Haakon og Mette-Marit velger ferie uten strøm og varmt vann

Frontfigurer for det enkle liv

For mange er det en overaskelse at kronprinsparet vil beholde den lille hytta på Sørlandet som den er. Andre er ikke overrasket i det hele tatt.

Publisert Oppdatert
Haakon og Mette-Marit feiret kronprinsens fødselsdag 20. juli ute på Flatholmen, sammen med barna prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. Hjemmebakte kaker og kanelboller sto på menyen.

Haakon og Mette-Marit feiret kronprinsens fødselsdag 20. juli ute på Flatholmen, sammen med barna prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. Hjemmebakte kaker og kanelboller sto på menyen. Foto: Foto: Lise Åserud, Scanpix

Det er på en forblåst holme utenfor Risør at kronprinsparet har funnet sitt private ferieparadis: En gammel, liten, brunbeiset hytte på 59 kvadratmeter der mulldo og vann fra sisterne forteller om en svært enkel standard. Inne er det akkurat som hytter flest i kongeriket. Over vinduet på det bitte lille kjøkkenet henger det en smal, blomstret kappe, og kaffekjelen står allerede klar på gasskomfyren.

Det er bare tre soverom, så her må de tre kronprinsbarna dele. Inntil videre får nok Marius (11) sitt eget rom, han er jo litt eldre enn de andre. De to små, Ingrid Alexandra (4) og Sverre Magnus (2), må antagelig ha et rom sammen. Men det er køyesenger på begge barnerommene, så det er plass til ett barn til!

Badet er enkelt, med plastfliser under speilet og kappe rundt håndvasken. I den panelkledde stuen dominerer en hvit peis. Hytta er så alminnelig som man kan tenke seg, og for mange kommer det som en overraskelse at Haakon og Mette-Marit har besluttet å beholde den akkurat slik den er, i stedet for å riv og bygge nytt.

Men det er ikke overraskende om man har fulgt med på hva kronprinsparet gjør og sier. De har et dypt og inderlig engasjement for verdens fattige, og dette engasjementet ville neppe stå til troende om de også i noen få sommeruker skulle ha samme flotte standard som hjemme.

Sosiolog Hedvig Skonhoft Johannesen ved Høgskolen i Akershus er sikker på at kronprinsparet reflekterer over hvor privilegerte de er, og forstår at de ikke kan legge seg på en altfor overdådig livsstil.

- Men jeg tror at miljøperspektivet og «simple living» er viktigst for dem: Færre ting, mindre forbruk og mer fokus på familie og de nære ting. Kronprinsparets enkle hytte sammenfaller også med det norske idealet om at det skal være enklere på hytta enn hjemme. Slik har det i alle fall vært inntil ganske nylig. Det kan vel også være at den enkle standarden er en liten kommentar til hyttepalassene vi har sett oppført de siste årene. I noen uker vil kronprinsparet og deres barn leve helt enkelt uten varmtvann og strøm. Og det kan oppleves som svært så eksotisk når man til daglig lever i overflod, mener Skonhoft Johannesen.

Enkel kos

Ni millioner kroner betalte Haakon og Mette-Marit. Det var ikke først og fremst for selve hytta, men for beliggenheten: Å kjøpe en øy koster flesk. Summen er stor, også for dem - og skulle de ha revet det gamle huset og bygd nytt, ville det nok ha ballet på seg noen millioner til.

Fra redaktør Turid Røste i bladet Hytteliv høster kronprinsparets nøkterne hyttevalg ros. Hun håper kronprinsparets beslutning om å kjøre en enkel stil på hytta er starten på en ny trend.

- All ære til kronprinsparet for at de ønsker å beholde hytta slik den er. På den måten kan de være frontfigurer mot de voldsomme hyttepalassene vi har sett oppført de siste årene. Alt behøver ikke å være så stort og kostbart. Man kan kose seg like mye med noe mindre, kanskje enda mer. Jeg ser heller ikke bort fra at de som foreldre har lyst til vise barna sine hvordan folk flest har det, og å gi barna en mest mulig vanlig tilværelse, sier Røste.

Sonjas sommerparadis

Kongeparets offisielle sommerresidens er Bygdøy Kongsgård, men i juli måned drar Sonja og Harald til sitt private sommersted, Mågerø på Tjøme. For dem var det viktigere å løfte frem norsk arkitektur enn å sende ut signaler om nøysomhet da de skulle bygge sin private sommerresidens i 1992. Kongeparet ønsket et moderne hus, det skulle bygges i naturmaterialer og passe inn i sine omgivelser.

Det er særlig Dronningen som oppholder seg på stedet. Kong Harald benytter ofte store deler av juli måned til å seile i Middelhavet, og er ikke så mye der akkurat på den tiden. Da er det fint for dronning Sonja at turen over til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn på Bloksbjerg utenfor Fredrikstad er kort.

Märtha og Ari venter sitt tredje barn i oktober, og kommer neppe til å feriere andre steder enn i det vakre, gule trehuset på Bloksbjerg. Stedet var i sin tid kong Olavs private feriehjem. Kong Harald arvet stedet, og han overdro eiendommen til datteren. Det var her Märtha valgte å føde sitt andre barn, Leah Isadora, 8. april 2005. Kanskje gjør prinsessen det samme når tredjemann melder sin ankomst.

Kongefamilien har mange bygninger til rådighet. Man kan jo tenke seg at de en gang hadde lyst på en byferie i Trondheim og tok inn på Stiftsgården, eventuelt Ledaal i Stavanger eller Gamlehaugen i Bergen.

Hoffreporter Wibecke Lie i NTB forklarer at selv om de neppe ville bli nektet, er ikke disse prakthusene ment å være feriesteder. Kongefamilien er der i forbindelse med representasjon, og det er det disse bygningene er: Representasjonsboliger. Staten holder kongefamilien med en rekke hus, men ikke med rent private feriehjem.

Sikrer barnas fremtid

- Jeg tror at kronprinsparets to hyttekjøp betyr at de planlegger for fremtiden. Ingrid Alexandra vil ganske sikkert overta Mågerø en gang, og med hytta på fjellet og på Flatholmen er både Marius og Sverre Magnus også sikret eiendommer, sier Lie.

Klikk på det øverste bildet for å se flere. Når du holder markøren over bildet, vises bildeteksten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning