Gårdshotell

Flyttet hele bygget åtte kilometer

Hva gjør du når vil drive gårdshotell, men mangler hus? Jo, du leier en trailer og henter ei trønderlån!

HUSFRUA: Slik framstår trønderlåna for dagens gjester: Et staselig og standsmessig bygg med sjarm både utenpå og inni.
HUSFRUA: Slik framstår trønderlåna for dagens gjester: Et staselig og standsmessig bygg med sjarm både utenpå og inni. Foto: FOTO: Per Eirik Jæger
Sist oppdatert

Mange drømmer om et liv på landet, men det er ikke nødvendigvis like aktuelt å drive gård.

Dette paret fant en spennende løsning: de flyttet rett og slett et helt bygg for å kunne drive hotell i det!

En av mange ufordringer ble å beholde huset gamle sjel gjennom oppussingen. Magasinet Lev Landlig har besøkt Per Magnus Værdal og Lise Lyngsaunet Skrove på deres gårdshotell Husfrua.

HVOR: Inderøya, Nord-Trøndelag

HVEM: Per Magnus Værdal (32) og Lise Lyngsaunet Skrove (32). Barna Johannes (4) og Ole (5).

YRKE: Per Magnus driver gården og er i tillegg vaktmester, vert, bartender og renholder på gårdshotellet. Lise er utdannet jurist og jobber hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Hennes oppgaver er – i tillegg til full jobb –å kokkelere, vaske og være vertinne.

Se for deg ei staselig trønderlån bli fraktet opp gjennom svingete veier, over det frodige kulturlandskapet på Inderøya.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HUSFRUA: Trønderlåna ble fraktet oppover smale, bratte og svingete gårdsveier. En gjenglemt kaffekopp i en vinduskarm skal visstnok ha stått på samme plass etter den åtte kilometer lange ferden.
HUSFRUA: Trønderlåna ble fraktet oppover smale, bratte og svingete gårdsveier. En gjenglemt kaffekopp i en vinduskarm skal visstnok ha stått på samme plass etter den åtte kilometer lange ferden. Foto: FOTO: Privat

Gårdshotell

Det var visstnok den rene 17. maistemninga i bygda da vågestykket ble gjennomført, og det var mange som pustet lettet ut da den tilårskomne trønderlåna sto støtt på sin nye grunnmur.

Da kunne Lise Lyngsaunet Skrove og Per Magnus Værdal sette drømmen om å starte gårdshotell ut i livet.

Alternativet var å plukke låna ned stokk for stokk. Men både Lise og Per Magnus ønsket å ta vare på det originale panelet og listverket – og var redde for at låna ville ha blitt ødelagt om den ble plukket ned.

Huset er tjukt av slektshistorie, trønderlåna ble nemlig bygget av Værdals tipp-tipp-oldeforeldre på morssiden i 1867.

Han tok over familiegården Sakshaug-Berg i 2006. I tillegg til melkeproduksjon, så de for seg å gjøre noe mer ut av beliggenheten i det spektakulære landskapet, og de ønsket seg mer liv og røre på gården.

Derfor ble den tilårskomne skjønnheten forvandlet til et etter hvert levedyktig gårdshotell, som har fått navnet Husfrua.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYTT OG GAMMELT: Foran kjøkkenvinduet er det blitt plass til en benk. Herfra kan man nyte den fantastiske utsikten. I starten fikk de åtte hønene gå fritt. Helt de ble litt for sosiale med Husfruas gjester. Skapet med de flotte utskjæringene har stått på gården i all sin tid. Hvor gammelt det er, vet ingen. Senga ble funnet på mørkeloftet på trønderlåna. Den er nok fra oldeforeldrene til Per Magnus.
NYTT OG GAMMELT: Foran kjøkkenvinduet er det blitt plass til en benk. Herfra kan man nyte den fantastiske utsikten. I starten fikk de åtte hønene gå fritt. Helt de ble litt for sosiale med Husfruas gjester. Skapet med de flotte utskjæringene har stått på gården i all sin tid. Hvor gammelt det er, vet ingen. Senga ble funnet på mørkeloftet på trønderlåna. Den er nok fra oldeforeldrene til Per Magnus. Foto: FOTO: Per Eirik Jæger

- Siden jeg driver selve gården alene, er det trivelig å kunne ta imot gjester og være sosial. Bondeyrket i seg selv er nok ikke det mest sosiale yrket man kan velge, forteller Værdal.

I dag er Skrove glad for at de satset. Hun innrømmer gjerne at det har vært litt av et arbeid. Å få to barn tett på underveis i renoveringen krevde også sitt. Men både Skrove og Værdal er fra bondeslekt, og gjennom årene renner det århundrer med pågangsmot.

Kortreist kjærlighet

Skrove kommer også fra naturskjønne Inderøy.

- Per Magnus har jeg kjent siden vi var tre år, og vi ble kjærester første gang som 15-åringer. Så jeg reiste ikke langt!, sier hun.

Paret forberedte seg på mange år med hard jobbing.

- Det må til når man starter en bedrift. Etter fem år har vi endelig mulighet til å ha to personer ansatt, og det gjør at dagene kan bli litt roligere for oss, sier Værdal.

For med Skrove i full jobb i tillegg, blir det tidvis korte netter på Sakshaug-Berg. Nå har de også innredet til bruktbutikk på stabburet og bygget en gårdsbutikk med kafé.

Heldigvis har de fått god hjelp i Ingrid Lønseth, som er daglig leder i butikken, og Susann Undersåker, som er kjøkkensjef.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GÅRDSHOTELL: Lise har en forkjærlighet for hus med personlighet. – For meg er det et rom med møbler som viser en historie. Inne hos oss har alle møblene en historie. Soverommene på gårdshotellet Husfrua har fått hver sine særpreg, og er oppkalt etter husfruene som har levd i dette huset. Her er Kjerstina. Nederst til høyre er Lise, med rabarbraen som selvfølgelig er meget kortreist.
GÅRDSHOTELL: Lise har en forkjærlighet for hus med personlighet. – For meg er det et rom med møbler som viser en historie. Inne hos oss har alle møblene en historie. Soverommene på gårdshotellet Husfrua har fått hver sine særpreg, og er oppkalt etter husfruene som har levd i dette huset. Her er Kjerstina. Nederst til høyre er Lise, med rabarbraen som selvfølgelig er meget kortreist. Foto: FOTO: Per Eirik Jæger

For ikke å snakke om all den gode hjelpen de har fått fra foreldrene sine og familie for øvrig. Uten dem hadde det ikke gått!

Utrolig arbeidskrevende

Husfrua ble altså hentet fram til heder og verdighet igjen av hele storfamilien. En hel vinter gikk med til fornyelsen.

Planløsningen er veldig lik den opprinnelige. Rommene skulle egentlig kles med farger à la 1867. Etter å ha studert de tidsriktige fargene, snudde de tvert om.

- Valørene ble for mørke og dystre. I stedet valgte vi lysere fargenyanser som vi fant på panelet inne på soverommene.

Å pusse opp ei trønderlån fra 1867 var mer arbeidskrevende enn Skrove og Værdal hadde tenkt seg.

- Heldigvis var vi unge og uerfarne på oppussing av hus da vi startet! For ellers vet jeg ikke om vi hadde våget, forteller Skrove.

Familiens private hjem er også ei gammel trønderlån. Den har stått på stedet hvil siden 1862. Værdal og SKrove forsikrer om at der forblir den!

Vi lurer litt på hvordan paret klarer å pleie kjærligheten og hverandre med så mye for seg. De bestemte seg bare, rett og slett. For dette skulle de klare, sammen.

- Etter fem år var vi sikre på at vi skal klare resten av livet også!

GÅRDSHOTELL: Stabburet er blitt restaurert,og rommer nå en toetasjes gårdsbutikk med interiør, antikviteter og lokal mat.
GÅRDSHOTELL: Stabburet er blitt restaurert,og rommer nå en toetasjes gårdsbutikk med interiør, antikviteter og lokal mat. Foto: FOTO: Per Eirik Jæger

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også