Abid Q. Raja og hyttekulturen

Hyller det norske hyttelivet

Abid Q. Raja sjarmeres av det typisk norske.

Abid Q Raja forstår hvorfor nordmenn elsker å være ute i naturen.

Abid Q Raja forstår hvorfor nordmenn elsker å være ute i naturen. Foto: Privat

Publisert Oppdatert
Abid Q Raja er glad i hyttelivet.

Abid Q Raja er glad i hyttelivet. Foto: Aschehoug

Fakta

Abid Q. Raja er født 5. november 1975 i Oslo av pakistanske foreldre. I tillegg til embetseksamen i juss og mellomfag i kriminologi fra Universitetet i Oslo, har han mastergrad i forskningsmetodikk innen psykologi fra Universitetet i Oxford. De siste årene har han markert seg som en aktiv og profilert samfunnsdebattant. I år har han skrevet boken "Talsmann" hvor Raja setter fingeren på noen av de dilemmaene man blir stilt overfor som hjemmehørende i to kulturer som lever i spenning med hverandre.

- Som "innvandrere" flest er jeg vokst opp i storbyen Oslo og kjenner altfor lite til mulighetene som finnes her i landet. Men i senere tid har jeg tatt initiativet til å bli med på noen hytteturer. Jeg var nylig på hyttetur til Norefjell med kona, og til Aurlandsdalen med en av sjefene på gamlejobben, sier Abid Raja, venstre-politiker og forfatter av boken "Talsmann", til Hytteliv.

Sjelefred

Opplevelsene har satt sitt preg på sjela, innrømmer han.

- Jeg må bare bøye meg for nordmenns trang til å få med seg slike opplevelser. Jeg tror alle mennesker har godt av å være i kontakt med naturen. Det er ganske så naturstridig å leve et liv uten å ha benyttet seg av mulighetene du omringes av fra naturens side. Jo lenger du er ute, jo mer oppdager du mulighetene som finnes der ute og ikke minst lar man seg fascinere av de små, vakre detaljene som man ellers glatt overser.

Ingen praktiker

- Noen velger å bære vann og ved langt inn i fjellheimen for å kjenne stillheten og det enkle livet, andre velger mer urbane luksushytter. Hvordan er "hyttelivet" hvor du har dine røtter?

- Hytteliv og hyttesjarm ser man ikke mye av der jeg kommer fra, så jeg tror nok at dette er et vestlig fenomen. Jeg beundrer de som er så lite avhengig av moderne fasiliteter for å klare seg. Jeg for min del må ærlig innrømme mine begrensninger når det kommer til rent praktiske og fysiske oppgaver. Jeg foretrekker helt klart hytter med innedo og dusj, resten er det egentlig ikke så nøye med.

- Ser du sjarmen ved dette "livet"?

- Det gjør jeg helt klart. Jeg tror at alle mennesker som lever i moderne tid har godt av å kjenne litt på hvordan det er å leve et enklere liv. De fleste av oss som bor i Norge har såpass god råd, at vi får våre grunnleggende behov oppfylt fra vi er små. Vi trenger for eksempel ikke å bekymre oss for hvordan vi skal tjene nok penger til å få mat på bordet eller ha et trygt og varmt sted å bo. Det innebærer imidlertid at vi jo heller aldri får muligheten til å oppleve mestringen og gleden man ellers ville fått ved å få til ting selv. Og ikke minst kunnskapen man opparbeider seg om hvordan du kan overleve med noen få ting.

Les også: Her er de beste skalljakkene.

- Det er en sjarm å leve det enkle liv, og jeg merker selv at jeg puster dypere og er mer avslappet når jeg kommer meg vekk fra bystresset. Jeg blir ikke minst overrasket over hvor lite av de materielle godene som skal til for at jeg skal ha det godt. Likevel er ikke sjarmen stor nok til at jeg kan tenke meg å flytte til et slikt sted for godt. For jeg lengter alltid tilbake til det sosiale bylivet, og ikke minst stresset, karrierejaget og storbyens uendelige muligheter.

Mer om hytte på klikk.no

Kilde: Aschehoug

Les også:

Få deg en kjendiskjæreste

De fem beste suv-ene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning