Balkongfornyelse

Ideer til selvhjelp

Se hvordan interiørarkitekt Linda Lien løste utfordringene med den nedslitte balkongen.

Med enkle grep kan en sliten, usjarmerende balkong gjøres trivelig.

Med enkle grep kan en sliten, usjarmerende balkong gjøres trivelig. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Interiørarkitekten svarer

Interiørarkitekt MNIL Linda Lien er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen. driver egen praksis og jobber både med offentlige og private miljøer.

Har du en enkel problemstilling knyttet til innredning av boligen? Send en kort beskrivelse og bilder/planskisse til [email protected]. Vi svarer på et utvalg av spørsmålene.

Inspirerende nettsteder

www.ikea.no (benk og tekstiler)

www.euklides.com (utemøbler i plast)

www.pappelina.com (plasttepper)

www.ruth66.no (plasttepper)

www.nordsjo.no (maling)

Det er absolutt tid for å ta i bruk balkongen, men jeg ser at den trenger noe oppgradering for at dere skal kose dere der ute. Det er en mellomstor balkong som kan romme både benker og bord om man utnytter rommet godt, og jeg har lagd noen forslag til hvordan det kan gjøres.

Ting å tenke på

Før dere begynner er det lurt å bli enige om hvilken stil dere vil gi balkongen - lun og hyggelig eller stram og kul? Skjenk også belysningen en tanke. Vil dere ha elektrisk belysning, må dere huske på at det er andre krav til utebelysning enn til innebelysning.

Alternativ 1

Her har jeg byttet ut det gamle plankeskillet i kortenden av balkongen med stående trespiler for utebruk. Slike spiler får dere tak i på byggevarehusene.

Jeg har tatt utgangspunkt i to like benker på ca. 150 cm og satt de i vinkel inntil balkongveggene. Man kan bruke puter på begge, eller bruke en av benkene til å sette blomsterpotter og kaffekopp på. Kjøpe vanlige utemøbelputer eller sy noe selv.

Langs rekkverket har jeg tegnet inn en hylle istedenfor de blomsterkassene som hang der før. Man kan ha potteplanter på hele eller deler av hyllen. Jeg vet ikke hvor mye dere liker å stelle med planter, men gå på jakt etter gamle krukker, potter og kar, og fyll opp med det dere ønsker.

Under hyllen har jeg plassert et bord som dere kan trekke fram om dere trenger det. Det er en god idé å ikke overfylle men tenke fleksible løsninger man kan forandre etter behov.

På gulvet kan dere bruke plasttepper beregnet for utendørs bruk. De fås i mange mønstre og farger og kan virkelig friske opp uterommet.

Alternativ 2

Foto: Linda Lien

Her har jeg satt benkene sammen slik at man får en dyp "dobbeltbenk" for virkelig å kunne breie seg, eller sitte tett sammen og se på stjernehimmelen.

Alternativ 3

Jeg har tenkt veldig enkelt her: En sort benk (eller to om dere får plass til det) langs fasadeveggen og en smalere benk ut mot rekkverket. Som ekstra sitteplasser foreslår jeg små plastkrakker som tåler å stå ute.

Foto: Linda Lien

Jeg har også her brukt et plastteppe, men i et strammere grafisk mønster. Vil dere fikse opp det slitte betonggulvet, er det bare å male det i en frisk farge. Ta gjerne utgangspunkt i fargen på teppet eller mal det sort som benken, her kan man leke seg litt uten at det får konsekvenser for resten av leiligheten.

Foto: Linda Lien

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning