Arkitektur: Tilpasset terrenget

Når ute er like viktig som inne

Familiens ønske var en hytte tilpasset terrenget, med enkelt vedlikehold og mye lys. De fikk alt dette, samt en uteplass like stor som hyttas inneareal.

HYTTE SOM LEVEGG: Formen er stram og kubisk, men hytta er likevel i en tett dialog med landskapet rundt. Den danner en L-formet levegg mot været fra havet, og kledningen er i Kebony.

HYTTE SOM LEVEGG: Formen er stram og kubisk, men hytta er likevel i en tett dialog med landskapet rundt. Den danner en L-formet levegg mot været fra havet, og kledningen er i Kebony. Foto: FOTO: Mona Gundersen

Publisert Oppdatert

Mellom svaberg og krokete bartrær ligger den ferdige hytta. Uten innsyn, men med utsikt som er bevart til hver minste strek. Her er store, gjennomgående glassvegger, takterrasse og åpne løsninger. Hytta er bygget etter tomtas beskaffenhet, i L-form med soverom og bad i den ene delen og med allrom og kjøkken i den andre. Bygningene er føyd sammen av en overbygget gang, taket er svakt hellende og uttrykket er stramt og rent. Det er en moderne hytte med alle fasiliteter, bortsett fra vei.

Enkelt løst

At det ikke er vei frem til tomta, var en av utfordringene da paret bestemte seg for å kjøpe. - Vi sjekket om det var mulig å legge strøm til hytta og at det var sjøtilgang. Det skulle gå greit, men noen vei hit kunne vi ikke regne med å få. Det gjorde likevel ikke tomta mindre attraktiv for oss.

Adkomsten til hytta går via 350 meter ulendt terreng. Man må vite hvor man skal gå, og det synes eierne er en fordel. Men når det gjaldt de praktiske sidene ved hyttebyggingen, kunne det ha blitt problematisk. - Etter noen undersøkelser, fant vi ut at byggematerialene kunne fraktes hit med helikopter. Man betaler bare for de faktiske timene helikopteret er i luften. Så med litt planlegging og samkjøring fikk vi det til for en pris som ikke var for avskrekkende. Samtidig sparte vi naturen for slitasjen anleggstrafikken ville påført den.

UTEPLASS INNE: Hytta er satt rett ned på grunnfjellet, og ujevnhetene i terrenget er utlignet ved hjelp av påler. På varme sommerdager åpner eierne de store skyvedørene i glass slik at allrommet fungerer som en overbygget uteplass.

UTEPLASS INNE: Hytta er satt rett ned på grunnfjellet, og ujevnhetene i terrenget er utlignet ved hjelp av påler. På varme sommerdager åpner eierne de store skyvedørene i glass slik at allrommet fungerer som en overbygget uteplass. Foto: FOTO: Mona Gundersen

MILJØVENNLIG FASADE: Siden hytteeierne ikke ønsker å bruke mye tid på vedlikehold valgte de en kledning i det holdbare og miljøvennlige materialet Kebony.

MILJØVENNLIG FASADE: Siden hytteeierne ikke ønsker å bruke mye tid på vedlikehold valgte de en kledning i det holdbare og miljøvennlige materialet Kebony. Foto: FOTO: Mona Gundersen

UTSIKTEN: Hytta har svakt skrånende tak for vannavrenning bortsett fra over boden, som også er teknisk rom. Over denne har eierne fått bygge en takterrasse som gir, om mulig, enda bedre utsikt.

UTSIKTEN: Hytta har svakt skrånende tak for vannavrenning bortsett fra over boden, som også er teknisk rom. Over denne har eierne fått bygge en takterrasse som gir, om mulig, enda bedre utsikt. Foto: FOTO: Mona Gundersen

ÅPENT ROM: Den store terrassen har en naturlig avslutning i fjellet. I enden er det satt opp en liten levegg

ÅPENT ROM: Den store terrassen har en naturlig avslutning i fjellet. I enden er det satt opp en liten levegg Foto: FOTO: Mona Gundersen

Plantegning Portør

Plantegning Portør Foto: Arkitekten

To for en

Opprinnelig var de to vennepar som hadde lyst til å bygge hytte sammen. Men da det viste seg at det var to tomter til salgs på denne knausen, bestemte de seg for å bygge hver sin hytte.

- Vi har samme smak når det gjelder arkitektur, og kom til at vi kunne bygge samme type hytte. Det ville gi en gevinst i form av arkitekthonorar også. Snekkerne ville konsentrere seg om ett bygg av gangen og gjøre det ordentlig. Den andre familiens hytte ble bygget først, slik at vi fikk mer tid til å vurdere løsninger. Men til syvende og sist synes vi at den andre hytta fungerte så bra, at vårt konsept ble så å si likt.

Bygningen ligger fredsommelig ut over platået, og er knapt synlig fra sjøen eller fra ankomsten via skogen. Et sentralt ønske paret hadde til arkitekten var at hytta skulle ligge godt i terrenget, og da fikk de heller lempe på arealutnyttelsen. Et annet moment var at de har et svært aktivt hverdagsliv og ikke ønsket å bruke unødvendig mye tid på vedlikehold. Det ble oppfylt ved at kledningen er i Kebony, et miljøvennlig og holdbart trevirke. Ellers er det brukt aluminiumsrammer til dører og vinduer.

Planløsningen er enkel og svært funksjonell. Allromsfløyen ligger med bredsiden til utsikten og har store vindusflater på begge langveggene. Slik slipper mest mulig lys inn i oppholdsrommet, noe som også var viktig for eierne.

Uterom inne

PÅ ETT BRETT: Kjøkkenøya er på hjul for å gi ekstra plass ved store sosiale sammenkomster. Men det er fortsatt albuerom til å arbeide på kjøkkenet. Til daglig er det en bred gangsone for en aktiv familie.

PÅ ETT BRETT: Kjøkkenøya er på hjul for å gi ekstra plass ved store sosiale sammenkomster. Men det er fortsatt albuerom til å arbeide på kjøkkenet. Til daglig er det en bred gangsone for en aktiv familie. Foto: FOTO: Mona Gundersen

SKANDINAVISK: Sofaen er trukket inn i veggen og omrammet av bokhyller og musikkanlegg. På den ene siden er det satt av plass til ved, på den andre siden har hunden Kompis fått sin egen hule. Gyngestolene er fra Ikea, rundstolene er fra Room. Gulvteppet fikk paret fra en kollega som skulle kaste det.

SKANDINAVISK: Sofaen er trukket inn i veggen og omrammet av bokhyller og musikkanlegg. På den ene siden er det satt av plass til ved, på den andre siden har hunden Kompis fått sin egen hule. Gyngestolene er fra Ikea, rundstolene er fra Room. Gulvteppet fikk paret fra en kollega som skulle kaste det. Foto: FOTO: Mona Gundersen

Mot terrassen og sjøen har familien montert to dobbeltdører i glass som de åpner helt opp når været byr på muligheten. Da blir allrommet et uterom under tak med utekjøkken inne. Og når de drar fra eller kommer til hytta, så lukkes eller åpnes den på under 10 minutter.

- Ett av soverommene som ligger i den andre delen er et både-og-rom, med kontorpult og overnattingsplass til gjester. Her kan vi jobbe uforstyrret ved behov. På denne måten kan vi bruke hytta mer. Soverommene kan være små, siden vi er der minst, forklarer eierne.

- Dette er også en enkel hytte å holde ryddig og ren. Gulvene er behandlet med Biofa, en miljøvennlig voks. Det gjør at vi ikke trenger å være så bekymret over at guttene løper inn og ut med sko. Her er også færrest mulig ting som samler støv og opptar plass. Men vi har alt vi trenger og mer enn det. Vi er også ganske fornøyde med at vi har klart å maksimere tomta for minst mulig midler, uten å ødelegge omgivelsene.

Til sammen har familien ca. 100 kvadratmeter under tak å boltre seg på. Og med en terrasse på nesten samme størrelse, har de fått mye plass for pengene. - På toppen av det hele ble alt gjort på budsjett og det ble ferdig i tide. Dette har vært et prosjekt det har vært gøy å få til og herlig å nyte resultatet av.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

UTSIKT OG LYS: Fra terrassen ser man tvers igjennom hytta og ut mot Stølefjorden. Arkitekten fikk frie tøyler, men med noen føringer som allrom, utsikt, lys og luft samt terrengtilpasning. Det er brukt aluminiumsrammer til dører og vinduer. De store glassflatene speiler den solrike og åpne tomta, noe som gir ekstra dybde til terrassen. Her møtes natur og arkitektur.

UTSIKT OG LYS: Fra terrassen ser man tvers igjennom hytta og ut mot Stølefjorden. Arkitekten fikk frie tøyler, men med noen føringer som allrom, utsikt, lys og luft samt terrengtilpasning. Det er brukt aluminiumsrammer til dører og vinduer. De store glassflatene speiler den solrike og åpne tomta, noe som gir ekstra dybde til terrassen. Her møtes natur og arkitektur. Foto: FOTO: Mona Gundersen

PÅ REKKE OG RAD: Sidebygningen inneholder fire soverom og bad i den ene enden av svalgangen. Soverommene er ikke store, men det synes ikke eierne er nødvendig siden de bare brukes til å sove i. Resten av hytta og den store terrassen gir mer enn nok rom et godt ferieliv.

PÅ REKKE OG RAD: Sidebygningen inneholder fire soverom og bad i den ene enden av svalgangen. Soverommene er ikke store, men det synes ikke eierne er nødvendig siden de bare brukes til å sove i. Resten av hytta og den store terrassen gir mer enn nok rom et godt ferieliv. Foto: FOTO: Mona Gundersen

Sjekk dette huset

Seks smarte anneks

Hertuginne Kate planlegger hypnofødsel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning