Interiør på sommerhytte

Slik innreder du sommerhytta

Er tiden inne for oppussing, eller har du kjøpt en ny hytte ved sjøen? Her er våre interiørtips til sommerhytta.

TREKK NATUREN INN:Bruk fargene fra naturen til innrede sommerhytta.
TREKK NATUREN INN:Bruk fargene fra naturen til innrede sommerhytta. Foto: FOTO: Mona Gundersen
Sist oppdatert

På en sommerhytte ved sjøen er det flott å bruke en fargepalett som gjenspeiler sommer, sjø og natur.

Hvit trend

Mange velger å male sommerhytta lys, der hvitt er en farge som har vært fremtredende lenge. Og skal man følge vårens trendanalytikere fra den danske PEJ gruppen, vil hvitt fortsette å være en viktig farge i 2010, men i ulike toner og nyanser.

- Etter en tøff finanskrise er vi klare for å viske tavlen ren og begynne på nytt med en frisk start, forklarte trendanalytiker Jakob Søndergård på vårens gave og interiørmesse i Lillestrøm.

- Vi starter ved null, og null er hvitt. Hvitt symboliserer balanse og renhet og går godt sammen med alle andre farger.

Men selv om de de store overflatene vil fortsette å være lyse, ser vi nå at det begynner å komme mer farger.

Blått, beige og syrin

Hvitt er uten tvil en nydelig farge på en sommerhytte, men det kan likevel være lekkert å få inn litt kulører for å skape spenning i interiøret.

Vårens nyheter for 2010 har mange nyanser av blått, kombinert med beige og syrin, som går over i ulike toner av gammelrosa mot indigo. Dette er friske og fine farger til en sommerhytte, samtidig som de er milde og behagelige.

Naturmaterialer

RØFT OG MYKT: Myke former og tekstiler kombinert med røffe overflater og naturmaterialer gir et spennende uttrykk. Tekstiler fra Borge og Green Apple, møbler fra Kvist og Balzac, puter fra Åhlens og Shabby.
RØFT OG MYKT: Myke former og tekstiler kombinert med røffe overflater og naturmaterialer gir et spennende uttrykk. Tekstiler fra Borge og Green Apple, møbler fra Kvist og Balzac, puter fra Åhlens og Shabby. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Blått og syrin harmoniserer også fint med naturmaterialer, som egner seg svært godt på hytta. Uslepne og rustikke møbler i gammelt treverk eller drivved er stilig å kombinere med myke tekstiler og duse farger.

Den klassiske, maritime stilen kan gjerne brytes litt opp med røffere elementer. Sink og metall er også tøft å sette sammen med møbler og interiør i tre.

Bruk kulørene fra naturen utenfor veggene , og la vinduene være en ramme rundt det nydelige landskapet.

Ved å trekke inn både elementer og farger fra naturen vil interiøret harmonisere med eksteriøret, Blått er en farge som forbindes med luft og sjø, og vil være forfriskende på en sommerhytte. Syrin, rosa og indigo vil virke avslappende, dust og harmonisk.

Miks og match

Det finnes et hav av lekre tekstiler som passer utmerket på en sommerhytte.

RUSTIKT: Spisebord i rustikk stil fra Living. Det er lurt å investere i behagelige spisestoler på hytta, så man kan sitte lenge utover sommerkveldene.
RUSTIKT: Spisebord i rustikk stil fra Living. Det er lurt å investere i behagelige spisestoler på hytta, så man kan sitte lenge utover sommerkveldene. Foto: FOTO: Produsenten
GAMLE MATERIALER: Røft bord i gammelt ubehandlet treverk fra House Doctor.
GAMLE MATERIALER: Røft bord i gammelt ubehandlet treverk fra House Doctor. Foto: FOTO: Produsenten
DRIVVED: Tøff stol i drivved som kan live opp den maritime stilen på sommerhytta. Fra drivved.no
DRIVVED: Tøff stol i drivved som kan live opp den maritime stilen på sommerhytta. Fra drivved.no Foto: FOTO: Produsenten
NOSTALGISK SKAP: Rustkt og nostalgisk skap i mangotre fra House Doctor.
NOSTALGISK SKAP: Rustkt og nostalgisk skap i mangotre fra House Doctor. Foto: FOTO: Produsenten
MARITIMT: Støvet blå sofa fra Bohus som passer godt på sommerhytta. Perfekt å kombinere med røffe tremøbler og elementer i sink. Frisk opp med puter i syrin for å gi en fargeklatt.
MARITIMT: Støvet blå sofa fra Bohus som passer godt på sommerhytta. Perfekt å kombinere med røffe tremøbler og elementer i sink. Frisk opp med puter i syrin for å gi en fargeklatt. Foto: FOTO: Produsenten
STILIG STIGE: Tøff stige fra Kvist som kan brukes til oppheng av håndklær annet.
STILIG STIGE: Tøff stige fra Kvist som kan brukes til oppheng av håndklær annet. Foto: FOTO: Produsenten
OPPBEVARING: Plassmangel er en utfordring på mange hytter. Det kan løses med dette tøffe trillebordet i sink fra Bloomingville.
OPPBEVARING: Plassmangel er en utfordring på mange hytter. Det kan løses med dette tøffe trillebordet i sink fra Bloomingville. Foto: FOTO: Produsenten

Ved å blande ulike tekstiler og strukturer, og kombinere blankt og matt med mykt og røft, skaper man kontraster og spenning i interiøret.

Hvorfor ikke mikse klassiske mønstre som ruter og striper, med romantisk dekor i form av blomster og motiver fra naturen? Lette bomullsstoffer kombinert med røffe linstoffer, myk velur og glatt silke, her er mulighetene mange.

Det er likevel viktig å bruke noen ensfargede elementer i samme kulør, for å binde tekstilene sammen.

Dybde og kontrast

Til vegger, tak og store flater er det fint å bruke en lys farge for å gi et luftig og åpent uttrykk. For å skape dybde og kontrast i rommet er det fint å male tak og karmer i en lysere farge enn veggene.

Til mindre flater som møbler og lister kan man bruke samme fargenyanse i en mørkere tone, eller en kontrastfarge. Denne fargen vil også være fin å ta igjen i puter og tekstiler.

KONTRASTER: Det er fint å blande ulike mønstre, teksturer og strukturer, men likevel viktig å bruke noen ensfargede elementer i samme kulør for å binde tekstilene sammen.
KONTRASTER: Det er fint å blande ulike mønstre, teksturer og strukturer, men likevel viktig å bruke noen ensfargede elementer i samme kulør for å binde tekstilene sammen. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

På en sommerhytte ønsker man ofte et åpent og luftig utrrykk, og det kan derfor være lurt å velge gardiner i lette materialer som lin og bomull, i duse farger som ikke stjeler sollyset.

Blåtoner kombinert med hvitt, beige og syrin vil gi fine fargesammensetninger og et harmonisk interiør på sommerhytta.

Les også:

Markahytte ble ny

Hytteforsikring til halv pris

Mest solgte ferdighytter

LYST OG MARITIMT: La de store flatene være lyse, og bruk sterkere farger i møblement og tekstiler.
LYST OG MARITIMT: La de store flatene være lyse, og bruk sterkere farger i møblement og tekstiler. Foto: FOTO: Mona Gundersen

Test av kartplotter

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også