Serie: Vann på hytta

Vannrensing

Uansett vannkilde kan det være aktuelt å rense vannet ved tappestedet. Rensemetode avhenger av om vannet skal brukes til gulvvask eller drikkevann.

Sist oppdatert

Mest aktuelt er det nok å kjøpe et ferdig rensesystem. Vannrenseanlegg til privatbruk finnes i alle prisklasser - fra enkle hundrekroners silfiltre på Biltema og kullfilterbokser som tar de største partiklene, samt lukt og smak, rimelige vannfiltre som "tar alt" til 1500 kroner, til mer anerkjente og sertifiserte merker fra 3000-4000 kroner og oppover. Alle filtrene krever et visst vanntrykk for å fungere.

Å rense vannet for alle tenkelige stoffer er både dyrt og bortkastet. Før filteret anskaffes, bør man derfor få en analyse av vannet. Viser det seg at vannet er bra, trenger man jo ikke bruke penger på rensing.

Takvannsfilter
De enkleste typene til f.eks. filtrering av takvann for å hindre at løv, kvister og dyr kommer oppi vannet, kan man lage selv, ved å la vannet renne gjennom en slags sil med huller i ønsket størrelse. Takvannsfilter fås også i ferdig utførelse som f.eks. "Vera" takvannsfilter fra Hyttetorget. Den inneholder skjellsand og to filtre som anbefales skiftet 1-2 ganger i året. (Filter og sand koster ca. 600 kroner. Filterboksen veier 30 kilo inkl. skjellsand, og koster 2700 kroner).

Filterdunk for takvann fra Sunwind er utstyrt med grovfilter og kan gi "bruksvann" til en cisterne (2500 kroner).

En noe enklere utgave som i hovedsak fjerner løv, kvister og større partikler, er Nopro takvannsfilter fra Hyttebutikken. Den er basert på at forurensningene enten synker eller flyter, og har uttak midt imellom. (2200 kroner).

Enkle partikkelfiltre
De enkleste filtrene består av en sil - en finmasket "fluenetting" av rustfritt materiale som ofte er omsluttet med et gjennomsiktig deksel. Dette er kun for å slippe å få sandkorn mellom tennene eller snegler i tannglasset. Som regel monteres de på vannledningen, og krever derfor rørlegger, hvis du er tilknyttet vannverk. Enkelte kan monteres med slangeklemmer på en ½" vannslange.

Filterbokser på kranen
Enklest å montere er nok boksene som skrus rett på kjøkkenkranen. De fjerner ikke mikrober, men det meste av klor, humus, sprøytemidler, løsemidler, rust, sand o.l. Clas Ohlson fører en rimelig utgave (219 kroner), mens firmaet Arentz og Amundsen AS leverer et elegant, forkrommet filter av typen WaterPik vannfilter (499 kroner).

Drikkevannsfilter mot mikrober
"Med et godt drikkevannsfilter kan du glemme vannkvaliteten", hevder en filterleverandør. Teoretisk sett skal slike filtre fjerne alle skadelige stoffer fra vannet og gi en kvalitet som oppfyller offentlige krav til vannverk. Hvis filteret sitter ved tappestedet, er det heller ikke nødvendig å klore vannet, og smaken av filtrert vann bør dermed også bli bedre enn kloret vannverksvann.

Når forurenset eller antatt forurenset vann skal brukes til drikkevann, må det brukes membranfilter med svært liten poreåpning (f.eks. 1/1000 mm). De fleste drikkevannsfiltre er utstyrt med filterpatroner som skiftes ut etter en tid. Dårlige systemer for dette kan gi en omvendt effekt, ved at forurensningene over tid lagrer kulturer i selve filteret som dermed forurenser i stedet for å rense. Noen filtre har innebygde sikkerhetssystemer som indikerer at filteret er modent for utskifting. Gjennomstrømningen blir ca. 2 liter i minuttet (mot normalt 6-10 liter).

De mer avanserte utgavene har i tillegg "UV-filter" som tar siste rest av skadelige mikroorganismer ved å belyse vannet med ultrafiolett lys. UV-filter krever strøm - minst 12 V.

Kilden S-1000
Et rimelig og enkelt rensefilter er "Kilden S-1000" fra firmaet Universal Helseprodukter AS (1550 kroner, ny filterinnsats ca. 450 kroner). Det er et énkamret system som inneholder keramisk filter, kullfilter, ionefilter og et mekanisk filter av polypropylen. Filteret monteres via slange, rett på vannkranen, men kan kobles til og fra med en kran, slik at skurebøtta kan fylles med "urenset" vann. Det vises til gode testresultater når det gjelder bakterier, parasitter og virus både i Storbritannia og Afrika.

EcoLine
EcoLine er ett av flere filtersystem fra firmaet Aqua Unique Norge AS. EcoLine har et returspylbart filter før patronfilteret, slik at patronfilteret dermed får mindre direkte belastning av mikrober og annet som kan være næring for andre mikrober. Filtrene koster fra 3000 kroner og oppover og forhandles primært via rørleggere.

Clear Water 42
Firmaet Clear Water 42 har vannrensesystemer som også egner seg for hytter; en med to filterkamre CW42 WU-2 og én med tre CW42 WU-3. (Priser på 5000-6000 kroner, sett med byttefiltre ca. 1500 kroner). Vannrenseren består av grovfilter, metallspon, aktivt kull, keramikk og en presset kullstav. Rensesystemet fjerner bakterier, parasitter og kjemikalier som klor 100 prosent. Virus, mikroorganismer samt andre kjemikalier og tungmetaller som jern og aluminium blir også redusert til et nivå som er bedre enn krav i direktivene for drikkevann.

Systemet overvåker selv effekten, og vil ikke fungere når filtrene er "utslitt" og må renses/byttes. CW42 ble testet ved Teknologisk Institutt høsten 2005, og har sammen med tester i bl.a. Storbritannia oppnådd gode resultater for alle relevante forurensninger. Fås blant annet hos Hyttebutikken og Bademiljø-kjeden.

Clear Water leverer også en "feltutgave", CW42 PU (Personal Unit) som lett får plass i ryggsekken. Med dette filteret pumper man selv vannet gjennom rensesystemet og forvandler tvilsomme vannforekomster til drikkevann. Filteret er svært anvendelig, med lav vekt på 650 g. (Ca. 1500 kroner.)

AquaCure m/UV-filter
Filteret fra Apex Contracting AS er testet ved norske NIVA m.fl., med gode resultater. Under tapping, eksponeres vannet for aktivt oksygen (ozon), UV-lys, og filtrering gjennom kullfilter. Det fjerner effektivt skadelige mikroorganismer, klor, tungmetaller, smak farge osv. Filteret plasseres enten under kjøkkenbenken og tilkobles av rørlegger eller tilkobles via slange direkte på tappekran. (5000 kroner.)

Dometic m/UV-filter
Fra Dometic kommer en liten og hendig vannrenser (UV-160) med aktivt kullfilter som fjerner 99 prosent av klor, samt vond smak og lukt pluss UV-filter som tar knekken på bakterier, virus og andre mikroorganismer. Den krever 230 V strøm (eventuelt 12 V m/konverter) og bruker 25 W. Renseren tilkobles tappekranen på kjøkkenet. Filteret gir ikke vann hvis UV-lampen ikke fungerer. ( 2250 kroner hos Sunwindforhandlere.)

Kjemisk desinfisering
En god, gammel metode å desinfisere vann på, er å tilsette noen dråper klorin i vannet. To dråper i 10 liter vann er nok til å drepe de fleste sykdomsfremkallende organismer som f.eks. E. coli, (men ikke Cryptosporidium og Giardia) i vannet. Oppløsningen må røres opp og stå i 30 minutter før desinfiseringen er effektiv. Fordi klor i utgangspunktet er helseskadelig, og krever forholdsvis nøyaktig dosering, må en slik tilsetning ses på som en nødløsning.

Klortabletter er et alternativ som gir en sikrere dosering. De kommer gjerne som 5 mgs tabletter og fås bl.a. på Clas Ohlson (110 kr/kg), apoteker m.fl.

"Micropur" er et desinfeksjonsmiddel som både renser og konserverer, og kan tilsettes vannkanner, cisterner og brønner. Stoffet er dyrt, men drøyt - 500 gram renser 50 000 liter vann, men koster ca. 800 kroner (Hyttetorget). Det fås også i mindre størrelser.

Siste utvei er å koke vannet. Fosskoking i 2-3 minutter tar knekken på de aller fleste mikrober, men ulempen er tam smak.

Rensing av vanntanker
Er vanntanken eller cisternen lodden av alger og andre uhumskheter innvendig, må det skrubbes, uansett middel. Da er det en fordel med stort lokk slik at man kommer til. Vannkanner og cisterner kan gjerne renses med vann tilsatt klorin. Spesialrensemidler er for eksempel Biotablett eller Tankrens fra Hyttebutikken.

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også