Arkitektur: hyttebesøk

I denne nye hytta er nesten alt gammelt

Familien har modernisert og bygd om 1950-tallshytta. Men innvendig er nesten ingenting nytt.

NYTT OG GAMMELT: Hytta er nylig pusset opp, men interiøret består stort sett av arvegods og gjenbruk

NYTT OG GAMMELT: Hytta er nylig pusset opp, men interiøret består stort sett av arvegods og gjenbruk Foto: FOTO: Privat og Elisabeth Aarhus Hudson

Publisert Oppdatert

Hytteeierne overtok den gamle hytta i desember 2007. Den julen tilbrakte de uten strøm og vann, og med verdens kaldeste utedo. Sjarmerende på sin måte, men de nye eierne hadde lyst til å oppgradere standarden.

De hadde ingen ønsker om et hyttepalass på fjellet. Feriestedet skulle fortsatt være hytte, og gjenreises med en viss enkelhet, i tråd med slik den opprinnelig sto. Interiøret preges av gjenbruk, og innvendig er nesten ingenting nytt. Det er moren til mannen i huset som har stått for det inspirerende interiøret.

Nye fasiliteter og større plass

- Da vi startet planleggingen, fant vi ut at det lå opplegg for vann og avløp ikke langt unna. Vi benyttet dermed sjansen til å koble oss på fasilitetene, noe vi er veldig glade for i dag, forteller eierne.

Hytta var opprinnelig på 70 kvadratmeter, og den var delt i to mellom to familier. De nye eierne beholdt den delen som var i best stand. Den andre delen ble revet, også fordi de ville utvide litt og heve taket. Den nye hytta er på 100 kvadratmeter.

I den gamle delen er det nå bad, badstue, gang og gjesterom, mens den nye har tre soverom, allrom med kjøkken og stue, samt gang og vindfang.

GAMMELT BORD: Spisebordet fulgte med fra den opprinnelige hytta da de nye eierne overtok og moderniserte. kontraster: Det enkle, tidløse og naturlige har fått noen fargerike kontraster, som gammelt steingods fra Egersund Fayancefabrik i tallerkenhyllen og tekstilene er kjøpt på opphørssalg og arvet.

GAMMELT BORD: Spisebordet fulgte med fra den opprinnelige hytta da de nye eierne overtok og moderniserte. kontraster: Det enkle, tidløse og naturlige har fått noen fargerike kontraster, som gammelt steingods fra Egersund Fayancefabrik i tallerkenhyllen og tekstilene er kjøpt på opphørssalg og arvet. Foto: FOTO: Elisabeth Aarhus

TIDLØST: Den nye delen av denne hytta inneholder blant annet allrom med kjøkken og stue. Spisebordet og Jærstolene fulgte med fra den opprinnelige hytta. Gulvet er eik klossegulv og veggkledningen er i gran.

TIDLØST: Den nye delen av denne hytta inneholder blant annet allrom med kjøkken og stue. Spisebordet og Jærstolene fulgte med fra den opprinnelige hytta. Gulvet er eik klossegulv og veggkledningen er i gran. Foto: Elisabeth Aarhus

GJENBRUKSBORD: Stuebordet fulgte med fra den gamle hytta.

GJENBRUKSBORD: Stuebordet fulgte med fra den gamle hytta. Foto: FOTO: Elisabeth Aarhus

Mye gjenbruk

Hytta bærer tydelig preg av gjenbruk. Kjøkkenløsningen, som går langs den ene langveggen i allrommet, fikk eierne av mannens foreldre da de skulle skifte ut sitt kjøkken samtidig som hytta ble pusset opp. Det er et Unoform-kjøkken, sannsynligvis ett av de første som kom til Norge direkte fra Danmark i begynnelsen av 1970-årene. De valgte å bruke de fineste delene, og snekkeren tok også noen beslutninger om hvordan det skulle se ut. Eierne er fornøyde med kjøkkenløsningens plassering i stuen.

- Men standardhevingen har vært ganske så stor. Vi overtok en hytte uten strøm, med bare et gammelt solcellesystem, gasskomfyr, vann i elven og utedo. Nå har vi en moderne hytte med innlagt vann og avløp til toalett, oppvaskmaskin, badstue, dusj, toalett og mange sengeplasser, sier Ina.

Gamle møbler

GAMMELT SERVISE: Alt servise på hytta er gammelt. Noe er tatt med fra den forrige hytta, og noe er supplert med funn fra en lokal bruktbutikk.

GAMMELT SERVISE: Alt servise på hytta er gammelt. Noe er tatt med fra den forrige hytta, og noe er supplert med funn fra en lokal bruktbutikk. Foto: FOTO: Elisabeth Aarhus

STOLER FRA 60-TALLET: Stolene er fra Biri Møbler, og ble produsert 
i Norge på 1960-tallet. De er trukket om i samme stoff som sofaen.

STOLER FRA 60-TALLET: Stolene er fra Biri Møbler, og ble produsert i Norge på 1960-tallet. De er trukket om i samme stoff som sofaen. Foto: Elisabeth Aarhus

GJENBRUK: Kjøkkenet er arv fra familie. Kjøkkeninnredningen fra Unoform er sannsynligvis en av de første som kom til Norge direkte fra Danmark i begynnelsen av 1970-årene. Eierne brukte de fineste delene til hytta, og snekkeren tilpasset det til dette rommet.

GJENBRUK: Kjøkkenet er arv fra familie. Kjøkkeninnredningen fra Unoform er sannsynligvis en av de første som kom til Norge direkte fra Danmark i begynnelsen av 1970-årene. Eierne brukte de fineste delene til hytta, og snekkeren tilpasset det til dette rommet. Foto: FOTO: Elisabeth Aarhus

Også møblene består av mye gjenbruk.

- Vi har brukt møbler som tidligere sto i den gamle hytta, som spisebord, benker, Jærstolene og stuebordet. Dessuten hadde vi mye til overs etter oppgraderinger hjemme, og har også arvet en god del, sier hun.

Noen tekstiler, saueskinn, tepper og puter er omtrent det eneste de har kjøpt nytt. Biristolene i stuen er trukket om i samme stoff som sofaen. Til og med alt servise er fra den gamle hytta, supplert med funn fra en lokal bruktbutikk.

Les også:

Her er fire stiler til kjøkkenet

BADET: Badet ligger i den gamle delen av hytta. Materialvalget fra gulvet i den nye delen er videreført gjennom benkeplaten i endeved. Armatur fra Vola.

BADET: Badet ligger i den gamle delen av hytta. Materialvalget fra gulvet i den nye delen er videreført gjennom benkeplaten i endeved. Armatur fra Vola. Foto: FOTO: Elisabeth Aarhus

ENKELT: Det er ti sengeplasser i den moderniserte hytta. På denne sengen ligger et Røros-pledd og puter fra Riis Interiør. Nattbordet er en mobil taburett, stolen er gammel.

ENKELT: Det er ti sengeplasser i den moderniserte hytta. På denne sengen ligger et Røros-pledd og puter fra Riis Interiør. Nattbordet er en mobil taburett, stolen er gammel. Foto: FOTO: Elisabeth Aarhus

PLANTEGNING: Plantegningen til hytta

PLANTEGNING: Plantegningen til hytta Foto: FOTO: Trygve Svindland

Her er hyttelivet vedlikeholdsfritt

Bli med inn i 10 drømmehytter

Slik er barnehagens drømmeforeldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning