Markedet for hytter og fritidsboliger

Her gjør du hyttevarp nå

Se hvor du får bra hytter for en billig penge akkurat nå.

HYTTEVARP: Sjekk hvor du får mye hytte for pengene.

HYTTEVARP: Sjekk hvor du får mye hytte for pengene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Etter en nedgang i det generelle prisnivået i 2008, viser tall fra SSB at markedet for fritidsboliger nå har tatt seg opp igjen. Selv om prisene stiger, finnes det en rekke gode kjøp der ute.

Har du bestemt deg for å kjøpe hytte, kan du bruke denne tjenesten for å finne billigst boliglån.

Mange tilbud, lav etterspørsel

- Generelt har markedet for hytter og fritidsboliger tatt seg kraftig opp det siste året. Men særlig i forhold til fjellhytter er markedet veldig selektivt, der noen hytter selges veldig raskt og noen blir liggende ute til salgs en god stund, sier leder for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian Dreyer.

Forklaringen på at noen hytter blir liggende lenge til salgs, er rett og slett at de prises for høyt av meglerne. I områder med mange tilbud og lav etterspørsel kan man derfor gjøre et varp.

Bor du nært svenskegrensa kan du gjøre et hyttekupp hos «söta bror» .

- Der hvor det er flest hytter å velge blant, vil meglerne kunne være mer etterkommelige med å senke prisen, mener Dreyer.

Et alternativ til å kjøpe hytte, er selvsagt et hus du kan ta med deg fra tettbygde strøk og ut i ødemarken, hvis dét skulle friste.

Røros henger etter

RØROS: Denne fritidsboligen ved Røros har et bruksareal på 154 kvm og en prisantydning på 590.000 kroner. Modernisert enebolig med fire soverom og kort avstand til Røros.

RØROS: Denne fritidsboligen ved Røros har et bruksareal på 154 kvm og en prisantydning på 590.000 kroner. Modernisert enebolig med fire soverom og kort avstand til Røros. Foto: Foto: Krogsveen

Ifølge meglere Klikk.no har snakket med, kan det virke som det er mange gode kjøp også i spredtbygde områder uten veldig mange tilbydere.

- Hyttemarkedet på Røros har vært tungt i den senere tid. Hva årsaken er til at vi henger etter, vet jeg ikke, men jeg leser i avisene at dette markedet eksploderer ellers. Derfor kan man gjøre gode hyttekjøp på Røros nå, sier Krogsveen-megler John Jonassen, som selger huset du ser avbildet til høyre her.

Rimelig i distriktene

Daglig leder for Folk i husan eiendomsmegling i Vesterålen, Anniken Frøyslie, mener finanskrisa kan ha skylda.

- Vi har sett dette også ved tidligere nedgangstider i eiendomsmarkedet, at dess lenger ut i distriktene du kommer, dess lenger tid tar det før markedet tar seg opp igjen. Nedgangen inntreffer senere og sitter i lenger her i distriktene, sier Anniken Frøyslie.

Brygge i Vesterålen

Også i Vesterålen kan en derfor gjøre gode kjøp nå, Folk i husan selger for eksempel denne brygga med 180 kvadratmeter bruksareal, strandlinje og tomt på 907 kvadratmeter til antydet pris på 600.000 kroner:

- Det er kjøpers marked i Vesterålen, men i enkelte områder her er det også stor etterspørsel. Særlig eiendommer med jakt- og fiskerettigheter, strandlinje og nedlagte småbruk er populært, sier Frøyslie.

BRYGGE: Denne brygga i Lødingen trenger renovering og oppgradering, men er din for 600.000 kroner. Bruksareal på 180 maritime kvadratmeter og obligatorisk strandlinje hører med.

BRYGGE: Denne brygga i Lødingen trenger renovering og oppgradering, men er din for 600.000 kroner. Bruksareal på 180 maritime kvadratmeter og obligatorisk strandlinje hører med. Foto: Foto: Folk i husan eiendomsmegler

Kjøpers marked på Sunnmøre

Notar-megler Ole Christian Walderhaug mener også at etterslepet fra finanskrisa er årsaken til at hyttemarkedet på Sunnmøre er gunstig for kjøpere nå.

- Det varierer veldig fra område til område på Sunnmøre, men på Stranda og i Sykkylven har markedet gått veldig ned på grunn av finanskrisa, sier Walderhaug.

Utnytt finanskrisa

Megler Willy Storsnes i Hedmark Eiendom1 mener tiden er inne for hyttekjøpere å slå til, før effekten av finanskrisa avtar.

- I Trysilfjellet og områdene rundt er det fremdeles kjøpers marked og virkningen av finanskrisa merkes ennå. På Trysilfjellet er det endel etterspørsel etter de mindre hyttene opptil 2 millioner kroner, mer nå enn i 2009, sier Storsnes.

Han mener at pessimismen er i ferd med å avta, særlig etter at renta gikk ned.

Hedmark Eiendom1 er megler for denne fritidsleiligheten , med en fellesgjeld på 2,7 millioner og prisantydning på 795.000 kroner:

Leiligheten fra 1997 er diger, med fem soverom og bruksareal på 128 kvm. Den ligger øverst i Trysil Turistsenter, helt inntil nedfartsløypa.

- For fritidsboliger over 2 millioner kroner er det nok lettere å gjøre et godt kjøp på Trysilfjellet, der har prisene fremdeles ikke tatt seg opp. Også i de mindre områdene rundt Trysilfjellet holder prisene seg nede, her er det rimelige hytter til mellom 600.000 og 1,4 millioner kroner, sier Willy Storsnes.

TRYSILFJELLET: Leiligheten i denne boligen selges rimelig, men med høy fellesgjeld.

TRYSILFJELLET: Leiligheten i denne boligen selges rimelig, men med høy fellesgjeld. Foto: Foto: Hedmark Eiendom1

Drømmehytta til Klikk-lesere er hyttepalasset , ifølge en avstemming vi har foretatt.

Gode kjøp i høyeste og laveste prisklasser

Ifølge megler Jens-Petter Aa. Nygaard er mulighetene for gode hyttekjøp i området ved Mjøsa også gode nå.

- Blant de dyrere hyttene er det en del som selges unna fordi kreditorene står og banker på døra, men også i det aller laveste prissjiktet finnes det en del flotte renoveringsprosjekter med veldig fin beliggenhet, sier Nygaard.

En av Nygaards klienter, Idun Hovelsrud, har lagt ut sin enebolig mellom Dokka og Hov for salg som fritidsbolig:

Tomta her er eiet, og her kan du lese hvordan du løser ut festetomta di.

- Det er mange fra Oslo som kjøper eneboliger her i området og bruker dem som fritidsbolig. Vi ligger bare et par timers kjøring fra Oslo, sier Hovelsrud.

Billigere når markedet flytter seg

FRITIDSBOLIG: Eneboliger ved Mjøsa selges som fritidsboliger til folk bosatt i Oslo. Denne har tre soverom, et bruttoareal nærmere 200 kvadratmeter og utsikt over Randsfjorden. Prisantydning er under 1 million kroner.

FRITIDSBOLIG: Eneboliger ved Mjøsa selges som fritidsboliger til folk bosatt i Oslo. Denne har tre soverom, et bruttoareal nærmere 200 kvadratmeter og utsikt over Randsfjorden. Prisantydning er under 1 million kroner. Foto: Foto: Privat/Finn.no

Bor du i Bergen kan du gjøre et kupp i Eikedalen. Området har vært populært for skisport og det finnes mange fritidsboliger der, men på grunn av en forflytning i markedet rundt Bergen, er det nå andre områder som har tatt over populariteten.

- Eikedalen er ikke like snøsikkert som de nyere områdene, sier megler Are Hovland i Eiendomsmegler Vest.

Et av kuppene i fritidsboligmarkedet er denne hytta ved Eikedalen Skisenter, som selges gjennom Eiendomsmegler Vest:

Les også:

Mer sex på hytter uten strøm

Stor guide til peisovner

Hobbysnekring fører til flere hyttebranner

EIKEDALEN: 50 minutter fra Bergen får du denne store hytta fra 1994 med bruksareal på 155 kvm, fire soverom og festetomt på 579 kvm - alt for prisantydning 2.350.000 kroner.

EIKEDALEN: 50 minutter fra Bergen får du denne store hytta fra 1994 med bruksareal på 155 kvm, fire soverom og festetomt på 579 kvm - alt for prisantydning 2.350.000 kroner. Foto: Foto: Eiendomsmegler Vest

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning