Dugg i vinduene

Hvordan kan vi redusere dugg og islag nederst på vinduene?

IKKE LEKKERT: Vann sniker seg lett inn i vinduskarmer og vegger om vinduet står åpent hele dagen og natten i fuktig vær.

IKKE LEKKERT: Vann sniker seg lett inn i vinduskarmer og vegger om vinduet står åpent hele dagen og natten i fuktig vær. Foto: Foto: [email protected]

Publisert Oppdatert

Hytta vår er bygd i 2004 og ligger på 1000 m. Vi har hatt mye dugg i nedkant av vinduene hver vinter. Sist helg kom vi opp i - 25 grader. Varmen hadde stått på i to døgn (15 grader), og før det var hytta uten varme siden romjul.

Nesten alle vinduene hadde islag nederst og mye dugg. Ventiler over vinduene har vi holdt lukket. Er det noe vi kan gjøre for å redusere dette?

I forhold til det du beskriver, vil jeg anta at hovedårsaken til problemene er manglende ventilasjon av hytta. Det er naturlig å prøve å holde kulda ute ved å stenge friskluftventilene, men vinterstid er utelufta mye tørrere enn innelufta, og for å få noenlunde normal inneluft, må vi blande den med kjølig uteluft.

Veggventilene bør også være åpne, selv om det kan by på utfordringer i 1000 meters høyde i forhold til snødrev osv. Men det går an å montere beskyttelseskasser på utsiden. Veggventiler bør det være i hvert rom samt minst to-tre stk. i stua. Det holder ikke med ventilene i vinduene.

Når dere kommer til hytta kan dere også lufte kraftig ut før dere tar av dere yttertøyet. En kort 5 minutters lufting, der alle dører og vinduer åpnes, får inne- og uteluft til å blande seg på en effektiv måte uten at hytta blir nedkjølt noe særlig. Da vil luftfuktigheten synke dramatisk inne i hytta og bidra til at dugg og rim forsvinner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning