Arkitekttegnet kysthytte på Stokkøya

Fantastisk kysthytte på 32 kvadratmeter

Arkitekten har konstruert en vedlikeholdsfri hytte med nærhet til den rå naturen.

OVERBLIKK: Fra berghylla venter litt av en utsyn over den sydhavslignende stranden. Vegetasjonen har fått lov til å omkranse hytta. De hardføre trærne demper visuelt bygningskroppen.

OVERBLIKK: Fra berghylla venter litt av en utsyn over den sydhavslignende stranden. Vegetasjonen har fått lov til å omkranse hytta. De hardføre trærne demper visuelt bygningskroppen. Foto: Per Erik Jæger

Publisert Oppdatert

På kanten av stupet er det som om storhavet flør innover de godt utnyttede og velfungerende 32 kvadratmeterne. Her er det nærhet til den rå trøndelagskysten når naturkreftene spiller opp. Rått, det er også uttrykket til kysthytta, som arkitekt Ogmund Sørlie har utviklet.

Det er brukt røff, eksperimentell materialbruk som gir rom for hardfør bruk av kysthytta. At materialene tåler en støyt, gir en etterlengtet frihet for Ogmund Sørlie. I prototypen til kysthytta kan barn og voksne trampe inn med grovt skotøy. Uten at det gjør noe.

Energien kan brukes på andre måter enn å ta så mye hensyn. Vedlikehold? Ogmund smiler lunt, selvfølgelig har han konstruert sin egen hytte så han slipper unna det.

– Utgangspunktet var at hytta skal tåle litt, da vi også leier den ut innimellom. På hytta forsøker vi også å ha færre ting, målet er å bare oppbevare det vi har bruk for her.

UTADVENDT: Når glassdøren skyves til side, åpnes allrommet opp og tar del i landskapet. Terrassen er hengslet slik at den kan løftes opp med en vinsj og bli til en stor skodde når hyttene stenges for vinteren, men den muligheten blir sjelden brukt. For at det skal bli minst mulig inngrep i terrenget, står hytta på betongpåler.

UTADVENDT: Når glassdøren skyves til side, åpnes allrommet opp og tar del i landskapet. Terrassen er hengslet slik at den kan løftes opp med en vinsj og bli til en stor skodde når hyttene stenges for vinteren, men den muligheten blir sjelden brukt. For at det skal bli minst mulig inngrep i terrenget, står hytta på betongpåler. Foto: Per Erik Jæger

TETT PÅ: Når skyvedøren 
åpnes opp, forsvinner nesten skillet mellom inne og ute. Stoler og spisebord er fra Ikea.

TETT PÅ: Når skyvedøren åpnes opp, forsvinner nesten skillet mellom inne og ute. Stoler og spisebord er fra Ikea. Foto: Per Erik Jæger

LUFTIG: Det er støpt en betongtrapp, slik at det er mulig å komme ned til hytta fra gangstien over

LUFTIG: Det er støpt en betongtrapp, slik at det er mulig å komme ned til hytta fra gangstien over Foto: Per Erik Jæger

Kompakt og effektiv

Når skyvedørene åpnes, er det som om allrommet tar del i naturen utenfor. – Den viktigste kvaliteten er at hytta er kompakt og effektiv, med god kontakt mellom inne og ute.

Hytta består først og fremst av ett rom der det meste skjer. Selv om allrommet er under 20 kvadratmeter, er det plass til entre, kjøkken, stue og spisestue. Takhøyden er 3,5 meter, omtrent som i en klassisk bygård fra 1890-tallet, og det har mye å si for romopplevelsen. Det har gitt plass til en real hems dekket med madrasser.

– Et stort vindu fra gulv til tak på badet gir en tilnærmet følelse av å stå ute og dusje. Helt usjenert, med utsikt mot havet. Badets yttervegg er lysgjennomskinnelig og isolert. Slik slippes dagslys inn på badet, og om natten når lyset er tent, lyser rommet som en lanterne i landskapet.

