Julestemning

SPRUDLENDE: Det dekkes til selskap med juletapas og tilhørende god drikke. Her skal det bugne av både levende lys og blomster. © FOTO: Espen Grønli

Siri Eriksson er daglig leder av Verket Interiør og har lange dager, tett program og stor familie. Et drivhus for grønnsakdyrking var derfor ikke aktuelt. Men et rom med utsikt, et oppholdssted under åpen himmel med plass til både sitrontrær, alenetid og sosiale sammenkomster – et orangeri – var midt i blinken.

I et orangeri er det glede å finne i alle årstider.

Kjølige dager er intet hinder, en vedovn sørger for varmen når solen uteblir. Uansett hvor sent hun kommer hjem fra jobb, kan Eriksson likevel rekke å nyte naturen i hagen.

Koselig uavhengig av vær

I sommermånedene spiller været overhodet ingen rolle. I oktober er det fantastisk å sitte der og se høstbladenes ville kast i vinden mens det knitrer i bjørkeved fra ovnen. I desember hviler blikket på snøfnuggenes saktmodige fall mot bakken, eller en funklende stjernehimmel.

I orangeriet dekkes det til selskap med juletapas og godt drikke.

Innredningen er enkel: Sofa, salongbord og dype kurvstoler, tykke tepper og fargerike pledd overalt. Midt i rommet står et rundt bord med rustikk bordplate.

Det skinner fra krystallglass og boblende champagne, gløggen er glovarm og serveres med søte italienske kjeks.

Julestemning

VARM OASE: Venstre: Orangeriet har støpt betonggulv dekket med tykke tepper. Det rustikke spisebordet danner et innbydende midtpunkt og er fra nederlandske Hoffz, kjøpt på Objekt. Vedovnen er fra danske Morsø. Høyre: Et flammende bål og lykter på utsiden topper atmosfæren. En løve i terrakotta dormer på gulvet og ser dovent ut i luften – glad for å være inne. © FOTO: Espen Grønli

Nærmere naturen

Fiken, ost og pølse, kranser og adventslys og et flammende bål i bålpannen på utsiden topper atmosfæren.

 Langs den ene siden er det en arbeidsbenk med leirpotter, mose og hvite hyasinter.

- Vi bruker huset hele året minus januar og februar. Dagene har blitt lengre og naturen har kommet nærmere, takket være et glasshus i hagen. Kan anbefales på det varmeste, sier Eriksson til magasinet Maison Interiør.

Julestemning

VINTERHAGE: Venstre: Appelsintreet har holdt hus her siden tidlig vår, men må inn i januar og februar. Høyre: Leirfugler fra Witchford Pottery på jakt etter frø i frossen jord er et fint stilleben © FOTO: Espen Grønli

Dette er et organgeri

  • Vil du bare forlenge sesongen for dyrking av grønnsaker er et drivhus tingen, du trenger ikke støpe gulv eller isolere for kraftig. Men drømmer du om et sted hvor du både kan oppholde deg hele året og dyrke eksotiske blomster og trær, bør du velge et orangeri.
  • Rydd plass i hagen, støp et underlag i betong og monter et rom med utsikt til alle kanter. Det er også fullt mulig å montere en vedovn med pipe.
  • Takluker som kan åpnes og tilføre luft er viktig.
  • Siris orangeri heter Helios Antique og har skyvedører, takvinduer, lamellvinduer, og sikkerhetsglass, paviljongnorge. no.
  • Se også grontfokus.no og gartnerteknikk.no.

Jul i glasshus: Det kommer gjester på adventsbesøk. Orangeriet er pyntet med kranser og levende lys. På bordet står tapas, champagne og gløgg. Det dufter bjørkeved og krydder. Sofaen er fylt med myke pledd og saueskinn. Her er det godt å være. © FOTO: Espen Grønli

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!