Hytta i Nordmarka ble satt opp av en slektning som var tømmerhogger. Han bodde i Maridalen, var skimaker og lagde «Tømteski». I skogholtet ned mot vannet står også restene av en gammel by­trikk. Denne hørte til hytta, og ble leid ut til familier fra byen så sent som på 1950 og 60 -tallet.

Oldemoren til de eldste og tipptippoldemoren til de yngste som bruker hytta i dag ble kalt «Mor Tømte». Hun drev servering på nordmarksplassen Tømte, og var godt kjent for alle markatravere. Etter henne var det datteren som overtok.

I dag er det tre søsken som eier hytta sammen. Med barn og barnebarn er det mange som kan glede seg over søndagsturer med skirenn på tunet og pølser stekt på bål, eller badeliv og utelek om sommeren. Det tar bare en drøy halvtime å gå hjemmefra, så den blir mye brukt hele året. Ungdommene i familien tar ofte med mange venner. Selv om hytta er liten og bare har ett soverom, går det fint an å overnatte i telt på tunet eller under tak i gapahuken ved bålplassen.

GODE MINNER: Over sofaen i stuen henger det et par Tømteski på veggen som et hyggelig minne. Det er også blitt plass til et gammelt kart over Nordmarka. © Helge Eek

SPISEPLASS: Et hjørneskap på hver side av spisebordet rommer det meste av kopper og kar det ikke er plass til på kjøkkenet. © Helge Eek

VELKOMMEN: Utenfra kommer en rett inn på kjøkkenet. Til venstre er stuedøren og på veggen henger en hylle med gamle minner fra livet i skogen. Tømmerveggen er den gamle ytterveggen fra svalgangen som ble kjøkken. © Helge Eek

LITE OG KOSELIG: Kjøkkenet i den gamle svalgangen er ganske smalt, men lyst og fint med store vinduer og hyggelig utsikt ut over tunet. Hytta har strøm, slik at det er enkelt å sette på en kaffekjele. Vann må hentes i brønnen på tunet. © Helge Eek

SOVEROMMET: Selv om det sjelden blir overnattet her, er det ingenting i veien for å få en god natts søvn. Før svalgangen ble kjøkken, var det her maten ble laget på en gammel vedkomfyr, også da med en seng i hjørnet. © Helge Eek

UTE TIL LUNSJ: Det er klart for utelunsj på plattingen med nykokt kaffe, egg og bacon. © Helge Eek

UTESTUE: En fin gapahuk gjør at det går an å sitte ute og grille eller steke mat på bålet, selv om været skulle være litt utrygt. © Helge Eek

HYTTETRIKKEN: Den gamle bytrikken står i skogholtet rett ved hytta. Den er i en elendig forfatning, og er for lengst ferdig med å gjøre nytte for seg. Etter å ha vært trukket av hester rundt i bygatene, ble den fraktet til skogs og leid ut som feriebolig til folk fra hovedstaden. De som eier hytta i dag husker at de var på besøk og fikk sitte på trikkesetene og spise vafler stekt på en vedkomfyr. © Helge Eek

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!