Tåler pipa en vinter til?

Innsenderen er bekymret for en 60 år gammel pipe. Den kan være moden for utskifting, svarer eksperten.

Publisert Oppdatert

Vi har en gammel hytte bygd i 1946. Er det noe vi kan gjøre for å sikre pipa, eller restaurere den? Vi er bekymret for at det blir for varmt rundt pipa, og at den er så gammel at muren kan slippe.

En pipe på 60 år kan være moden for utskifting, men kan også være i brukbar stand. Gamle ½-steins piper blir varmere enn nye elementpiper, men pipa skal ikke bli så varm på utsiden at du ikke kan holde på den. Er det brune flekker oppe under taket rundt pipa, bør du kontakte en feier for å få en vurdering.

Tegn på at pipa begynner å gå i oppløsning kan være løse stein eller løs mørtel nederst i pipa (der det skal være en feieluke). Dernest må det sjekkes om det er sprekker - både i oppvarmede rom, på kaldtloftet og over tak.

Til slutt kan du sjekke om pipa er lodden av sot innvendig (bruk gjerne en sterk lykt). Ser flatene jevne og fine ut, kan du sannsynligvis fyre med god samvittighet i noen år til. Er du i tvil, så kontakt feiervesenet i hyttekommunen.

Det finnes forskjellige firmaer som driver med rehabilitering av piper. Bytte av innerrør i en gammel skorstein er gjort på ca. 1 dag og er vesentlig rimeligere enn å rive og bygge ny skorstein.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning