Ytterst mot havet er det blankskurte holmer og skjær. Innenfor er det en lun skjærgård med fjorder og viker som skjærer seg inn i landet.

- Godfølelsen kommer i det øyeblikket vi setter foten ved hytta. Det første vi gjør, er å lage god kaffe og sette oss på steinen utenfor kjøkkendøren, forteller Åse Line. Hun og Ivar bor i Firenze, og har gjerne en lang kjøretur med bilkø fra Stavanger bak seg i tillegg til flyreisen fra Italia før de endelig kan puste ut. Selv om de kommer sent frem, kvikner de til i sola. For med beliggenheten mot vest slipper solstrålene til fra tidlig morgen til langt på kveld.

Ut for å legge seg

Å være på hytta synes de skal være annerledes enn hjemme. Derfor er den formet for å være mye ute. - Det å måtte gå ut for å komme til soverommet eller toalettet gir en følelse av å være på hyttetur, sier Ivar.

- Da vi så på tomta, var det bare trær, kratt og steiner. Jeg trodde ikke det kunne være mulig å bygge noe her! Men Ivar har 3D-syn og visualiserte det for meg ved å bygge en liten modell av balsatre, forteller Åse.

Et viktig grep i den arkitekttegnede hytta er at de kan se gjennom den fra flere hold. Det gir en nær kontakt med naturen. 

Hytta er innredet med lyse farger som varmer og gir en god lunhet, selv om dagslyset flommer inn gjennom store vinduer, også på soverommene. Åse var litt skeptisk til en innovervendt utsikt. Hun er glad for at hun lot seg overtale av arkitekten. – Det er et stort vindu på det ene soverommet som vender mot berget der det står et tre foran. Det er det vakreste maleriet av alle!

Oppholdsrommene med store vinduer gir litt av en utsikt mot leia, og kjøkkenet er sentralt, både i plassering og i sinn. At familien er glad i mat, er ingen hemmelighet. Gode måltider med venner og familie verdsetter de høyt.

EN EGEN UTSIKTSSTEIN: Det er godt med en kaffekopp på utsiktssteinen rett utenfor kjøkkenet. Eierne anbefaler å sprenge minst mulig, og heller tilpasse hytta til tomta.

GOD OVERSIKT: Livet på sjøen kan følges også fra sofakroken. Glassflaten er som et foranderlig maleri på veggen.

VARME FARGER: Dagslyset som flommer inn føles varmt mot de lyse fargene med toner av sand og jord. Lampen fra Poul Henningsen gir et varmt og lunt lys. Stoler av Poul Kjærholm, sofa og bord fra Bolia.

TRANSPARENT: Vindusbåndet mellom benk og overskap gir et godt arbeidslys. Vinduet gjør også at det er mulig å se rett gjennom hytta for den som kommer ned den lille bakken fra veien ovenfor.

ROMSKILLE: Peisen danner et naturlig skille mellom stue og kjøkken.

Lukten av havet

De er også glad i båtturer til Høllen, sandstranden på Åros og til restauranten i Ny-Ålesund. Barna, som nå er 15 og 20 år, har vokst opp med båtlivet. - Båtturer i den vakre skjærgården og kjenne lukten av havet, det er hytteliv, det! Det er også fuglekvitter, lyden av bølgene og ospeløvets knitring.

Sjøboden er åpnet opp, og under overbygget kan nærheten til sjøen nytes omtrent uansett vær. Med et glødende bål i utepeisen i forgrunnen, blir knitringen fra bålet en del av stemningen.

- Her får vi energi, både ute og inne. Inne spiller vi spill, leser, lager mat og samles rundt spisebordet. Ute treffer vi hyttenaboer, går turer, eller tar en båttur inn til Kristiansand. Et godt liv på hytta er å komme bort fra hverdagen, finne ro i sjelen og nyte stillheten.

NATURTOMT: Å sprenge bort det flotte berget, var uaktuelt. Steinen er mye brukt som sittemøbel. At de må ut fra hovedhytta for å komme til soverom og bad, gir en forsterket følelse av naturen. Gjestesoverom til høyre, hovedsoverom bak glassvinduene i midten. Bak steinen er kjøkkenet.

NATURTOMT: Arkitekten har formet hytta i to deler med spennende vinkler som danner et lunt tun. At takene skrår ned, gjør at man ser mer av havet fra adkomsten ovenfra.

PRIVATE SFÆRER: Soverommene er bygget for seg selv, og gjesterommet har en egen inngang og vask. Rundt hytta er det et flott turterreng i skog og mark.

BRYGGEN: Bergknatten er rammet inn av bryggen, som er et herlig utgangspunkt for livet på og ved sjøen.

UTEKJØKKEN: I tilknytning til badet er det lagt ut vann til et mini-utekjøkken.

HOPPER UTI: Årets første bad skjer gjerne allerede i april.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!