Hyttemarkedet

Nøkterne hytter mer populære

Det er små hytter som selger.

NØKTERNE HYTTER: Nå selges det flere små hytter. Kanskje underbygger meglertallene det hytteleverandørene har rapportert; at de merker større interesse for små hytter.

NØKTERNE HYTTER: Nå selges det flere små hytter. Kanskje underbygger meglertallene det hytteleverandørene har rapportert; at de merker større interesse for små hytter. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Per Erik Jæger

Publisert Oppdatert

Trenden er et ønske om mindre hytter, skal vi tro tall fra meglerbransjen.

Hytter som ble solgt i 2011 hadde et gjennomsnittlig bruttoareal på 88,1 kvadratmeter. I 2012 var det på 85 kvadratmeter, en nedgang på 3 kvadratmeter. Antall sengeplasser gikk også ned, fra 8,07 til 7,98 i samme tidsrom.

Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger på fjellet, som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Finn har fått utarbeidet av TNS Gallup.

Kanskje underbygger meglertallene også det hytteleverandørene har rapportert; at de merker større etterspørsel etter mindre hytter enn før.

Størrelsen på fritidsboliger vokste jevnt fra 1950-tallet og frem til det toppet seg i 2006 og 2007 med 101 kvadratmeter i gjennomsnitt, viser statistikk fra Prognosesenteret.

- De største og mest påkostede hyttene vil komme tilbake når det blir jappetid igjen, men det kan ta noen år, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen til Hytteliv.

SMÅ HYTTER: Denne hytta på Tunhovd ved Pålsbufjorden ligger nå ute til salgs. Primærrom 29 kvm. Byggeår1967. Prisantydning 390 000 kroner.

SMÅ HYTTER: Denne hytta på Tunhovd ved Pålsbufjorden ligger nå ute til salgs. Primærrom 29 kvm. Byggeår1967. Prisantydning 390 000 kroner. Foto: FOTO: Privatmegleren

Interessant utvikling

- Det er en økende interesse for hytter på 50-75 kvadratmeter, ifølge daglig leder Kjartan Albrigtsen i Drammens Hus & Hytter. Han tror dette segmentet kommer til å styrkes, fordi det åpner for nye kundegrupper som vil prioritere andre ferieformer samtidig som de ønsker å ha hytte

Kanskje bidrar unge arkitekter til denne utviklingen. For da Snøhetta-arkitektene tegnet hytte til seg selv, ble den bygget på bare 50 kvadratmeter, pluss et anneks på 25 kvadratmeter.

Meglerbransjen tror det er for tidlig å konkludere, men synes utviklingen er interessant.

Rindalshytter opplever også stor interesse for en lavere snittstørrelse. De samme signalene kommer fra hytteprodusenten Rana Hytta

Rindalshytter introduserte nylig en ny serie hytter kalt Småhus, som er fra 15 til 24 kvadratmeter. Med den håper de å få nye og yngre kjøpergrupper inn. Gjerne barnefamilier som har et sterkt ønske om hytte, men som har mindre å bruke på det formålet i denne livsfasen. - Det er mer nøkterne holdninger blant kundene. De er mer opptatt av faktiske behov enn å bygge stort for å bygge stort, sier daglig leder Steinar Skjerdingstad i Rindalshytter.

På stedet hvil

LITEN OG FRISK: Blåtannhytte-serien fra Vikinghytter i Vesterålen er tegnet av arkitektfirmaet Narud Stokke Wiig, kjent blant annet for designet av Gardermoen flyplass. De har lagt stor vekt på god isolasjon og et relativt lite areal, slik at hytta blir lett og rimelig å varme opp. Alle modellene kan ha to etasjer, skråtak eller flatt tak. Den minste modellen er på 39,5 kvadratmeter.

LITEN OG FRISK: Blåtannhytte-serien fra Vikinghytter i Vesterålen er tegnet av arkitektfirmaet Narud Stokke Wiig, kjent blant annet for designet av Gardermoen flyplass. De har lagt stor vekt på god isolasjon og et relativt lite areal, slik at hytta blir lett og rimelig å varme opp. Alle modellene kan ha to etasjer, skråtak eller flatt tak. Den minste modellen er på 39,5 kvadratmeter. Foto: FOTO: Vikinghytter

I stor kontrast til boligmarkedet, er markedet for fritidsboliger betydelig tregere. Prisutviklingen har nærmest stått stille i landet som helhet. Det siste året økte gjennomsnittsprisen med kun én prosent. Likevel er det grunn til å minne om at prisutviklingen i hyttemarkedet fortoner seg veldig ulikt. I Øyer (med Hafjell) har prisene falt enormt de siste årene, mens i Krødsherad (med Norefjell) har prisene steget kraftig.

Interessen for hytter er imidlertid fortsatt til stede blant nordmenn. Tallene for 2012 viser en positiv salgsutvikling. Antall solgte fritidsboliger økte med 4 prosent fra 2011 til 2012. Og interessen for hyttelivet bekreftes også av besøkstall og søkertrender for fritidsboliger på fjellet på finn.no.

Populært på Norefjell

De kjente vintersportsstedene dominerer prisbarometeret. Krødsherad (med Norefjell) er nå landets dyreste hyttekommune. Her er gjennomsnittsprisen 2,8 millioner kroner. Dernest følger Hol kommune (med Geilo) med en snittpris på 2,7 millioner og Hemsedal med 2,7 millioner.

NY TREND: Hyttemodellen Woody, tegnet av arkitekt Marianne Borge, er en liten hytte som kommer i flere varianter, både 35 og 50 kvadratmeter.

NY TREND: Hyttemodellen Woody, tegnet av arkitekt Marianne Borge, er en liten hytte som kommer i flere varianter, både 35 og 50 kvadratmeter. Foto: FOTO: Marianne Borge/Woody

I 2012 ble det solgt 101 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Tett bak følger Ringsaker kommune (med Sjusjøen) med 98 enheter. Sterkest omsetningsvekst har imidlertid Øystre Slidre (Beitostølen) med en økning på 35 prosent fra 2011

Les også:

Slik legger du heltregulv selv

Slik bor de rikeste

NY SERIE: Rindalshytter introdusert nylig en ny serie hytter, Småhus, som er på 25 kvadratmeter. Modellen er tegnet av designer Ole Petter Wullum og skal enkelt tilpasses naturen.

NY SERIE: Rindalshytter introdusert nylig en ny serie hytter, Småhus, som er på 25 kvadratmeter. Modellen er tegnet av designer Ole Petter Wullum og skal enkelt tilpasses naturen. Foto: FOTO: Rindalshytter

Sjekk Snøhetta-arkitektenes lille hytte

Bli med i konkurransen om Norges drømmehytte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning