Bolig og interiør

Slik bor fotografen

Når fotograf Margaret M. de Lange kommer hjem fra jobb, må hun ha ro rundt seg. Derfor er innredningen like svart-hvit som bildene hennes.

Foto: Margaret M. deLange
Sist oppdatert
Spisebordet ble kjøpt for 20 år siden, og stolene er designet av Pia Dann. Den gamle, franske lysekronen er kjøpt på Shabby.
Spisebordet ble kjøpt for 20 år siden, og stolene er designet av Pia Dann. Den gamle, franske lysekronen er kjøpt på Shabby. Foto: Margaret M. deLange
Gjennom de store vinduene ved kjøkkenbordet kan man følge båtlivet nede på fjorden. Bordet er fra Hilmers Hus og var opprinnelig eikefarget, før Margaret svingte kosten og malte det svart. Pelsstolen er fra et fotoopptak for rom123.
Gjennom de store vinduene ved kjøkkenbordet kan man følge båtlivet nede på fjorden. Bordet er fra Hilmers Hus og var opprinnelig eikefarget, før Margaret svingte kosten og malte det svart. Pelsstolen er fra et fotoopptak for rom123. Foto: Margaret M. deLange
Kjøkkenet er nyoppusset, og Margaret er godt fornøyd med resultatet. De gamle furuskapene er erstattet med en HTH-innredning.
Kjøkkenet er nyoppusset, og Margaret er godt fornøyd med resultatet. De gamle furuskapene er erstattet med en HTH-innredning. Foto: Margaret M. deLange
I gangen er det lagt skifer på gulvene. Bildet til høyre er av fotograf Tom Sandberg,det er favorittbildet hennes.
I gangen er det lagt skifer på gulvene. Bildet til høyre er av fotograf Tom Sandberg,det er favorittbildet hennes. Foto: Margaret M. deLange
Margaret har tegnet baderomsinnredningen selv. En møbelsnekker gjorde jobben. Vasken og blandebatteriet er fra Fired Earth. Speilet er fra Ikea, og har fått et strøk sølvmaling.
Margaret har tegnet baderomsinnredningen selv. En møbelsnekker gjorde jobben. Vasken og blandebatteriet er fra Fired Earth. Speilet er fra Ikea, og har fått et strøk sølvmaling. Foto: Margaret M. deLange
Margaret og Harald har valgt ikke å ha gardiner på soverommet, for å kunne våkne med dagslyset.
Margaret og Harald har valgt ikke å ha gardiner på soverommet, for å kunne våkne med dagslyset. Foto: Margaret M de Lange

Duppende seilbåter, grønne trær, en bro, hvitmalte hus og en landhandler. Det er utsikten fra kjøkkenvinduet til fotograf Margaret M. de Lange. Det er som en vakker sørlandsidyll - nøyaktig syv minutter fra Oslo sentralbanestasjon.

- Det begynner å bli populært her nå. Kjendiser og greier. Det er ikke den ukjente idyllen det engang var her ute, sier Magaret, Ormøya-beboer på femtende året.

Det var jo ikke meningen at de skulle flytte. Hun og Harald hadde to små jenter, og det var 1992 og de hadde akkurat bygd hus i Bærum. Men huset lå tett ved Drammensveien, og lille Cathrine var plaget av luftveiene. Langt der bak i hodet lurte et hemmelig ønske om renere luft. Så de dro på tomtevisning på Ormøya, mens byggeplanene bare var på papiret.

- Her må vi bo, sa Margaret.

- Har vi råd til det?

- Jeg tror det, svarte Harald. Og så kjøpte de.

Det var opprinnelig et ferdighus fra Block Watne, men Margaret og Harald kom tidlig inn i prosessen og kunne forandre planløsningen etter behov. Blant annet ble det som skulle være loftsstue i andre etasje foreldresoverom i stedet.

- Jeg tenkte at jeg bare måtte ha soverommet mitt her, sier Margaret, og nikker mot en vakkert utsmykket balkongdør omkranset av gardinløse vinduer, med utsikt rett ut mot fjorden.

- Her våkner vi med dagslyset. Det er veldig deilig, sier Margaret.

Vi har ingen problemer med å tro henne.

Fra bonderødt til lys antikk

Gjennom de femten årene Margaret, Harald, Jannicke (21) og Cathrine (19) har bodd i huset, har rommene gradvis forandret seg. Da de flyttet inn, hadde de med seg furumøbler, og panelveggene på kjøkkenet ble malt bonderøde. I de andre rommene var det sterke innslag av okergult og bondeblått. I dag er alt hvitt. Hvitt, svart og grått.

- Jeg synes det er veldig fint med farger hos andre, men jeg klarer det ikke selv. I jobben min som fotograf jobber jeg med synsinntrykk hele dagen. Når jeg kommer hjem, må jeg ha det ryddig og rolig rundt meg. Det handler om å bruke kreftene på riktig sted, sier Margaret.

Derfor er alle vegger malt med lys antikk, med unntak av én vegg på kjøkkenet og én i stuen som er malt grå.

- Jeg malte den fargen på kjøkkenveggen og likte den veldig godt, så jeg tenkte at jeg bare skulle prøve på endeveggen i stua også. Da falt plutselig stua på plass. Det var helt riktig, forteller Margaret begeistret.

Med en fotografs øye for vakre ting lar hun seg lett begeistre, spesielt når hun finner skatter i naturen. Det kan være en fin stein formet som et hjerte, en kongle som har ligget i vannkanten og blitt vasket og slitt av saltvann og bølger, et vakkert skjell, helt uten sprekker. Når Margaret finner sånne ting, kan det gjøre henne glad i flere dager.

Gamle historier

Margaret jobber både som reklamefotograf, interiørfotograf og med egne kunstprosjekter. Hun har hatt utstillinger i Tyskland, Spania og Italia. Men hennes egne vegger, det får andre fotografer ta seg av.

- Nei, jeg vil ikke ha egne bilder på veggene. Jeg har to, av jentene mine. Det får holde, sier Margaret.

Resten av svart-hvitt-bildene på veggene er samlet gjennom år, og hun har et sterkt forhold og en historie til hvert eneste ett av dem. Blant annet viser bildet over sofaen hennes barndoms byoriginal Hermansen, der han viser seg fram i sitt kosakk-kostyme.

- Bildene er det kjæreste jeg eier, sier hun.

Det hører også en historie med mange av tingene i huset, blant annet pianoet. Det fikk hun i gave av gode venner til 30-årsdagen sin, etter at hun nærmest på spøk hadde slengt ut at hun alltid hadde ønsket seg et piano. Siden har det vært med, hun har brukt arvepenger på å pusse det opp innvendig og fått det stemt. Hun spiller ikke selv, riktignok, men det er ikke så farlig. Pianoet er et kjært minne og et møbel.

Litt fornyelse

Stort sett får møblene stå i fred hjemme hos familien de Lange, men Margaret liker godt å flytte rundt på småtingene. Bytte ut noen lysestaker her, noen puter der. En tanke fornyelse må til, innimellom.

Og noen ganger tas de store tingene. Kjøkkenet var sist ut, det ble ferdig i fjor sommer. Panelveggene ble erstattet av glatte vegger, kjøkkenskapene i furu måtte vike for store skuffer med glatte, hvite fronter.

- Vi solgte hele den gamle kjøkkeninnredningen med hvitevarer på finn.no. Det er jo helt genialt. Det gir en god følelse at ordentlige ting brukes videre, og ikke bare havner på dynga, sier Margaret.

Det nye kjøkkenet er lyst og funksjonelt og akkompagnert av en herlig utsikt gjennom rause kjøkkenvinduer.

- Jeg får ro i sjelen av å sitte ved frokostbordet og se utover sjøen, sier Margaret.

Den hvite, stramme kjøkkeninnredningen er myket opp med benkeplate i valnøttre. Og Margarets begeistring kommer til uttrykk når vi kommenterer Arne Jacobsen-blandebatteriet Vola, med svingbar tut.

- Dette er design som funker. Det koster en del, men det er det verdt. Det er utrolig praktisk. Og fint, selvfølgelig.

Margaret gleder seg stort over praktisk design, som for eksempel kabeltrommelen hun bruker i jobben hver eneste dag. Men hun shopper langt fra dyr design hver gang hun skal ha noe nytt til huset sitt. Stolene på kjøkkenet er for eksempel kjøpt på A-møbler.

- Alt kan ikke være dyrt og flott. Det blir kjedelig.

Se mer av Margarets bolig i rom123 nr. 1/09.

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også