Stille høyde

Hvem? Marit Sørum.

Hva? En ny loftsleilighet på 100 kvm sentralt i Oslo.

Hvorfor? En praktisk planløsning, smarte materialvalg og en gjennomtenkt plassering av møbler gjør denne loftsleiligheten til en stilren perle.

I det ene øyeblikket står man i et pulserende veikryss med biler og mennesker på alle kanter.

Få minutter og en rask heistur senere oppleves det hektiske bylivet som et fjernt minne.

Å komme inn i Marit Sørums leilighet er rett og slett en behagelig overraskelse.

Byleilighet uten støy

Lyden av byen hører man definitivt ikke her inne.

Fravær av bylyd er ikke det eneste overraskende ved leiligheten; Marit Sørum hadde nemlig aldri forestilt seg at hun kom til å bo midt i byen.

- Jeg er vant til å bo landlig og har kun bodd ett år i byen tidligere, forteller Sørum til Bonytt.

- De siste årene har jeg bodd i et hus der jeg rett som det var så rådyr i hagen, så jeg ville nok ikke gått og sett på denne leiligheten hvis ikke noen gode venner hadde tipset meg. De synes den var spesiell, og visste at jeg liker det litt spesielle.

Noe av det aparte på dette loftet er at man kommer rett inn i leilighetens stue, noe som er mer vanlig i storbyer som New York og London enn i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Loftsleilighet

PERSONLIG: Marit Sørum har satt personlig preg på sin lyse loftsleilighet. Speilkommoden i bakgrunnen er kjøpt på Thomas Hill, og heter Crux. KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen fra Kvik er enkel og stilren, benkeplaten er i grått komposittmateriale. Den elegante serveringstrallen er fra Kartell. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Når man sitter enten i sofaen eller ved spisebordet vil jeg at man skal se gjennom hele rommet, og oppdage nye ting.

Marit Sørum

Enheten er helt nybygget, og ligger i sjette etasje i en staselig bygård fra 1912.

- Leiligheten skilte seg virkelig ut fra andre jeg hadde sett på, først og fremst fordi det er så utrolig stille her og fordi det ikke er noen gjenboere eller innsyn, selv ikke på balkongen. Det er nesten som en liten oase her på toppen av bygget, fra mesaninen ser og hører jeg bare fuglene.

Falt for høyden

Planløsningen på leiligheten var gitt, og Sørum har ikke gjort noen større endringer, annet enn å skreddersy noen skapløsninger, male enkelte vegger og møblere selvfølgelig.

- Det var viktig for meg å beholde romfølelsen; noe av det jeg falt for var høyden under taket som på det meste er 5,5 meter, samt bjelkene som har en fantastisk farge.

Sørum har skapt mer intime rom på mesaninen og på soverommene, men ellers har hun bevart det åpne.

- Jeg har beholdt åpenheten andre steder ved å bruke lyse møbler, pleksiglass og bokhyller som man kan se gjennom, sier hun og fortsetter:

- Når man sitter enten i sofaen eller ved spisebordet vil jeg at man skal se gjennom hele rommet, og oppdage nye ting. Nye vinkler, spesielle gjenstander og linjer man ikke oppdager før man setter seg ned.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Loftsleilighet

MED PÅ LASSET: Det indonesiske skapet til venstre i bildet har flyttet mange ganger med Marit, og hver gang slår døren seg en annen vei. Bildet på veggen er signert Marits gode venn, kunstneren Mona Næss. Fjærhatten er kjøpt på Brandts Indoor i Danmark. Modulsofaen er fra Fogia, og trekket kan tas av og renses. Marit valgte bevisst bort armlener. Stolen er en limited edition fra Cassina/Expo Nova. Puffen er fra Marrakech, mens de svarte lampene og bordene med marmorplate er fra House Doctor. Teppet av Toscana-lam er fra Ullkilden. UNIKT: Spisebordet er spesiallaget til Marit av en italiensk leverandør som produserer butikkinnredning. Stolene Norma er fra Arper/Expo Nova. Ziegler-teppene er fra Carpet Vista. Krukken fra Riis Interiør. På verandaen kan utelivet nytes helt usjenert. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Loftsleilighet

KREATIVT: Fordi en loftsleilighet har mange kriker og kroker har Marit tenkt kreativt når det gjelder plassering og oppheng av bilder. Det flotte bildet i tung blyramme henger lavt, og godt synlig. IMPALA: Den majestetiske impalaen ble felt av Marits sønn i Sør-Afrika. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Det er nesten som en liten oase her på toppen av bygget, fra mesaninen ser og hører jeg kun fuglene.

Marit Sørum

Opptatt av å blande ulike stiler

Sørum har hatt interesse for interiør så lenge hun kan huske, og har levd med flere ulike stiler.

- Jeg synes det er vanskelig å beskrive stilen min, for jeg forandrer smak etter hvor jeg bor. Her, for eksempel, er det nok litt mer moderne enn der jeg bodde før.

Det betyr likevel ikke at hun kjøper alt nytt.

- Jeg har gjenstander og bilder som har fulgt meg hele mitt voksne liv, og som det er viktig å finne plass til – det gjelder kanskje spesielt kunsten og bildene mine, sier Sørum til Bonytt.

- Jeg er ikke opptatt av trender og designere, jeg er opptatt av å blande ulike stiler og ikke minst å investere i ting som kan vare lenge, legger hun til.

Loftsleilighet

KORT VEI: Hovedsoverommet ligger rett bak kjøkkenet, og Marit valgte å male veggene i fargen Manor House Gray fra Farrow & Ball. Gardinene i råsilke har fulgt Marit lenge, og er blitt sydd om flere ganger. Bildet til venstre på kjøkken-benken er signert John Andre Hanøy, mens skulpturen er kjøpt i Sør-Afrika. SELVGJORT: Taklampen i samme stoff som gardinene er designet av Marit selv. Ruths design har sydd den. Sengen er fra Dux, mens sengeteppet er fra Society/Eske. På den lave Malm-kommoden fra Ikea står en Kartell-lampe og et fotografi signert Mona Næss, som er ett av en serie på tre. Den lave benken har Marit hatt i 25 år, den ble spesialdesignet av Mill House til et tidligere hjem. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!