Dryppkant og mose

Hvordan lage en dryppkant på bunnstokker, og kan mose brukes til isolasjon.

Sist oppdatert

Vi skal sette opp en tømmerkasse og har vi et par spørsmål: Vi skal bruke mose til isolasjon og jeg lurer på hvor tykt lag man skal legge, og skal mosen være fuktig når man legger den på? Jeg har også lest et eller annet sted at det skal være dryppkant på bunnstokkene, kan du forklare meg hva det er for noe?

Ellers så har jeg lest at man ikke skal behandle veggene, verken utvendig eller innvendig det første året, stemmer det? Finnes det ikke beis eller grunning som "puster"?

Av spørsmålene fremkommer det ikke om dere skal produsere en tømmerkasse eller om dere skal sette opp en tømmerkasse som dere har kjøpt. Mose er et godt og mangehundreårig benyttet isolasjonsprodukt mellom stokkene og i laftene. Når man legger på mosen (husmose), skal den være lett jordfuktig. Man legger på "ryggen" av underliggende stokk en "god neve" bortover stokken. For å opprettholde en riktig fuktighet i mosen, bør denne under innsanking og lagring, legges i striesekker som lagres på et skyggefullt sted.

Dryppkant ble tidligere benyttet på alle laftebygg. Dessverre er det hos enkelte produsenter falt ut av bruk. Dryppkant er et innhakk i underkant ytre kant av stokken slik at vann som renner ned over stokken, skal dryppe ned på bakken. Dryppkanten utføres enklest med en god håndsirkelsag ved at det skjæres ca. én tomme inn i underkant fra siden på stokken med ca. 20 graders vinkel oppover. Deretter vender man stokken og sager i lodd tilsvarende dybde på foregående spor, en tomme inn fra stokkens ytterkant.

For at dryppkanten skal ha noen effekt, må denne ligge utenfor murkronen. Jeg vil anbefale at man behandler underkant av bunnstokkene med blanding av 70 % kokt linolje og 30 % vegetabilsk terpentin. For øvrig kan denne blandingen benyttes på hele bunnstokken og gjerne også på overliggende stokk. Jeg vil også anbefale at man benytter denne blandingen på de to til tre første laftene oppover. Blandingen er tilnærmet fargeløs og man kan påføre hva man ellers måtte ønske, på et senere tidspunkt. Det er også en fordel å påføre denne blandingen på alle utvendige laftehoder så raskt som mulig for å unngå uttørking i endeveden. Denne prosessen kan gjentas flere ganger.

Når det gjelder behandling av vegger - ute og inne -, er det viktig at man finner en behandling som er "pustende". Utvendig kan jeg anbefale Møre Tyri, produktet heter "Tømmerolje" og er diffusjonsåpent.

Innvendig kan man også behandle veggene, men det er viktig å finne en overflatebehandling som puster.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2008, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også