Restaurering av vindu

Lønnsomt å restaurere vinduer

– Ved å restaurere får du et vindu som holder lenger enn et nytt vindu, sier vindusrestauratør Lars Stålegård i Kulturhåndverkerne.

Publisert Oppdatert

Vedlikeholdstips for vinduer

  • Tett de gamle kittfalsene med en kittgrøt hvis de er sprukne, både på inn - og utsiden, før du legger på maling. Kittgrøt lager du selv ved å løse linoljekitt med litt ekstra linolje.
  • Mal et par millimeter ut fra kittfalsen på glasset, slik at overgangen mellom kitt og glass blir tett.
  • Legg ikke på for tykke lag med maling.
  • Sjekk at varevinduene er tette, da minsker du kondensdannelsen.
  • Bruk linoljeprodukter når du jobber med gamle vinduer. De gir deg minst vedlikeholdsarbeid i fremtiden.
  • I gamle dager valgte man ut materialer til vinduene allerede på sagbruket, for man visste at den mest utsatte bygningsdelen er nettopp vinduene.

Mange har nok stilt seg spørsmålet om det i det hele tatt lønner seg å restaurere gamle vinduer. Stålegård er ikke i tvil.

- Det lønner seg å restaurere gamle vinduer. Ved å restaurere får du et vindu som holder lenger enn et nytt vindu. Byantikvaren i Oslo har gjort en livssyklusanalyse av gamle og nye vinduer, hvor de ser på den totale miljøpåvirkningen. Der kommer alternativet med å restaurere bedre ut enn å skifte vinduer. I følge byantikvaren holder et hundre år gammelt vindu minst hundre år til, med normalt vedlikehold, sier han.

Kjerneved

En myte som lenge har eksistert om gamle vinduer, er at de for eksempel isolerer dårlig. I Sverige har det blitt gjort tester av lyd-og varmeisolasjonsevne, hvor man har sammenlignet et vindu fra 1880 og et fra 1990.

- Etter restaurering viser det gamle vinduet en varmeisolasjonsverdi (U-verdi) på 1,6, og det er utrolig bra - bedre enn på vinduet fra 90-tallet. Det gamle vinduet ble også testet ut mot flere spesialvinduer for lydisolasjon og kom best ut, forteller Stålegård.

- I gamle dager valgte man ut materialer til vinduene allerede på sagbruket, for man visste at den mest utsatte bygningsdelen er nettopp vinduene. Trevirket i eldre vinduer er som regel kjerneved av furu. Etter krigen forsvant denne utvelgelsesmetoden, alt ble rasjonalisert. Hus fra 50- og 60-tallet har ofte ikke originalvinduer, sier Stålegård, som legger til:

- En ulempe med nye vinduer med termopanglass, er at de ofte punkteres etter rundt tyve år og derfor må skiftes ut. Og det kan bli en dyr fornøyelse.

Den svenske vindusrestauratøren ved Randsfjorden er også opptatt av det estetiske ved gamle vinduer kontra nye. Nye vinduer og gamle hus passer dårlig sammen, er hans klare budskap.

- Gamle vinduer har blåste glass som er en viktig del av husets karakter. Blåst glass har nemlig en uregelmessig overflate som gir liv til vinduet og husets fasade. Huset blir rett og slett penere med originalvinduer.

Få ulemper

Å restaurere koster omtrent det samme som å kjøpe et nytt vindu, avhengig av hvor stort vinduet er, hvor mange sprosser det har, hvor mye trearbeid det er snakk om og om det er mye råte.

- Er det mye råte, koster det mer. Totalrestaurering av et tofagsvindu, 100 x 120 cm, med seks glass i hver ramme, koster 6000-7000 kroner. Vi tilbyr kunden å male vinduet selv, da trekker vi fra 30 prosent. Hvis et vindu er i veldig dårlig forfatning, må man vurdere om det er verdt jobben. Man kan også sette inn gamle glass i nye rammer, et alternativ som er verdt å vurdere.

- Er det noen ulemper med gamle vinduer?

- En del mennesker liker ikke varevinduer som slår innover og som kan bli problematiske i forhold til gardiner og blomster. Gamle vinduer har også flere vindusflater å holde rene, svarer Stålegård, som ikke kan komme på flere ulemper. For fordelene er langt flere, mener han.

Dårlig jobb

Den typiske kunden til Stålegård er opptatt av å bevare de estetiske og de kulturhistoriske verdiene ved huset sitt. Mange vet imidlertid ikke helt hvordan de skal ta vare på sine gamle vinduer.

- Det verste oppdraget jeg har hatt og som gjorde meg trist, var en dame som kom med vinduer fra 1700-tallet, fra et hus som sto i Kragerø. Glassene var helt fantastiske. Kunden hadde levert vinduene til en håndverker som tydeligvis ikke visste hva han drev med. Han hadde satt fast glassene med gummimasse. Dermed ble det nesten umulig å få fjernet glassene og foreta en totalrestaurering. Vi endte med et kompromiss og pusset dem opp så langt det lot seg gjøre. Men jeg må innrømme at oppdraget gjorde meg opprørt, forteller Stålegård, som også opplever at folk har pusset med sandpapir i kantene på glassene. Akkurat det er ikke så lurt hvis det dreier seg om gammelt, blåst glass, sier han.

Ikke bare vinduer

Lars Stålegård er egentlig utdannet ingeniør fra Sverige, men har ikke brukt den utdannelsen noe særlig. Det var gamle trebåter han egentlig brente for. Dermed bar det av sted til Fosen folkehøgskole i Sør-Trøndelag for å lære seg kunsten å bygge trebåter. På skolen lærte han ikke bare hvordan båter ble bygd, han lærte også å kjenne ei jente fra Hadeland. Et nedlagt båtverksted ved Randsfjorden ble redningen, der følte han at han hadde kommet i sitt rette element.

Etter hvert har restaurering av gamle vinduer tatt over for båtbyggingen. Og firmaet Kulturhåndverkerne har sett dagens lys. I dag er verkstedet fylt opp av gamle vinduer som trenger stell. Men Stålegård lager også møbler og grinder. Og innimellom en trebåt, når han har tid.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag