Høstferie

Denne plakaten redder liv

Lag deg en nødplakat på hytta i høstferien.

NØDPLAKAT: Hytteeier Ulf Brænne (68) sier til bladet Hytteliv at han var glad han hadde laget en nødplakat da en av familiens gjester ble syk på hytta.
NØDPLAKAT: Hytteeier Ulf Brænne (68) sier til bladet Hytteliv at han var glad han hadde laget en nødplakat da en av familiens gjester ble syk på hytta. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Sist oppdatert

Statens kartverk og Røde Kors anbefaler alle som ikke har en eksakt adresse på hytta å lage en nødplakat.

Ambulansen finner lettere frem med GPS-informasjon enn med hyttenavn som Trollbu, Utsikten eller Moseplassen...

Del

Akutt nød

Ambulansene og redningssentralene er utstyrt med kartsystemer som gjør det lett å finne frem hvis du har GPS-koordinatene.

Redningsmannskaper opplever at folk i nød ikke klarer å gi god nok beskrivelse av hvor de befinner seg. Spesielt gjelder dette om de ringer fra en hytte som ikke har en eksakt adresse.

- En nøyaktig kartreferanse vil spare viktig tid, sier informasjonssjef Åge Hadler i Statens kartverk til klikk.no.

Laget plakat

Plakaten får du ved å benytte gratistjenesten fra Statens kartverks hjemmeside. Her kan du ta en utskrift i A4-format, hvor du finner nøyaktig GPS-posisjon for hytta eller det punktet på kartet som du har plottet inn, oppgitt i grader, minutter og sekunder nordlig og østlig bredde.

I tillegg til et utsnitt av kartet med hytta markert med en stift.

Enkelt å lage

HVOR ER HYTTA? Med nødplakatens nøyaktige posisjonsbeskrivelse, er det lettere for ambulansepersonell å finne frem i de dype skoger.
HVOR ER HYTTA? Med nødplakatens nøyaktige posisjonsbeskrivelse, er det lettere for ambulansepersonell å finne frem i de dype skoger. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

PC World har laget en fremgangsmåte:

ENKELT Å LAGE: Det er svært enkelt. De fleste kan greie det. Du trenger ikke være datakyndig i det hele tatt, forteller Ulf Brænne.
ENKELT Å LAGE: Det er svært enkelt. De fleste kan greie det. Du trenger ikke være datakyndig i det hele tatt, forteller Ulf Brænne. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Gå inn på Statens kartverks sider statkart.no. Klikk på Til større kart

Du finner her et norgeskart og noen hjelpemidler for manøvrering, samt symboler for å forstørre og forminske kartutsnittet, og et håndverktøy for å skrolle sideveis og vertikalt.

Du kan også velge mellom en rekke forhåndsdefinerte tall for målestokk, eller søke via fylkes- og kommunenavn. Manøvrer deg til det området på kartet hvor hytta ligger.

Neste steg er å klikke på + det røde korset oppe blant verktøyene, og plassere markøren på hytta på kartet. Deretter går du til menyen til høyre i skjermbildet og velger Klikk her for å starte Nødplakaten.

Deretter kommer du innom en side hvor du må godta betingelsene for å bruke tjenesten. Statens kartverk fraskriver seg ansvaret for mulige feil som skyldes brukeren, datagrunnlaget eller teknologien bak. Merk av for Jeg godtar og klikk på Fortsett.

Nå blir det generert en nødplakat som vises i nettleseren, slik at du kan kontrollere at den er riktig. Deretter er det bare å klikke på knappen for klargjøring av utskrift.

Les også:

Slik avslører du useriøse håndverkere

- Bare tull å rake i hagen

Nå er edderkoppen på vei inn i huset ditt

Herregud lage drivved

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også