Renovering av hus

Eierne brukte ti år på renovere huset

Det skulle vise seg å være verdt strevet.

SLEKTSGÅRD MED SJEL: Så mye som mulig er bevart i huset som er fra 1860.
SLEKTSGÅRD MED SJEL: Så mye som mulig er bevart i huset som er fra 1860. Foto: FOTO: Eva Kylland.
Sist oppdatert

En enorm eik strekker seg himmelhøyt over alleen inn til gården. Eika regjerte grunnen lenge før hus og låve ble satt opp i 1860.

Eieren er odelsgutt på gården som har vært i slekta i 124 år. Gården ligger på en halvøy mellom Lillesand og Grimstad.

Her bor de omgitt av gammel eikeskog, åker og eng. Med katter, kaniner, ender, høner, haner, hester og en hage som blir større for hvert år.

Huset hadde stått tomt i 40 år da de begynte på oppussingen.

Musene var så husvante, at de pilte fram og tilbake selv om det var folk på kjøkkenet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

RENOVERING AV HUS: Fra venstre: Kjøkkenet har fått ny frisk innredning fra Italia Kjøkken og Bad, blått tapet fra Else Rønnevig. Lysekrona er fra huseierens barndomshjem, en parafinlampe som er gjort om til elektrisk. I midten: På slutten av dagen møtes huseierne ofte ved det runde spisebordet. Til høyre: Så mye som mulig er bevart. Huseiene har gjort et omfattende renoveringsarbeid med omtanke og kunnskap.
RENOVERING AV HUS: Fra venstre: Kjøkkenet har fått ny frisk innredning fra Italia Kjøkken og Bad, blått tapet fra Else Rønnevig. Lysekrona er fra huseierens barndomshjem, en parafinlampe som er gjort om til elektrisk. I midten: På slutten av dagen møtes huseierne ofte ved det runde spisebordet. Til høyre: Så mye som mulig er bevart. Huseiene har gjort et omfattende renoveringsarbeid med omtanke og kunnskap. Foto: FOTO: Eva Kylland.

Renoveringen tok ti år

Huseierne begynte renoveringen for ti år siden og har gjort et omfattende arbeid med omtanke og kunnskap, noe de fikk Bygningsvernprisen for i 2014.

Og for to år siden flyttet familien inn.

- Vi kunne ha gjort så mye galt, om vi ikke hadde brukt lang tid. Vi hentet inn rådgiverhjelp, og hadde blant annet bygningsbevarer Else Rønnevig her. Vi har tatt vare på så mye som mulig, sier huseieren til magasinet Lev Landlig.

Opprinnelige vinduer

Vinduene er restaurert ett for ett, de opprinnelige glassene er tatt ut og karmene skrapt rene før glassene ble satt inn igjen. Huset har dermed sine opprinnelige «øyne»: Enkle vinduer med glass som «skjelver».

- Det er godt å bo her. Jeg føler at veggene er fulle av gode historier. Vi har fått tilhørighet og ro.

Huseierne legger ikke skjul på at restaureringen har vært en krevende prosess.

Det har blitt mange lange kvelder og altfor mange helger.

Men kanskje er det nettopp fordi de har lagt ned så mange timer med arbeid og kjærlighet i stedet, at det føles så spesielt å bo her.

- Det handler også om mening og identitet. Vi ønsket å ta vare på det som har vært i slekten i mer enn 100 år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HJEMMEKOSELIG: Venstre: Rett innenfor kjøkkenet ligger den ene av de tre stuene huset rommer. To er renovert. Nå står bestestua for tur. I midten: Gården er omkranset av hav og gammel eikeskog. Høyre: Huseierne liker former og farger og har tapetsert stuene med liv. Hjørneskapet fra 1700-tallet er funnet på dynga!
HJEMMEKOSELIG: Venstre: Rett innenfor kjøkkenet ligger den ene av de tre stuene huset rommer. To er renovert. Nå står bestestua for tur. I midten: Gården er omkranset av hav og gammel eikeskog. Høyre: Huseierne liker former og farger og har tapetsert stuene med liv. Hjørneskapet fra 1700-tallet er funnet på dynga! Foto: FOTO: Eva Kylland.

Drives av idealisme og kjærlighet

Nye prosjekter står i kø: Bakerovnen i kjelleren skal pusses opp, og enda en stue skal renoveres, så ingen behøver å kjede seg i helger og ferier.

«Her skal jeg aldri bo», tenkte huseieren da hun så huset for første gang.

Så feil kan man ta.

- Nå fryder jeg meg over å våkne her hver morgen, og at jeg i sommerhalvåret kan sprade usjenert ut i pyjamas for å slippe ut høner, kaniner og resten av dyregjengen.

VEDFYRT KOMFYR: På kjøkkenet står ei grue med en 150 år gammel vedfyrt komfyr fra Gudbrandsdalen. Det utskårne bokskapet rommer en vakker samling av glass.
VEDFYRT KOMFYR: På kjøkkenet står ei grue med en 150 år gammel vedfyrt komfyr fra Gudbrandsdalen. Det utskårne bokskapet rommer en vakker samling av glass. Foto: FOTO: Eva Kylland.
VINTERHAGE: I den nye vinterhagen, som er bygd som
en forlengelse av kjøkkenet, varmer sola fra tidlig morgen.
VINTERHAGE: I den nye vinterhagen, som er bygd som en forlengelse av kjøkkenet, varmer sola fra tidlig morgen. Foto: FOTO: Eva Kylland.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også