Takhøyde

I denne stua er det fem meter under taket

- Noen mener nok at vi kaster bort ekstra rom, sier huseierne.

TRAPP: - Svevetrappen er en skulptur i rommet, en trapp kan være langt mer enn en praktisk stigeanretning mellom to etasjer. Mange velger fancy tilvalg når de for eksempel kjøper bil, men når det gjelder hus velger de ofte standardløsninger og er mer sparsommelige med spennende tilvalg, sier Linn.
TRAPP: - Svevetrappen er en skulptur i rommet, en trapp kan være langt mer enn en praktisk stigeanretning mellom to etasjer. Mange velger fancy tilvalg når de for eksempel kjøper bil, men når det gjelder hus velger de ofte standardløsninger og er mer sparsommelige med spennende tilvalg, sier Linn. Foto: FOTO: Espen Grønli
Sist oppdatert
FORNØYDE: – Trappen er et møbel i seg selv, sier Linn. Her sammen med mannen Frode og datteren Selma, her fire måneder.
FORNØYDE: – Trappen er et møbel i seg selv, sier Linn. Her sammen med mannen Frode og datteren Selma, her fire måneder. Foto: FOTO: Espen Grønli

Prosjektet

Hvem: Linn Beito Prestegård, Frode Melbye Hansen og Selma (1).

Hva: Ombygging av hus i Kongsberg, og nytt påbygg. Kvalbein Arkitektur står bak.

Hvorfor: Prosjektet er et tett samarbeid mellom paret og arkitekt, noe som har gitt spennende og overraskende resultater.

Rom med lave tak kan føles inneklemte. Derfor er det mange som ønsker mer takhøyde, gjerne også høyere en standarden.

Men det går også an å bruke denne plassen til noe annet. For eksempel kan det gi plass til en hel etasje.

Men Linn Beito Prestegård og Frode Melbye Hansen valgte heller over fem meters takhøyde i stua.

På den måten har de også fått mer lys inn.

Måtte ta en kamp

Kampen for ny boligtilværelse startet da Linn og Frode kjøpte et L-formet hus på ett plan i et etablert boligstrøk i Kongsberg.

Tomten var utmerket, men paret ønsket å renovere, og utvide boligen med en etasje.

- Vi ville beholde grunnflatens fotavtrykk, men visste at vi måtte ta en kamp for å få til ombyggingen slik at huset gled inn i omgivelsene. Det tok tid før vi kunne sette i gang fordi vi ville ha flatt tak, noe som var en annen stil enn nabohusene. Men da vi endelig fikk godkjenning gikk prosjektet så å si knirkefritt, forteller Linn.

Både Linn og Frode er over gjennomsnittet interessert i design og arkitektur, og de fulgte nøye med under ombyggingen av huset. De første månedene bodde de i boligen, og den resterende tiden var de på byggeplassen hver dag.

På den måten fikk paret de små, viktige detaljene på plass.

HØYT UNDER TAKET: Til venstre: Trappen i eik, Escalia fra Studio Hagen, svever mellom stuene oppe og nede. TV-stuen  oppe har glassvegg mot  stuen nede. Stuen nede har full takhøyde. Den gule stolen er fra kebe.dk Midten: Inngangspartiet glir rett over i spise- og kjøkkenavdelingen. De vegghengte hyllene med trefronter er fra Ikea. Til høyre: Gangen har gummigulv. Det er lett å vedlikeholde. Knaggene er fra Muuto.
HØYT UNDER TAKET: Til venstre: Trappen i eik, Escalia fra Studio Hagen, svever mellom stuene oppe og nede. TV-stuen oppe har glassvegg mot stuen nede. Stuen nede har full takhøyde. Den gule stolen er fra kebe.dk Midten: Inngangspartiet glir rett over i spise- og kjøkkenavdelingen. De vegghengte hyllene med trefronter er fra Ikea. Til høyre: Gangen har gummigulv. Det er lett å vedlikeholde. Knaggene er fra Muuto. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Designløsninger trenger ikke koste mer enn standardløsninger, men det krever intens oppfølging og involvering og at vi turde å utfordre både byggefirma og arkitekt, sier Linn.

De fargede panelene mot de mørke ytterveggene er noe av det første vi legger merke til, og idet vi trår inn i huset hilser kritthvite vegger velkommen.

Blankt lerret

- Vi ser på det som et blankt lerret, vi vil heller sette farge med møbler og etter hvert mer kunst på veggene. Det går mye tid til å sondere på nettet, og lese magasiner før vi tar de endelige valgene.

Linn og Frode forteller at nordisk interiør og design står høyt på listen – og lyst treverk. En svevende trapp i lys eik binder etasjene sammen.

- Svevetrappen er en skulptur i rommet, en trapp kan være langt mer enn en praktisk stigeanretning mellom to etasjer. Mange velger fancy tilvalg når de for eksempel kjøper bil, men når det gjelder hus velger de ofte standardløsninger og er mer sparsommelige med spennende tilvalg.

TAKHØYDE: Linn og Frode ville ha et rom med solid takhøyde. Takvinduet er elektronisk styrt, og fungerer som luftekanal på varme dager. Sofaen er designet av Hella Jongerius fra Vitra, peisen er fra Rais, TV-benken er fra David Design, den grå stolen og puffen er fra Bolia, bordet er fra Normann Copenhagen og teppet er fra Hay.
TAKHØYDE: Linn og Frode ville ha et rom med solid takhøyde. Takvinduet er elektronisk styrt, og fungerer som luftekanal på varme dager. Sofaen er designet av Hella Jongerius fra Vitra, peisen er fra Rais, TV-benken er fra David Design, den grå stolen og puffen er fra Bolia, bordet er fra Normann Copenhagen og teppet er fra Hay. Foto: FOTO: Espen Grønli

Høyt under taket

Takhøyden i stuen i første etasje er 5,5 meter. TV-stuen oppe har en glassvegg ned mot første, den ser ut som en hengende glassbalkong.

- Kombinasjonene med den doble takhøyden i underetasjen og den hengende balkongen binder sammen etasjene på en måte vi ikke hadde sett for oss på forhånd. Stuen virker større og glasset bidrar til et fint lysspill.

- Noen mener nok at vi kaster bort ekstra rom som en full andreetasje ville gitt, men vi er fornøyde med valgene, selv om de egentlig ikke er praktiske eller nødvendige. For oss er ikke et hjem et sted vi bare skal oppholde oss, vi nyter hjemmetiden og lar oss inspirere videre. Og vi blir aldri helt ferdige.  

DESIGN: Til venstre: Badet har avlange glassflater langs gulvet som gir et svevende uttrykk. Frostet glass hindrer innsyn. Baderomsinnredningen er fra Svedbergs. Midten: Heldige Selma som har fått et rom verdig en prinsesse. Den morsomme ballonglampen er designet av Francesc Crous og Alessandro Calogero for spanske Estiluz, Expo Nova Møbler. Seng fra Leander. Til høyre: Kjøkkenet og spisestuen ligger i den gamle delen. Alt er imidlertid pusset opp. Innredningen er fra HTH. Den lyse eikeparketten er oljet, og er gjennomgående i boligen.
DESIGN: Til venstre: Badet har avlange glassflater langs gulvet som gir et svevende uttrykk. Frostet glass hindrer innsyn. Baderomsinnredningen er fra Svedbergs. Midten: Heldige Selma som har fått et rom verdig en prinsesse. Den morsomme ballonglampen er designet av Francesc Crous og Alessandro Calogero for spanske Estiluz, Expo Nova Møbler. Seng fra Leander. Til høyre: Kjøkkenet og spisestuen ligger i den gamle delen. Alt er imidlertid pusset opp. Innredningen er fra HTH. Den lyse eikeparketten er oljet, og er gjennomgående i boligen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Spennende samspill

- Utgangspunktet var et hus på ett plan, som var L-formet. Frode og Linn ville ha mer plass og komfort. Slik startet designprosessen hvor lys, luft og overraskende romforløp ble utforsket, sier sivilarkitekt MNAL Philip Kvalbein Hauge.

Den eksisterende boligen forble uendret, men alle flater ble oppgradert. Stuen ble utvidet mot vest, og andre etasje fikk TV-stue, vaskerom, toalett og to soverom, det ene med skjermet balkong.

Stuen i første har pulttak med opptil 5,5 meter takhøyde og et sjenerøst takvindu. Arkitekten sier han ønsket å skape en følelse av å komme inn i en katedral. Inngangspartiet og kjøkkenet har normal takhøyde, og det åpner seg opp når du runder hjørnet til stuen.

Utvendig er huset beiset mørkt, og den lyse gavlveggen i hvitmalt teglstein er en fin kontrast. Spillet mellom det mørke og lyse, og innovativ bruk av glass og lakkerte fasadeplater, ga oss muligheten til å skape et spennende prosjekt, sier arkitekten.

KONTRASTER: Vindusbåndene er dekorert med fargede og lakkerte fasadeplater fra Cembrit. De er festet med skruer i samme farge. Huset er beiset i Sotgrå fra Jotun
KONTRASTER: Vindusbåndene er dekorert med fargede og lakkerte fasadeplater fra Cembrit. De er festet med skruer i samme farge. Huset er beiset i Sotgrå fra Jotun Foto: FOTO: Espen Grønli

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også