Økt komfort med terrasse

Terrasse kan være både et utegulv rett på bakken, og en konstruksjon av typen veranda eller balkong. Kan vi også få uteplassen i ly for vær og vind, er det helt perfekt.

Sist oppdatert

Det er viktig at du ikke begynner uten å ha planlagt først. Finn først ut hva du ønsker, og hva du mener du kan oppnå. Tenk ut hvilken side av hytta terrassen egner seg best på. Kan den dessuten kombineres med noen annet - f.eks. nytt inngangsparti eller med en gangvei bort til do - er det lett å oppnå flere fordeler samtidig. Derfor bør du tegne opp flere løsninger på papir, og deretter legge lekter eller strekke snorer i terrenget, slik at du ser hvordan løsningen kan bli i praksis.

Lover og forskrifter

Et rent utegulv som legges mer eller mindre rett på bakken kan du snekre uten søknad. Det samme med utepeis, mindre fyllinger, og levegg som ikke er lenger enn 10 m og lavere enn 1,8 m. Men blir det synlig fra naboen, skal dere så absolutt snakke sammen først. Betingelsen for at tiltaket kan settes opp uten videre er at det ikke skjer i strandsonen, eller er løsrevet fra hytta, andre steder med byggeforbud eller steder som skal være åpne for fri ferdsel (fare for " privatisering").

Terrasse eller balkong i høyden er en konstruksjon det i utgangspunktet skal søkes om, men det er en bestemmelse i forskriftene: "Andre mindre tiltak som kommunen ikke finner det nødvendig å kreve søknad eller melding for".

Dersom arbeidet er av forholdsvis beskjeden karakter, kan du plassere det under denne bestemmelsen. Alternativt kan arbeidet gå under § 86A, dvs. det kan nøye seg med melding. Uansett er dette betinget av at kommunen ikke har restriksjoner av noen art, og vårt beste råd dersom du er i tvil, er at du tar med et bilde eller tegning av hytta, skisserer inn den tenkte terrassen, og spør kommunen om det ser greit ut.

Verktøy

Du trenger ikke så mye verktøy, bare det er godt!

  • Elektrisk bordsirkelsag. Den koster rundt kr 3000, men så har du også en sag som gir deg eksakte og nydelige snitt, raskt og effektivt. Resultatet blir penere, du sliter mindre, og jobben blir raskere gjort.
  • Hammer og dor.
  • Brekkjern, kiler.
  • Målebånd, tommestokk, blyant, vinkelhake.
  • Batteridrill med bits (eller elektrisk drill).
  • Meget skarp øks, stemjern.
  • Langt vater og loddesnor.
  • Vanlig jordredskap som hakke og spade, krafse o.l.
  • Eventuelt murerverktøy.

Materialvalg

Trykkimpregnert furu: Det er en misforståelse at det ikke lenger er tillatt å selge trykkimpregnerte materialer. Det som er forbudt er de forurensende impregneringsmidlene som inneholder bl.a. arsen og krom (CCA). Trykkimpregneringen som sådan er bare selve metoden.

Enkelte større trelastleverandører har også sin egen, miljøvennlige metode, tilsvarende CCA-trykkimpregnering i klasse AB. Disse impregneringene kan være basert på et kobberbasert middel.

Etter impregneringen kokes materialene i olje i 6-8 timer under vakuum, noe som gir en tørr trelast oljet på alle sider. Eller materialene kan overflatebehandles med olje. Litt av poenget med oljen er at den kan tilsettes pigmenter, slik at materialene farges.

Det er fire valører (upigmentert, rød, gul og brun) og utseendet minner til forveksling om en oljebeis. Etter sigende skal dette tilsi at treet ikke behøver behandles før etter 6-10 år.

Lerk: Som alternativ til trykkimpregnert virke kan du bruke sibirsk lerk, et nåletre som er impregnert fra naturens side.

Lerk som selges i Norge importeres fra Østsibir, og vi kan trygt fastslå at treet har vist sin holdbarhet: Store deler av Venezia ble bygd på lerkepåler på 1200-tallet - og står fremdeles. Slusene i Gøta Kanal som ble bygd på 1600-tallet ble bygd av lerk, og også disse er friske og fine.

Utegulv i høyden

Om terrenget utenfor hytta ikke er egnet til utegulv direkte, men du må bygge opp en konstruksjon, kan det bli en ganske spennende løsning - enten høyden blir liten eller stor.

Men dersom utegulvet forbindes med hytta - noe det vanligvis gjør - bør det også i utgangspunktet fundamenteres like godt som hytta. Hvis ikke kan telen gjøre at det blir både hiv og vridninger som forplanter seg til veggen.

På den annen side er det ikke noen vits i å gjøre mer enn nødvendig, spesielt dersom bakken er tørr og fin. Vårt beste tips er dette: Er det kort til fjell, så grav deg ned og fundamenter på fjellet, spesielt når hytta også er fundamentert på fjell. Du vil garantert få igjen for det.

Tips om fundamentering

Det er flere måter å fundamentere på, og valget må tas "i samråd" med tomtegrunnen.

Ikke bruk oppgravd jord som tilbakefylling, det er bedre med grus eller pukk/singel, eller med løs-Leca. Dermed skapes det et glidesjikt som gjør at telen ikke får tak sideveis. Alternativet er at du pakker en knasteplate rundt pilaren, slik at denne virker som glidesjikt.

Dersom fundamenteringen ikke er telefri, kan du sikre deg ved å isolere, eller helst drenere. Ved isolering behøver ikke gravedybden være mer enn 30 cm, og du må bruke minst 5 cm tykk markisolasjon, som må stikke minst 1 m utenfor fundamentet/pilaren på alle sider (mer enn 4 m2 pr. fundament, altså). Vi anbefaler faglig assistanse for vurdering, men tror i utgangspunktet på at drenering er en enklere løsning.

De vanligste dimensjonene for terrasse er:

  • Plank med avrundet kant, tykkelse 48 mm, bredde 98, 148 og 198 mm.
  • Bord med avrundet kant, tykkelse 21 mm, bredde 95, 120 og 145 mm.

I tillegg fås det enkelte dimensjoner i rekkverks-topp, lekter o.l. Sibirsk lerk er et tyngre og tettere treslag enn gran og furu (egenvekt 750-950 mot ca 500). Ubehandlet blir lerk etter hvert sølvgrå, men kan behandles med oljebeis eller en spesiell lerkeolje.

Tips 1 Terrassebordene skal legges med så jevn avstand som mulig; ca 5-10 mm, og det enkleste er å bruke en tynn avstandslekt e.l., men du må justere litt med øyemålet. Problemet er nemlig at bordene kan ha forskjellig fuktinnhold, og variere i bredden. Vårt råd er derfor at du tørker våte bord under tak (gjerne i solen) en uke eller to, slik at de krymper fra seg det verste.

Legg tynne lekter imellom, slik at luften kommer til overalt.

Tips 2 3-tett-systemet er et terrassedekke bestående av impregnerte bord, 28 x 95 mm. På siden av bordene er det frest et spor hvor det skal smettes inn en fugelist. Denne fugelisten i PVC fungerer som en minirenne, og gjør at så å si alt regnvannet ledes ut. Gulvet blir ikke 100 % tett, men tett nok til at du kan lagre ved eller utemøbler under terrassen.

Nærmere opplysninger hos Osco byggprodukter, 22 51 85 10/ www.3tett.no

Tips 3 Bruker du betong, enten det er til igjenfylling av U-blokker eller til direkte støping i bakken, bruker du kvalitet C25, dvs. den vanlige tørrbetongtypen du får kjøpt som 40 kilos sekk. Men du kan med fordel tilsette en bøtte pukk eller singel i hver betongsekk. Betongen blir både billigere og sterkere.

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også