Siden 2007 har snittprisen på en hytte i Øyer gått ned fra 3,4 millioner, til 2,2 millioner.

NEDGANG: Siden 2007 har snittprisen på en hytte i Øyer (med Hafjell) gått ned fra 3,4 millioner, til 2,2 millioner. © FOTO: Esben Haakenstad/Hafjell.no

Hytter på fjellet

Her har hytteprisene falt med 34,7 prosent på fem år

Hellas-tilstander i populære hytteområder.

I enkelte av landets mest populære vintersportssteder har prisutviklingen på hytter vært negativ de siste årene.

I Øyer (med Hafjell) og i Trysil har prisene stupt.

Siden 2007 har snittprisen på en hytte i Øyer gått ned fra 3,4 millioner, til 2,2 millioner. Det er en nedgang på hele 34,7 prosent på fem år. I Trysil har prisene falt med 9 prosent i samme tidsrom.

Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger på fjellet som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup

Også det siste året har prisene falt med en snittprisnedgang på henholdsvis 12 prosent i Øyer og 0,5 prosent i Trysil.

- Det har blitt bygget veldig mye i disse områdene de siste årene, så det har blitt et tilbudsoverskudd av fritidsboliger. Det forklarer noe av prisutviklingen, i tillegg vet vi at markedet for store luksushytter har gått tregt.

Det sier nestleder Leif J. Laugen i Eff til klikk.no – men som likevel understreker at prisutviklingen i hyttemarkedet fortoner seg veldig ulikt.

Ikke som boligmarkedet

For selv om Hafjell og Trysil sliter, har områder som Hol (med Geilo), Krødsherad (med Norefjell), Gol og Voss hatt en prisoppgang på mellom 14 og 21 prosent siden 2011.

Denne utviklingen forklares med at det totale utbudet på fjellet i disse områdene har gått litt ned fra 2011. For med færre fritidsboliger til salgs, vil normalt føre til høyere priser.

Likevel, i stor kontrast til boligmarkedet, er markedet for fritidsboliger betydelig tregere. Prisutviklingen har nærmest stått stille i landet som helhet. Det siste året økte gjennomsnittsprisen med kun én prosent.

Interessen for hytter er imidlertid fortsatt til stede blant nordmenn. Tallene for 2012 viser en positiv salgsutvikling. Antall solgte fritidsboliger økte med 4 prosent fra 2011 til 2012. Og interessen for hyttelivet bekreftes også av besøkstall og søkertrender på FINN.

I enkelte av landets mest populære vintersportssteder har prisutviklingen på hytter vært negativ de siste årene.
I Øyer (med Hafjell) har prisene stupt.

I MOTVIND: I enkelte av landets mest populære vintersportssteder har prisutviklingen på hytter vært negativ de siste årene. I Øyer (med Hafjell) har prisene stupt. © Skjermdump Finn.no

Interesse for hytter

– Våre besøkstall og søketrender bekrefter at det fortsatt er stor interesse. De tradisjonelle vintersportsstedene befester sin posisjon og popularitet i dette markedet. Inntrykket forsterkes når bare 20 kommuner står for over halvparten av totalsalget for fritidsboliger på fjellet, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i FINN eiendom.

Det selges flest fritidsboliger på fjellet i høstmånedene, men også vintermånedene fra februar til april er en aktiv periode.

De kjente vintersportsstedene dominerer både prisbarometeret og omsetningsstatistikken. Krødsherad (med Norefjell) er nå landets dyreste hyttekommune. Her er gjennomsnittsprisen 2,8 millioner kroner. Dernest følger Hol kommune (med Geilo) med en snittpris på 2,7 millioner og Hemsedal med 2,7 mill.

– Med nærheten til Oslo er Norefjell en meget populær vinterdestinasjon. Dette gjenspeiles i både prisnivået- og utviklingen med 18 prosent prisvekst fra 2011. Mange er nok opptatt av å unngå å tilbringe mye av sin dyrebare fritid i bil. Tilsvarende trend finner vi på Vestlandet. Her hadde Voss en sterk prisvekst på 15 prosent fra 2011. Det er naturlig å anta at nærheten til Bergen kan bidra til å forklare prisutviklingen i dette området, sier Laugen.

Bilde

I MEDVIND: Krødsherad (med Norefjell) er nå landets dyreste hyttekommune på fjellet. Her er gjennomsnittsprisen 2,8 millioner kroner. © Skjermdump Finn.no

Kostbare fjellhytter

Landets dyreste fjellhytte ble i 2012 solgt på Norefjell for 9,5 millioner kroner. Så langt i 2013 er landets dyreste solgt på Geilo for 8,9 millioner kroner.

I 2012 ble det solgt 101 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Tett bak følger Ringsaker kommune (med Sjusjøen) med 98 enheter. Sterkest omsetningsvekst (salgsvekst) har imidlertid Øystre Slidre (Beitostølen) med en økning på 35 prosent fra 2011.

Les også:

Sjekk hyttene til under millionen

Disse skurene har Riksantikvaren klart å frede

Skal du pusse opp? Her finner du de lekreste interiørbildene

Kommentarer:

Mette Stene-Johansen Redaksjonssjef bolig

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Endelig ute-tid!

På forsiden av Hytteliv

VEDLIKEHOLDSFRI: Hovedmålet var å bygge en vedlikeholdsfri hytte med enkle arkitektoniske virkemidler og gode proporsjoner. Taktekkingen, som ikke synes på bildet på grunn av snøen, er gjenbrukt skifer fra Røros. Vinduene er fra Buvika.

Familien fra Trondheim bor i hytte på 11,5 kvadratmeter

Familien på fire trenger ikke en stor hytte for å ha en vellykket ferie.

Enkel og lettstelt: Hytta er kledd
i sibirsk lerk på både tak
og vegger. Den er arkitekttegnet og moderne, men med tydelige tradisjonelle referanser.

Med en glassvegg får du hele fjellet inn i hytta

Den nybygde hytta i Gol har gamle stølsløer som forbilde

PREMIE: Vitrineskap fra Hans K. Designstudio.

Svar og vinn et vitrineskap

Svar på spørsmål om bladet vårt, og du er med i trekningen av et vitrineskap verdt 12 900 kroner.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Ti fantastiske båter om du vil på fisketur

Her er redaksjonens favoritter.

artikkel bilde

Sondre ble sjokkert da han skjønte hva kjæresten (16) planla

Familie og venner reagerte med vantro. Men så fikk alle sammen tenkt seg om.

artikkel bilde

Stor påskequiz for hele familien

25 spørsmål å bryne seg på for både store og små.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Redaksjonssjef bolig:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør:

  Jan Thoresen

 • Ansvarlig redaktør / direktør:

  Axel Walø

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Hytteliv

Familien fra Trondheim bor i hytte på 11,5 kvadratmeter

Familien på fire trenger ikke en stor hytte for å ha en vellykket ferie.

Med en glassvegg får du hele fjellet inn i hytta

Den nybygde hytta i Gol har gamle stølsløer som forbilde

Dette er et dårlig tegn for deg som er på hyttejakt

Da kan hytta du vurderer å kjøpe være særlig snøutsatt.