeldrene dine hadde, var på mange måter forgangeren for konseptet med skapkontor. Her, på samme måte som innenfor dører, vil man kunne stenge rot og papirer inne når det ikke er i bruk, og ha en flott og funksjonell arbeidsplass bare når man trenger det.

Dette skrivebordet er kompakt nok til å kunne få plass inne i et ubrukt skap.

KNALLFARGER: Hjemmekontoret kan gjøres mer personlig ved bruk av farger og pynt. © FOTO: Trine Thorsen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!