KJØKKENKROKEN: Spreke farger bryter oppholdsrommets fargepalett. Innredningen fra Ikea ble lakkert i samme farge som kjøleskapet før montering. Benkeplate i 12 mm glass med lakkert underside. Kjøleskap fra Smeg.

KJØKKENKROKEN: Spreke farger bryter oppholdsrommets fargepalett. Innredningen fra Ikea ble lakkert i samme farge som kjøleskapet før montering. Benkeplate i 12 mm glass med lakkert underside. Kjøleskap fra Smeg. Foto: Per Erik Jæger

LEVENDE MALERI:
Bjørkeveden utenfor blir et dekorativt innslag, innrammet av et langstrakt vindu. Peisen Wiking er kjøpt på Coop på Stokkøya.

LEVENDE MALERI: Bjørkeveden utenfor blir et dekorativt innslag, innrammet av et langstrakt vindu. Peisen Wiking er kjøpt på Coop på Stokkøya. Foto: Per Erik Jæger

RØFT OG ENKELT: Soverommene er samlet under hemsen. Flatene er stort sett ubehandlet. Taket er i aluminium. Det er en transparent vegg mot badet.

RØFT OG ENKELT: Soverommene er samlet under hemsen. Flatene er stort sett ubehandlet. Taket er i aluminium. Det er en transparent vegg mot badet. Foto: Per Erik Jæger

LUGARER: Soverommene er komprimert, og har store vinduer som gir behagelig leselys om dagen. Køyene 
er plassbygget, de strekker seg fra vegg til vegg.

LUGARER: Soverommene er komprimert, og har store vinduer som gir behagelig leselys om dagen. Køyene er plassbygget, de strekker seg fra vegg til vegg. Foto: Per Erik Jæger

Overnattingsplass til 11

De to soverommene er for lugarer å regne, men det er plass nok til at det er behagelig å trekke seg tilbake med en bok eller et lesebrett.

– Hytta var egentlig planlagt til å være 4 kvadratmeter større. Men barna våre er fornøyde med at vi har fått plass til 11 personer for overnatting. De har ofte med seg venner hit fra Trondheim, forteller Ogmund.

På folkemunne kalles kysthyttene spøkefullt for fuglekassene. Det tar ikke arkitekten seg nær av, han trekker heller litt på smilebåndet. Han setter pris på engasjementet og oppmerksomheten folk viser for stedet og det som er bygget opp her ute i havgapet.

– At vi i det hele tatt fikk lov til å bygge var positivt, siden det ofte er motstand mot å bygge noe nytt og annerledes. Heldigvis at det ble noe av. For det å sitte her, helt enkelt, med et glass vin og se utover havet, føles ganske bra.

TRANSPARENT: Badet er trukket ut fra resten av bygget. Dagslys finner veien inn dit utenfra, uten at det gir innsyn.

TRANSPARENT: Badet er trukket ut fra resten av bygget. Dagslys finner veien inn dit utenfra, uten at det gir innsyn. Foto: Per Erik Jæger

LYSBOBLE: Badet gjennomstrømmes av lys. Mondo gummifliser på gulv. Servant fra Globo.

LYSBOBLE: Badet gjennomstrømmes av lys. Mondo gummifliser på gulv. Servant fra Globo. Foto: Per Erik Jæger

RIBBEVEGG: Ribbeveggen i gangen er samtidig stigen til hemsen. Festene og konstruksjonen er skjult i trekassen. En plassbesparende løsning av adkomsten til hemsen.

RIBBEVEGG: Ribbeveggen i gangen er samtidig stigen til hemsen. Festene og konstruksjonen er skjult i trekassen. En plassbesparende løsning av adkomsten til hemsen. Foto: Per Erik Jæger

OVERBLIKK: Fra berghylla venter litt av en utsyn over den sydhavslignende stranden. Vegetasjonen har fått lov til å omkranse hytta. De hardføre trærne demper visuelt bygningskroppen.

OVERBLIKK: Fra berghylla venter litt av en utsyn over den sydhavslignende stranden. Vegetasjonen har fått lov til å omkranse hytta. De hardføre trærne demper visuelt bygningskroppen. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning