Oppussing

Hytta ble som ny

Først leide de hytta, så kjøpte de den og til slutt ble den pusset opp. To strøk med maling var det som skulle til.

Hyttereportasje Trysil
Hyttereportasje Trysil Foto: Jan Larsen
Sist oppdatert

Da hytta ble overtatt for noen få år siden, satte de ganske raskt i gang med å pusse den opp. Etter noen strøk maling og skifte av møbler fremstod hytta som ny.

- Vi har leid dette stedet på åremål fra det var ganske nytt. Og vi har kost oss. Plasseringen er genial. Tomtene er store og fine med god avstand mellom hyttene. I tillegg ligger skitraseen rett bak hytta, så her snakker vi virkelig ski inn og ski ut, forteller eieren.

ENKEL MED MYE INNHOLD: Hytta ligger 850 meter over havet i relativt bratt terreng. Den er snaue 65 kvadratmeter i grunnflate med en overbygget veranda.
ENKEL MED MYE INNHOLD: Hytta ligger 850 meter over havet i relativt bratt terreng. Den er snaue 65 kvadratmeter i grunnflate med en overbygget veranda. Foto: Foto: Jan Larsen

Første steg til drømmehytta

Hytteinformasjon

Beliggenhet: Trysil, Hedemark fylke

Byggeår: 1989

Typehytte: Tradisjonell fjellhytte, laftet tømmer

Byggemester/byggfirma: Honka Hytter, en finsk hytteleverandør.

Brutto areal: 65 m²

Rominndeling: Tre soverom, stue, kjøkken og spisestue i åpen løsning pluss bad.

Byggmateriale: Laftet tømmer

Utvendig kledning: Tømmer

Tak: Shingel

Peis: Plassbygget elementpeis

Innvendig kledning: Tømmer

Gulv: Malt tregulv

Fasiliteter: Strøm, vann og kloakk.

Det første eierne tenkte på da hytta var overtatt var å bygge den ut, fordi hytta er på snaue 65 kvadratmeter, noe som av og til kunne bli i minste laget for en aktiv familie. Her er tre soverom, stue, en liten gang og kjøkken. Familien trengte minst ett soverom til.

De bestemte seg imidlertid for å bruke litt mer tid på prosessen. En utvidelse kunne de ta senere, nå gjaldt det å få hytta mer lun og innbydende.

- Først og fremst måtte alle flater males. For selv om dette er en laftet hytte med tykt, fint tømmer, hadde overflatene fått et trist, gulnet preg, beskriver eieren.

Mørke tømmervegger og små rom gjorde at hytta virket ganske kompakt. Derfor valgte de å male den opp i én farge som går igjen i alle rom. Det gjør at den virker større med en roligere helhet mellom rommene.

Prøvde seg frem til fargevalg

LYSE VEGGER: Tømmerveggene hadde gjennom mange år gulnet og blitt mørke. Det endret seg med to strøk av fargen myk caffé latte.
LYSE VEGGER: Tømmerveggene hadde gjennom mange år gulnet og blitt mørke. Det endret seg med to strøk av fargen myk caffé latte. Foto: Foto: Jan Larsen

For å finne den riktige fargen, malte hytteeieren først én liten vegg hvor det kom lys og skygge på samme tid.

JEVN FINISH: Eieren valgte en brunsvart halvblank beis på utvendige vegger mot hvite karmer. Tidligere var hytta lys brun beiset. Den svarte gir en jevnere og mer delikat finish.
JEVN FINISH: Eieren valgte en brunsvart halvblank beis på utvendige vegger mot hvite karmer. Tidligere var hytta lys brun beiset. Den svarte gir en jevnere og mer delikat finish. Foto: Foto: Jan Larsen

- Da så jeg hvordan fargen oppførte seg under alle forhold. Jeg har tidligere erfart at en farge kan endre seg ganske dramatisk, avhengig av hvordan lyset påvirker den. Cafe latte er ikke bare cafe latte. Man kan fort få noen overraskelser, sier hun.

Komfort førsteprioritet

Nye møbler var også nødvendig. Den gamle innredningen var robust, men ikke lenger så pen. Eiern ønsket seg mer komfortable og hyggelige møbler, som nye senger, sofa og bord.

FORNYET: Ved å ta bort noen overflødige lementer, pusse og male og legge skiferheller på gulvet, ble det en stram og delikat varmekilde.
FORNYET: Ved å ta bort noen overflødige lementer, pusse og male og legge skiferheller på gulvet, ble det en stram og delikat varmekilde. Foto: Foto: Jan Larsen

Kjøkkenet ble beholdt som det var. Siden det var i lakkert furu som var blitt gult med årene, måtte hele kjøkkeninnredningen slipes, sparkles og males.

Veggen mellom kjøkken og stue ble åpnet for å få en bedre kontakt mellom rommene, mens peisen ble ny med noen strøk med hvitmaling.

Interiør som hobby

Eieren har som hobby å følge med på hva som skjer innen interiørtrendene. Da hun skulle velge møbler og farger til hytta, fulgte hun råd fra en lokal interiørbutikk i Trysil.

- Det er blitt en fin blanding av gjenbruk, nytt og billig, men også noe mer eksklusivt. Jeg kjøper gjerne på Ikea og bruktbutikker, men har også latt meg friste hos små forhandlere som har det jeg ønsker meg.

TEMA: Temaet i dette soverommet er hentet fra vintersportsstedet  Chamonix. Stoffet til gavlen og sengetøyet er kjøpt på Bjørnehiet Interiør i Trysil, mens sengene kommer fra Ikea.
TEMA: Temaet i dette soverommet er hentet fra vintersportsstedet Chamonix. Stoffet til gavlen og sengetøyet er kjøpt på Bjørnehiet Interiør i Trysil, mens sengene kommer fra Ikea. Foto: Foto: Jan Larsen

Speiler en ny fase i livet

Hytteeieren er svært fornøyd med resultatet. Med enkle midler fikk familien det de lenge hadde ønsket seg med Knertsetra, som de har kalt hytta. Navnet har den fått etter familiehunden Knerten, men det er også en litt humoristisk variant av det mest populære møtestedet på Trysilfjellet, Knettsetra.

- Jeg føler jeg har fått en ny hytte som også speiler en ny fase i livet. Barna er blitt store, så vi bruker den på en litt annen måte nå enn før. Vi er kjempefornøyde og storkoser oss her oppe. Når hytta fylles til randen av familie og venner, kan jeg allikevel ikke slå ifra meg tanken på at det kanskje hadde vært greit med et ekstra bad og soverom. Men det får komme senere.

Les også:

ÅPNET OPP: Det ble investert i nye hvitevarer og kjøkkenbenk, mens kjøkkenskapene fikk noen strøk med lys cafe latte. Opprinnelig var portalen mindre mot stua. Så etter å ha forsikret seg at det var forsvarlig å kappe i tømmerveggene, ble åpningen gjort større. Kisten er kjøpt på Vollywood Vollen Interiør i Asker.
ÅPNET OPP: Det ble investert i nye hvitevarer og kjøkkenbenk, mens kjøkkenskapene fikk noen strøk med lys cafe latte. Opprinnelig var portalen mindre mot stua. Så etter å ha forsikret seg at det var forsvarlig å kappe i tømmerveggene, ble åpningen gjort større. Kisten er kjøpt på Vollywood Vollen Interiør i Asker. Foto: Foto: Jan Larsen

Denne hytta var en rønne

Se sjøhyttas forvandling

Gammel varmestue ble hytte

Sjekk hva navnet betyr

GJENBRUK: Et gammelt langbord med bondeblått understell og bordplate i ubehandlet furu ble som nytt med noen strøk med mørk brun beis og deretter to toppstrøk lakk. Understellet fikk samme fargetone som kjøkkeninnredningen. Krystallyskronen er fra Bjørnehiet Interiør i Trysil. Tinntallerkener gir en fin gråtone mot det beige.
GJENBRUK: Et gammelt langbord med bondeblått understell og bordplate i ubehandlet furu ble som nytt med noen strøk med mørk brun beis og deretter to toppstrøk lakk. Understellet fikk samme fargetone som kjøkkeninnredningen. Krystallyskronen er fra Bjørnehiet Interiør i Trysil. Tinntallerkener gir en fin gråtone mot det beige. Foto: Foto: Jan Larsen

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også