Restaurert seter fra 1714

Denne hytta er flere hundre år gammel

I over ti år har Tom Santtu restaurert det gamle seterhuset på Hornsjø.

GAMMEL SJARM: De gamle veggene fra 1714 er godt bevart
GAMMEL SJARM: De gamle veggene fra 1714 er godt bevart Foto: Per Erik Jæger
Sist oppdatert

Hytta er flere hundre år gammel, og ligger vakkert til i en gammel setergrend på Øyerfjellet. Det opprinnelige seter­huset ble trolig oppført i 1714, og har tilhørt gården Nordigården i Øyer kommune. Selve gården brant ned for flere år siden. Det var Tom Santtus bestefar som kjøpte stedet allerede i 1918. Siden den gang har hytta tilhørt familien. 

Omfattende restaurering

I 1999 kjøpte Tom hytta av sin bror, og begynte en omfattende restaurering tre år senere. Fra juni til oktober i hele ti år har det vært kontinuerlig arbeid på det gamle seterhuset. Først med nytt tak med torv og ny pipe. Da gammel kledning ble revet, viste det seg å være omfattende råteskader på stokker i både tak og vegger. Dermed ble ytterveggene isolert og ny kledning satt opp. Et nytt tilbygg ble også oppført med gjesterom, bod og do. Det siste byggeprosjektet har vært badstuen.

PEISESTUEN: Bordet har Tom laget av einer. Lysestakener laget i smia på Bærums Verk, og spikerfatetpå bordet er laget av den svenske retrosmeden Thomas Ericsson.
PEISESTUEN: Bordet har Tom laget av einer. Lysestakener laget i smia på Bærums Verk, og spikerfatetpå bordet er laget av den svenske retrosmeden Thomas Ericsson. Foto: Per Erik Jæger
PEIS: Gråsteinspeisen har Tom murt selv. Det er en gruepeis med nøyaktig samme form som den gamle peisen som sto på hytta tidligere.
PEIS: Gråsteinspeisen har Tom murt selv. Det er en gruepeis med nøyaktig samme form som den gamle peisen som sto på hytta tidligere. Foto: Per Erik Jæger
AVSLAPPENDE: Foran peisen står det to gamle, behagelige stoler som er deilige å sette seg i etter en lengre gåtur. Bildene på veggene er opprinnelig to mindre dører fra et gammelt hjørneskap dekorert av Andreas Enderlé.
AVSLAPPENDE: Foran peisen står det to gamle, behagelige stoler som er deilige å sette seg i etter en lengre gåtur. Bildene på veggene er opprinnelig to mindre dører fra et gammelt hjørneskap dekorert av Andreas Enderlé. Foto: Per Erik Jæger

En scenemester

Utenom god hjelp av en nabo på fjellet, Hans Kristian Lien, har Tom vært alene om alt arbeidet med planlegging, restaurering og nybygging. Han har tidligere jobbet som scenemester og scenograf på Nationaltheatret, noe som har vært en nyttig erfaring å ta med seg inn i dette byggeprosjektet.

Hjemme har han verksted, og fyller pensjonisttilværelsen med å lage diverse trearbeider som smykkeskrin, bord, boller og fat av ulike tresorter. På hytta har han laget gulv, tak, peis, bord, skap og kjøkkeninnredning.

SPISESTUEN: I den lune spisestuen har Tom laget møblene selv, bortsett fra stolene Tellus. Spisebordet er skåret ut av furu og benkene er plassbygget. Lysekronen er laget av den svenske retrosmeden Thomas Eriksson.
SPISESTUEN: I den lune spisestuen har Tom laget møblene selv, bortsett fra stolene Tellus. Spisebordet er skåret ut av furu og benkene er plassbygget. Lysekronen er laget av den svenske retrosmeden Thomas Eriksson. Foto: Per Erik Jæger
ORIGINALE VEGGER:
Berit og Tom Santtu har klart å ta vare på den historiske atmosfæren ved å bevare de originale tømmerveggene og den gamle seterdøren.
ORIGINALE VEGGER: Berit og Tom Santtu har klart å ta vare på den historiske atmosfæren ved å bevare de originale tømmerveggene og den gamle seterdøren. Foto: Per Erik Jæger
GODE TRADISJONER: Berit og Tom trives på kjøkkenet og er glade i å lage mat. Til spekeskinke lager de gjerne en mangosalat med chili.
GODE TRADISJONER: Berit og Tom trives på kjøkkenet og er glade i å lage mat. Til spekeskinke lager de gjerne en mangosalat med chili. Foto: Per Erik Jæger

Drømmen ble virkelig

Hovedhytta, som er på 50 kvadratmeter, er kledd i furu perlestaff i alle tak. Veggene er i originalt tømmer. Innvendig er hele det opprinnelig seterhuset intakt, og gammel historie og sjarm sitter i veggene. Det er her Tom og kona Berit nyter stillheten. De går ofte turer i det fine terrenget rundt Hornsjøen.

– I fjor byttet vi ut kanoen med en robåt, for å bedre sikkerheten for barnebarna som kommer på besøk.

Onkel Tom har fem nevøer og nieser, og det hender også at han får besøk av dem og deres familier på hytta. Han har alltid med kameraet på tur for å fange fugle- og dyrelivet, og skifte av stemninger i naturen, forteller han. – Det er deilig endelig å bli ferdig med de store byggearbeidene. Det å se at planer og drømmer blir realisert, er en god følelse. Og at hytta nå fungerer så bra, er vi veldig glade for. Det er godt å komme hit, rett og slett.

HYGGELIG ATMOSFÆRE: På soverommet står det et vaskevannsfat, og ved siden av henger bestemors nattskjorte fra 1800-tallet.
HYGGELIG ATMOSFÆRE: På soverommet står det et vaskevannsfat, og ved siden av henger bestemors nattskjorte fra 1800-tallet. Foto: Per Erik Jæger
EKSTRA SENGEPLASSER: Tilbygget, som ble satt opp i 2004, inneholder gang, bod, wc og soverom med køyesenger. Her overnatter barnebarna og resten av familien når de er på besøk.
EKSTRA SENGEPLASSER: Tilbygget, som ble satt opp i 2004, inneholder gang, bod, wc og soverom med køyesenger. Her overnatter barnebarna og resten av familien når de er på besøk. Foto: Per Erik Jæger
EVENTYRLIG: Den gode atmosfæren har Berit og Tom klart å bevare ved å ta vare på gamle møbler og gjenstander. Sengen har Tom laget selv av møbelplater i furu.
EVENTYRLIG: Den gode atmosfæren har Berit og Tom klart å bevare ved å ta vare på gamle møbler og gjenstander. Sengen har Tom laget selv av møbelplater i furu. Foto: Per Erik Jæger
DRIFT: I dag er det drift på kun én seter i området, Hornsjøsetra, som driver med melkedrift og sau.
DRIFT: I dag er det drift på kun én seter i området, Hornsjøsetra, som driver med melkedrift og sau.
BADSTUE: Dette et eget bygg som er en badstue.
BADSTUE: Dette et eget bygg som er en badstue. Foto: Per Erik Jæger

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også