Hytte i skogen

På sporet av en svunnen tid

For Oslo-familien er den tre kilometer lange skituren en naturlig del av å dra på hytta.

På sporet: Hytta ligger i Nordmarka nærmere bestemt på den gamle nordmarksgården Gjerdingen.

På sporet: Hytta ligger i Nordmarka nærmere bestemt på den gamle nordmarksgården Gjerdingen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Publisert Oppdatert

På vei gjennom de preparerte løypene og de lange snøkledde grandalene blir vi slått av fraværet av hyttebygging i Nordmarka. Vi støter på en og annen koie som leies ut på åremål. Vi sklir videre forbi de tradisjonsrike klubbhyttene og tar en kort pust i bakken. Den eneste lyden vi hører er stavene som knirker mot snøen og skiene som gynger med i stavtakene. Skogen rundt bærer preg av å ha fått leve sitt eget liv uten menneskelige inngrep.

Det er slik markatraverne liker det.

Skientusiaster er heldige som har hytte i Nordmarka, men det er ikke mange av dem. Hytta vi besøker eies av en Oslo-familie og ligger ved Gjerdingen gård, en tradisjonsrik, veiløs nordmarksgård.

Turfolk vil nok kjenne stedet fordi skituren fra Bislingen Fjellstue til Frognerseteren, gjerne omtalt som hovedløypa sørover gjennom Nordmarka, passerer Gjerdingen.

PEISESTUEN: Peisen har natursteinsforblending og er bygget som en del av endeveggen i stuen. Herfra er det fin utsikt til vannet Gjerdingen rett nedenfor.

PEISESTUEN: Peisen har natursteinsforblending og er bygget som en del av endeveggen i stuen. Herfra er det fin utsikt til vannet Gjerdingen rett nedenfor. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

LUN STIL: Gamle og nye møbler bidrar til en sjarmerende stue. Møbelstoffene er lune og myke, og gir en avslappet stemning. Fargen er Jotun Herregårdsgul 2554-Y14R

LUN STIL: Gamle og nye møbler bidrar til en sjarmerende stue. Møbelstoffene er lune og myke, og gir en avslappet stemning. Fargen er Jotun Herregårdsgul 2554-Y14R Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Mer enn Oslo

Folk flest forbinder nok for øvrig Nordmarka med Oslo, men hele fire fylker deler på den sagnomsuste skogen; Oslo, Akershus, Buskerud og Oppland. I sistnevnte fylke ligger denne hytta, nærmere bestemt i Lunner kommune.

- Vi bruker i underkant av en time fra Oslo til parkeringsplassen, deretter går vi rundt tre kilometer på ski. Noen vil vel mene det er litt tungvint, men for oss hører det med til opplevelsen. Det blir også naturlig å invitere med venner som også er glad i å gå langrenn, forteller den skiglade Oslo-familien.

Marka har utrolige skimuligheter, flotte sykkelveier, og har et bredt løypenett pluss gode fiskevann. Det er vanskelig å bli lei av dette.

Nordmarka i litteraturen

POSTKORT FRA DE DYPE SKOGER: Nydelig beliggende ved det islagte vannet Gjerdingen ligger den tradisjonelle hytta, beskyttet av gran- og furutrær.

POSTKORT FRA DE DYPE SKOGER: Nydelig beliggende ved det islagte vannet Gjerdingen ligger den tradisjonelle hytta, beskyttet av gran- og furutrær. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

INN I VARMEN: Etter en lang tur ute, er det deilig å trekke inn. I gangen er det lagt store natursteinsheller som er praktiske med tanke på snø eller søle som tråkkes inn, avhengig av årstid.

INN I VARMEN: Etter en lang tur ute, er det deilig å trekke inn. I gangen er det lagt store natursteinsheller som er praktiske med tanke på snø eller søle som tråkkes inn, avhengig av årstid. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Det er blitt skrevet mye om Nordmarka opp gjennom historien. Førstemann ut var nok Peter Chr. Asbjørnsen som skrev «En nat i Nordmarken» trykt i Norske sagn og folkeeventyr 1841. Utallige litterære vandringer, turguider, forskningsrapporter og bygdebøker er senere kommet til. Bøkene forteller at det ble vanlig for byfolk å ta seg frem i Nordmarka på ski på slutten av 1800-tallet.

Og med Nansens ekspedisjon over Grønland sies det at den norske skikulturen ble skapt. Nordmarka skulle legge forholdene til rette for «nye Nansener» eller "nye Northuger" om du vil.

Hyttas hjerte

Hytta har en tradisjonell utforming med brunbeiset, stående panel og rødmalte skodder. Innvendig er den lun, og det romslige kjøkkenet omtales som selve hjertet i hytta. Familien setter stor pris på gode måltider, og bruker mye tid på å utforske nye veier på matfronten.

HYTTE I NORDMARKA: Byggeår: 1970. Størrelse: 140 m². Rominndeling: Stue, kjøkken, gang med adkomst til kjeller, 4 soverom, bad med badstue og bod. Strøm og innlagt vann.

HYTTE I NORDMARKA: Byggeår: 1970. Størrelse: 140 m². Rominndeling: Stue, kjøkken, gang med adkomst til kjeller, 4 soverom, bad med badstue og bod. Strøm og innlagt vann. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

SLAPPER AV: I gangen ved soverommene er det mulig å slappe av ved tv-en.

SLAPPER AV: I gangen ved soverommene er det mulig å slappe av ved tv-en. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

TRIVES BEST: Kjøkkenet er romslig, og er hyttas hjerte. Her står også en egen kjøkkenøy som benyttes som avlastningsbord. Rundt det avlange spisebordet er det plass til mange hyttegjester.

TRIVES BEST: Kjøkkenet er romslig, og er hyttas hjerte. Her står også en egen kjøkkenøy som benyttes som avlastningsbord. Rundt det avlange spisebordet er det plass til mange hyttegjester. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

I stuen dominerer den flotte peisen med natursteinsforblending. Den er bygget som en del av endeveggen, med store vinduer på hver side. Her har de fin utsikt til vannet Gjerdingen rett nedenfor.

- Vi blir aldri lei av utsikten og roen som skogen gir, forteller hytteeierne som ofte tar langhelger på hytta. Den korte avstanden muliggjør nettopp det.

God tradisjon

Stuen er delt i flere små avdelinger, for å dekke ulike behov. Skrivebordet ved peisen er gjerne forbeholdt den eldste generasjonen, mens det stort sett er de minste som kjemper om plassen på benken.

Det sies for øvrig at miljøet i Nordmarka preges av nostalgi, og en vilje til å holde på det gamle, trygge og kjente. Den tradisjonelle, beisede hytta med smårutete vinduer og røde skodder er et godt eksempel på nettopp det.

ÅPEN ILD: Den åpne peisen og en egen bakerovn skaper en hyggelig atmosfære på kjøkkenet.

ÅPEN ILD: Den åpne peisen og en egen bakerovn skaper en hyggelig atmosfære på kjøkkenet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Les også:

Her er Norges tøffeste betonghytte

Kåret til Norges drømmehytte 2013

Lavere hyttepriser uten boplikt

SVAL HVILESTUND: Soverommene er store med solide dobbeltsenger og god skapplass.

SVAL HVILESTUND: Soverommene er store med solide dobbeltsenger og god skapplass. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

SKOGENS RO: : Her i skogen er det ikke en lyd som kan stjele nattesøvnen, bortsett fra tiden når storfuglen er på leik. Da er det spell og leven hele natten, og heldig er den som får oppleve det på kloss hold.

SKOGENS RO: : Her i skogen er det ikke en lyd som kan stjele nattesøvnen, bortsett fra tiden når storfuglen er på leik. Da er det spell og leven hele natten, og heldig er den som får oppleve det på kloss hold. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning