Hytte på Budor

MODERNE OG KOSELIG: Kontrasten mellom de mørkbeisede veggene og det hvite kjøkkeninventaret mykes opp av blomstrede liftgardiner og åpne hyller med arvet steingods. Benkeplaten har samme fargetone som veggene. © [Foto: Per Erik Jæger]

Hyttefakta

Beliggenhet: Budor på Løten.
Byggeår: 2006.
Typehytte: Fjellhytte, Hedalm Anebyhus.
Brutto areal: 130 m2.
Rominndeling: Fire soverom, stue, kjøkken og spisestue i åpen løsning, to bad, badstue, bod.
Utvendig kledning: Liggende villmarkspanel.
Tak: Torv.
Peis: Plassbygget elementpeis.
Innvendig kledning: Krone panel.
Gulv: Krone gulv.
Fasiliteter: Strøm, vann, kloakk.

Tidligere hadde vi en sjarmerende tømmerhytte i Valdres som vi brukte en del da barna var små. Men vi savnet litt mer komfort og dessuten syntes barna det ble litt lang kjørevei, forteller eierne. Etter en kort leterunde hvor de var innom flere steder i en omkrets av tre timers kjøring fra Oslo, falt valget på Budor.

- Dette er et vinterparadis. Hit drar vi så ofte vi kan, sier familien. - Det var allerede prosjektert ut byggeklare tomter av Hedalm Anebyhus, så hytta vi valgte måtte bygges av dem. Men siden vi hadde nesten ubegrensede valgmuligheter var ikke det noe problem, forteller husfrue Trine-Lise.

100 prosent hytteeier

Hun tok et utradisjonelt valg da de skulle gjennomføre det nye og etterlengtede hytteprosjektet. - I stedet for å bruke alle ledige stunder og sene ettermiddager til å tenke arkitektur og planløsning, følge opp bygging og innredning, valgte jeg å ta meg fri fra jobben for å vie all min tid til hytta. Og det kan anbefales! Alle som har bygget hytte eller hus vet hvor mye tid det går i detaljplanleggingen. I tillegg syntes jeg det var utrolig morsomt, forteller hun. Trine-Lise gikk på oppgaven med liv og lyst. Først og fremst skulle planløsningen i fohold til behovene familien hadde, løses.

- Siden vi hadde mange års hytteerfaring visste vi hva vi savnet. Familien trengte fire soverom og rikelig med plass rundt møblene slik at barnebarna kunne tumle rundt uten å være i veien. Også var romfølelse viktig.

- Derfor ville vi ha en åpen plan på fellesrommene. Men vi ønsket ikke innsyn fra rom til rom. Ved hjelp av vinkler fikk vi skjermet rommene uten at de ble lukket inne. Det gjør at det godt kan være mye aktivitet på kjøkkenet uten at det blir støyende eller virker rotete i stuen. Spesielt rundt høytidene merker vi dette godt da det er en del aktiviteter rundt matlagingen, forklarer Trine-Lise, som ikke bare utarbeidet hyttas funksjoner, men også tegnet senger og skap som ble laget av lokale håndverkere.

Den gode hyttefølelsen

Gardiner og andre tekstiler fikk de hjelp til å sy, mens farger og innredning ble bestemt ut ifra ønsket om å beholde den gamle, kjente hyttefølelsen iblandet mer moderne former og snitt.

- Møbeltapetsereren trakk om gamle møbler vi hadde fra før og gjerne ville beholde, forteller Trine- Lise. Med en gjennomført planlegging har familien endelig fått den hytta de har drømt om, som ivaretar alle behov.

- Vi var svært bevisste på at hytta skulle være en hytte. Fargene og materialene er tilpasset området og naturen rundt oss, forteller hun.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!