Test av hyttedo: vanntoalett med samletank

Vanntoalett med samletank

En fin løsning for deg på hytta.

Sist oppdatert

Eiere av vanntoalett med samletank

Antall svar: 25

1. Har hatt utedoet i snitt: 4,6 år. Det eldste er 12 år og det yngste er 1 måned.

2. Hytteeierne synes det var i forholdsvis enkelt å installere det selv, i snitt svarte de 2,2 hvor 1 er latterlig enkelt og 5 var nesten umulig.

3. Toalettet er latterlig enkelt å bruke og rengjøre. I snitt ble poengsummen 1,04  hvor 1 var latterlig enkel og 5 var nesten umulig.

4. Ingen av hytteeierne er plaget med lukt inne i toalettrommet. I snitt ble det 1,04 hvor 1 var aldri og 5 er hele tiden.

5. 1,8 ble snittet hvor hytteeierne svarte på hvor krevende ettersyn og vedlikehold av toalettet er. 1 er aldri og 5 er to ganger i året.

I vår store brukerundersøkelse av hyttedoer var det få hytteeiere med denne type do.

De 25 eierne av vanntoalett med samletank har hatt dette i ca fem år i snitt. Nesten alle har modellen fra Jets. Unntaket er en av hytteeierne som skriver at de har et hyttedo fra Aquatron.

Ingen synes det var spesielt komplisert å installere hyttedoen selv og det var ingen negative kommentarer knyttet til verken bruk eller rengjøring av hyttedoen.

Ingen dårlig lukt

Dårlig lukt i rommet hvor hyttedoen er plassert forekommer så og si aldri, uavhengig om det er Jets eller Aquatron.

Fornøyde hytteiere kommenterer blant annet at vanntoalett med samletank er tilnærmet det samme som vannklosett tilknyttet offentlig kloakk. Det er veldig enkelt i bruk og bruker svært lite vann. "En av de beste investeringene de har gjort på hytta" sier noen.

"Det er pent, luktfritt og praktisk. Utrolig lettelse", skriver en av leserne.

Jets hyttedo

Det er gjennomgående at de 23 eierne av et toalett fra Jets er fornøyde.

Jets bruker lite vann. Det gjør at samletanken kan være mindre, ifølge ett av de innsendte svarene. Det trenger ikke offentlig tilkobling og fungerer i praksis som et vanlig toalett.

Det er mange positive kommentarer: "utrolig deilig og avslappende", "beste og enkleste hyttetoalett som er laget", "kan sammenlignes med vannklosett på fly og tog". 

- Ingen ulemper, bare fordeler, svarer en.

Andre kommentarer som går igjen er at det er enkelt, hygienisk og at det er luktfritt.

Noen få synes det lager litt støy.

Ligger igjen vann

På minussiden: toalettet fra Jets bruker bare 0,5 liter vann per spyling, men ofte blir vannmengden liggende igjen i bunnen av toalettet.

Dette kan i enkelte tilfeller være litt lite vann da rester av ekskrementer kan henge igjen på kanten av bunnen i toalettet, og man må ofte spyle ned to ganger - som igjen fører til at tanken fylles fortere. Noen skriver også at de også må spyle ned flere ganger dersom de trenger å bruke flere tørk per besøk.

Brukerne av vanntoalettet fra Jets gir også noen råd på veien.

"Ikke putt noe annet i do enn toalettpapir. Kaster man for eksempel våtservietter i doen, må man være forberedt på å åpne kverna, noe som er en drittjobb. Bokstavelig talt."

Husk frostvæske!

En annen skriver at man på huske på å begynne med frysevæske på høsten, da de ikke har strømfyring. Et godt tips kan være å ha panelovnen på frem grader, om man har dette på do selvsagt. Stor tank er et annet tips. Det henger selvsagt sammen med om hvor mange brukere det er på hytta samtidig og hvor ofte hytta brukes.

Aquatron hyttedo

Eieren av denne typen hyttedo skriver at det faste avfallet går rett i kompostbingen og det flytende går videre gjennom et kammer med to UV-lys som deretter slippes ut som gråvann.

"Vi har to kompost-tanker og har skiftet tank en gang. Vi bruker ikke hytta så mye, cirka seks ganger i året. Når vi drar, ser vi etter kompost-tanken og drar ut tårnet i midten.  Vi er kjempefornøyd med denne løsningen", forklarer en hytteeier.

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også