Hytteskatten forsvinner

Hytteskatten skal bort. Det viser en dokumentlekkasje fra en ny krisepakke fra regjeringen.

OMSTRIDT: Det er stor uenighet blant politikerne om hva som skal skje med hytteskatten.

OMSTRIDT: Det er stor uenighet blant politikerne om hva som skal skje med hytteskatten. Foto: Illustrasjonsfoto: Per Erik Jæger

Publisert Oppdatert
Direktør i Skattebetalerforeningen Jon H. Stordrange jubler over at hytteskatten fjernes.

Direktør i Skattebetalerforeningen Jon H. Stordrange jubler over at hytteskatten fjernes. Foto: Bo Mathisen

Skattebetalerforeningen og hytteeiere jubler.

- Veldig bra. Nå opprettholdes både arbeidsplasser og hyttebyggingen, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen til Hytteliv.

Ny krisepakke

I den nye krisepakken skal hyttebygging sikre jobber i distriktene. Pakken blir lagt frem om et par uker, men ingen i regjeringsapparatet vil foreløpig kommentere punktet med hytteskatt.

Hytteliv vet imidlertid at skatten droppes allerede for annet halvår i de typiske distriktskommunene, og i de resterende kommunene fra 2010.

Dermed forsvinner en av de mest forhatte avgiftene i Norge.

- Det er grunn til å feire i dag. Eiendomsskatten har lenge rammet blindt og usosialt. Populære hyttekommuner har melket hytteeierne i lang tid ved at disse har måttet betale en altfor stor andel av eiendomsskatten sammenlignet med de fastboende, fortsetter Stordrange.

Fornuftig tiltak

En oversikt Huseiernes Landsforbund laget i 2007 viste at 55 av landes 431 kommuner har eiendomsskatt i hele kommunen, noe som altså omfattet hytter.

- Godt å se at politikere også kan ta til fornuft, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund i en kort kommentar.

Batta er en av dem som har jobbet mest mot eiendomsskatt i Norge.

I vedtaksdokumentet, som Hytteliv har fått tak i, går det frem at helårsboliger fremdeles skal medregnes i skattegrunnlaget for kommunene, mens hytter, næringseiendommer og gårdsbruk altså er utelatt.

- Bare en halv seier for oss. Vi skulle sett at skatteleggingen av helårsboliger også forsvant, men vi gleder oss over dette enn så lenge, så får vi ta en ny fight på boligskatten. Men hytteskatten og takseringsgrunnlaget har jo vært en stor vits. Takstmennene har bare hengt hodet ut av vinduet i det de har kjørt forbi hyttene.

Ikke bra

Utgangspunktet for eiendomsskatten i sin tid var at den skulle dekke kommunal infrastruktur.

Flere ordførere Hytteliv har vært i kontakt med mener vedtaket er ille.

- Dette er inntekter mange kommuner allerede har kalkulert med i budsjettet. Nå må vi kutte ytterligere i det offentlige velferdstilbudet, innrømmer de.

Batta mener imidlertid at eiendomsskatten lenge har blitt oppfattet som en ekstra inntektskilde i populære hyttekommuner.

- Nå må lokalpolitikere endelig lære seg å prioritere, sier han.

Vil du vite om hytteskatten forsvinner i din kommune allerede for annet halvår. Les her:

Lei rimelige hytter i påsken

Hvilke hytter bør fredes?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning