Gunn og Vidar Thomassen kjøpte hyttetomten på impuls i mars 2009. De kjente ikke området fra før, men ble svært begeistret for den fantastiske utsikten og de flotte ski- og turterrenget.

De engasjerte deretter Tore Koxvold fra Hk arkitekter. Han fikk bilder av tomten og en liste med funksjoner de ønsket seg. Området har god utsikt i alle retninger, så utnyttelse av lyset og utsikten var avgjørende for dem.

Spesiell arkitektur med tradisjonelt preg

- Ønsket vårt var enkle løsninger og et kjøkken som kunne være et samlingssted for familien. Vi ville ha ulike soner i hytta for å få mulighet til å være litt for oss selv om vi hadde behov for det.

Gunn og Vidar ville at bygningen skulle passe godt inn i terrenget, og at den skulle være moderne, men med et tradisjonelt preg.

Resultatet er en hytte med spesiell arkitektur. Vindushøyden, 4,5 meter på det høyeste, gir en majestetisk fremtoning. Formspråket er tradisjonelt, og materialene, fargene og torvtaket sørger for at den glir godt inn i omgivelsene. De skjeve stolpene er arkitektens signatur.

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

MAJESTETISK: Da hytta skulle få et navn var «Katedralen» et allternativ som ble foreslått. Hytta har en majestetisk fremtoning, og den karakteristiske konstruksjonen skaper et flott uterom. © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

DE SJU BLÅNER: Gunn og Vidar pleier å telle alle blånene som de kan se fra hytta. © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

SPEKTAKULÆR UTSIKT: Mot sør har hytteeierne en fantastisk utsikt helt til Tryvannstårnet i Oslo, om de bruker kikkert. I oppholdsommene tegnet arkitekten store vinduer ned til gulvet og opp i mønet slik at familien kunne få mest mulig ut av lyset og utsikten. Det nye og moderne spisebordet er egendesignet og benkeplaten er laget av en lokal møbelsnekker. Den består av massiv heltre eikeplank som har blitt importert fra USA. © FOTO: Per Erik Jæger

PLANTEGNING © FOTO: Privat

Godt samarbeid med arkitekt og byggmester

Vi har vært heldige med valg av både arkitekt og håndverkere, forteller Vidar Thomassen.

- I utgangspunktet er et prosjekt med en arkitekttegnet hytte ganske krevende og det er mange detaljer som skal bli riktige. Hvis man selv er opptatt av løsninger og detaljer, er det mange ting man skal ta stilling til, og det krever en god dialog med arkitekten i planleggingsfasen, sier Vidar.

- En annen ting man må ta stilling til er hvor arkitektens ansvar slutter og hvor byggmesteren overtar. I vårt tilfelle var det byggmester som var prosjekteringsansvarlig, og det var heller ikke slik at arkitekten tegnet ut enhver detalj på hytta. Våre to mål med prosjektet var at både resultatet, men også selve prosessen skulle bli bra. Vi er kjempefornøyd med begge deler. Selv om sikkert både arkitekt og byggmester mer enn én gang har vært litt oppgitt over denne detaljfriken av en byggherre.

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres

TILPASSET KJØKKEN: Kjøkkenløsningen på hytta er fra Kvik, mens den hvitoljede kjøkkenbenken i eik er laget på stedet av en møbelsnekker. © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres. Februar 2011 Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres. Februar 2011. Kjøkken=

LUFTIG: Taket er 4,5 meter på det høyeste, og fra kjøkkenet ser man opp til overetasjen. Sollyset skaper spennende skygger i rommet. © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekt Tore Koxvold om hytta

Hytta er tegnet i et hyttefelt med svakt skrånende terreng og variert arkitektur, slik dagens hyttefelt oftest utvikler seg.

- Oppdragsgiver ønsket seg et samlingssted for familien, som en moderne hytte, men med spor av tradisjon og enkelhet, forteller arkitekt Tore Koxvold.

Bygningsformen er derfor enkel, med torvtekket saltak og plassert med fargesetting for å legge seg pent ned i terrenget. Med utgangspunkt i tradisjonell stolpe-/drager konstruksjon som bærer taket flytende over innearealet, og ut over utearealet. Takflaten skjermer hytta, og danner et storslagent uterom mot syd og en morgenplass mot øst. Vinduene lukker igjen hytta mellom stolper i oppholdsrommene.

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

VAKKERT UTSYN: Fra hovedsoverommet kan Vidar og Gunn nyte den foridable utsikten over fjellheimen direkte fra sengen. © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

GANG: Altaskifer på ganggulvet sørger for et solid og godt underlag mot våte og harde skisko. Trappen er laget av den samme lokale møbelsnekkeren som lagde bordplaten på kjøkkenet. © FOTO: Per Erik Jæger

Utnyttet utsikten

For å myke opp strukturen og vertikaliteten er søyler og oppdeling av glassflater dels skråstilt. Dette også for å gi hytta identitet og spenning med assosiasjon til trestammene i skogen på vei opp til hytta, og minne om skiene plassert mot hytteveggen på vinteren. Skråskyggene fra sollyset kaster spennende liv inn rommet når den beveger seg fra horisont til horisont.

- Hyttefeltet har en strålende utsikt mot syd som Vidar og familien ønsket å få mest mulig inn i bygget, fortsetter arkitekt Koxvold.

- Oppholdsrommene har derfor store vinduer ned til gulvet og opp i mønet. Soverommene i hems-etasjen er også trukket ned til gulvet for å dramatisere utsikten og høydefølelsen. Ved spiseplassen er vinduene trukket rundt hjørne for panoramautsikt under måltider, fortsetter arkitekten.

Vidar og familien var aktivt med i detaljeringen, med stor innlevelse i hvordan hytta skulle bli formet.

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

OVERBLIKK OG NÆRKONTAKT: Fra oppholdsrommet på hemsen ser man ned til kjøkkenet og ut gjennom de store vinduene. Dette skaper en kontakt og nærhet mellom rommene. © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

KOSEKROK: På hemsen har familien en koselig TV-stue. Spisebordet nede hadde en klaff til overs som ble til det lille trillebordet. © FOTO: Per Erik Jæger

Stramt og stilrent interiør

Innredningen stemmer overens med arkitekturen, og har mange interessante detaljer. Innslag av antikke møbler gir interiøret sjarm og en fin balanse mellom nytt og gammelt. Lilla fargeklatter er gjennomgående i hele hytta.

- Jeg liker at ting er enkle, ekte og naturlige, forklarer Gunn. - Det virker meningsfylt å kombinere moderne interiør med gamle gjenstander som har en historie, og som betyr noe for meg.

Flere av møblene er arvegods som Gunn og Vidar har restaurert. Spisestuestolene etter oldemoren til Vidar var i svartbeiset eik. De har blitt pusset ned og behandlet med hvitpigmentert olje. Og det ble skiftet trekk, selvsagt til lilla.

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

STRAM STUE: Hytteeierne har innredet med stilrene møbler. Både sofaen og teppet er fra Bolia. Den gamle kisten har de satt hjul på, mens stolene, som eierne hadde fra før, har blitt trukket om i det danske ullstoffet Luna. Det samme stoffet er brukt på spisestuestolene. © FOTO: Per Erik Jæger

Arkitekttegnet hytte på Ølnesseter i Valdres.

PEISKOS: Stålpipen i stuen er forblendet med siporex. Gunn og Vidar vurderte å male den, men bestemte seg for at det ubehandlede uttrykket er tøft. © FOTO: Per Erik Jæger

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!