Luftig over Grand Canyon

1220 meter rett ned

Ved hjelp av glassvegger, glassbunn og åpent tak, skal broen gi følelsen av at man vandrer i løse luften 1220 meter over bakken.

IKKE FOR PYSER: Man bør ikke være nevneverdig plaget med høydeskrekk før man våger seg ut på denne smale broen.

IKKE FOR PYSER: Man bør ikke være nevneverdig plaget med høydeskrekk før man våger seg ut på denne smale broen. Foto: grancanyonwest.com

Publisert Oppdatert

Grand Canyon Skywalk åpnet i mars 2007, på oppdrag fra Hualapai Tribe, og ligger på Grand Canyon West Eagle Point. Her kan besøkende gå på en hesteskoformet glassbro som stikker 20 meter ut fra fjellet, 1220 meter over Grand Canyons dalbunn.

Glassbroen tok tre år å lage, og kostet 30 millioner dollar, nærmere 172 millioner norske kroner.

Ideen om å opprette Skywalk kom til da grunnlegger David Jin la merke til at de besøkende ønsket å ta en ekstra skritt utover kanten. Etter mange år med å bringe besøkende til Grand Canyon West og tjene tillit til stammen, ble partnerskapet med Hualapai Tribe dannet.

Fire år senere, ble Skywalk en realitet, og nå har mer enn 1,8 millioner mennesker gått over Grand Canyons dalbunn.

Solid byggverk

Colin Daviau er marketing director i Hualapai Tourism. Han forteller at Skywalk er bygget for å kunne tåle sterk motstand.

- Både veggene og gulvet på broen er laget av glass, slik at du kan se rett ned i juvet. Skywalk tåler vind opptil 44 meter per sekund og er bygget til å tåle jordskjelv helt opp mot 8,0 på Richters skala, sier han til Bonytt.no.

Grunnmuren til Skywalk er konstruert slik at den angivelig skal kunne tåle vekten av 71 fullastede Boeing 747 fly.

De første stegene

HØYT OPPE: Denne glassbroen skal gi følelsen av at man vandrer i løse luften 1220 meter over Grand Canyon.

HØYT OPPE: Denne glassbroen skal gi følelsen av at man vandrer i løse luften 1220 meter over Grand Canyon. Foto: Turbona/Flickr.com

Nesten 37 år etter at Dr. Buzz Aldrin ble historisk som nummer to til å gå på månen, skrev han historie igjen, denne gangen som den første til å gå på Skywalk.

Under «First Walk»-hendelsen på Skywalk 20.mars 2007 var Aldrin den første til å gå på glassbroen, ledsaget av grunnlegger David Jin, medlemmer av Hualapai Tribe, og John Bennett Herrington, den første indianeren i verdensrommet.

Fritt frambygg

Skywalk har ingen fjæringsmekanismer eller støttebjelker under gangveien. Ingeniørene har brukt en teknikk som på engelsk blir kalt cantilever (fritt frambygg). Eksempler på «fritt frambygg»broer her i Norge er blant annet Raftsundbroa i Nordland og Austevollsbrua i Hordaland, med flere.

UNNGÅR RIPER: Alle som våger seg ut på glassbroen må ta på seg beskyttende sokker, slik at glasset ikke ripes opp.

UNNGÅR RIPER: Alle som våger seg ut på glassbroen må ta på seg beskyttende sokker, slik at glasset ikke ripes opp. Foto: Frank Pierson/Flickr.com

Det er boret 84 bolter 14 meter ned i fjellet for å sikre attraksjonen. Konstruksjonen består av mer enn 450.000 kilo stål og 30.000 kilo glass. Totalt veier Skywalk cirka 550.000 kilo.

Alle som våger seg ut på glassbroen må ta på seg beskyttende sokker, slik at glasset ikke ripes opp.

I år ble Skywalk kåret til verdens beste nye bro, av leserne til magasinet Travel + Leisure.

Les også:

Se det rare tilbygget

UPÅKLAGELIG: Det er vel ikke noe å si på utsikten når man står 1220 meter i ""løse luften"" over Grand Canyon.

UPÅKLAGELIG: Det er vel ikke noe å si på utsikten når man står 1220 meter i ""løse luften"" over Grand Canyon. Foto: Grandcanyonwest.com

Alt om arkitektur

Innredet soverommet med reiseminner

Arkitektur som får deg til å mene noe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning