Da Karen og Severin kjøpte hytta, hadde den tre soverom og en åpen kjøkken- og stueløsning. De tegnet etter hvert selv et tilbygg, som sto klart i 2007. Der skulle det i utgangspunktet være et bad og et soverom, men det endte opp med også å inneholde et vaskerom og et ekstra soverom.

I lang tid tenkte de på hva de skulle gjøre med kjøkkenet og gangen i selve hytta. Et upraktisk tørkeskap gjorde gangen trang, og en dør som gikk gjennom kjøkkenet minimerte benkeplassen. I tillegg var vegger og tak blitt mørke med årene. Hytteeierne ønsket en forandring, og tok kontakt med Hytteliv, som i samarbeid med interiørarkitekt Inger Ystgaard og Ifi hjalp dem med oppussing.

Karen og Severin er storfornøyde med resultatet. Hytta er blitt åpen, luftig og lys, og den virker faktisk større nå, mener de.

Smarte løsninger

De hadde lyst til å blende igjen døren på kjøkkenet og lage en løsning for klestørk på vaskerommet. Dette støttet interiørarkitekten fullt ut, og foreslo videre å fjerne hele tørkeskapet i gangen for å gi bedre plass der.

Dette har resultert i en romsligere gang og et bedre system for tørking av klær.

- Det er deilig å slippe å ta med sengetøy og håndklær hjem for å vaske, synes Karen og Severin.

førbilde hytte=

LITE: Tidligere gikk det en dør gjennom kjøkkenet. Dette førte til at det ble oppdelt og lite funksjonelt © FOTO: Privat

Fjellhytte på Sjursjøen

FUNKSJONELT: Da døren ble blendet igjen, syntes Karen og Severin at kjøkkenet ble mye mer praktisk med bedre benkeplass. Kjøkkeninnredningen er ny fra Strai kjøkken med benkeplate i heltre eik. Inger Ystgaard valgte ut den lune gråfargen. © FOTO: Per Erik Jæger

Gang på Fjellhytte

GJENBRUK: Overskapene fra det gamle kjøkkenet ble malt i samme farge som det nye og hengt opp på veggen i gangen. De er gode til oppbevaring av luer, votter og skitøy. Stangen under er en gammel gardinstang fra stuen. © FOTO: Per Erik Jæger

Fjellhytte på Sjursjøen vinter 2012 Vaskerom på Fjellhytte på Sjursjøen vinter 2012=

RENT OG TØRT PÅ NYTT VASKEROM: Hytteeierne har fått mye ut av fire kvadratmeter. De henger opp de våte turklærne til tørk på stengene i taket. På benken kan de tørre håndklærne brettes. Skohyllen med skotørker langs veggen er god å ha til de våte skiskoene. © FOTO: Per Erik Jæger

Fjellhytte på Sjursjøen vinter 2012 Stue på Fjellhytte på Sjursjøen vinter 2012=

SMART LØSNING: Den praktiske L-løsningen på kjøkkenet har gitt større plass og mulighet til et romsligere kjøleskap. © FOTO: Per Erik Jæger

Nevenyttige

De har pusset opp mye hjemme, og liker å bli ferdige når de først setter i gang. De har gjort alt på hytta selv, bortsett fra å sette opp det nye kjøkkenet. Utfordringene de møtte på veien tok de på strak arm.

- Da vi skulle blende igjen døren på kjøkkenet, var det umulig å finne det samme 13 år gamle panelet som i resten av hytta. Vi tok kontakt med snekkere og byggvarekjeder, men ingenting var likt. Men så oppdaget vi at det gamle matskapet hadde samme panel, og vi hadde spart på noen av plankene, sier de. Plankene holdt akkurat til veggen, og dermed var problemet løst. De gamle kjøkkenskap­ene ble plassert i gangen.

Grå harmoni

Karen og Severin hadde allerede behandlet tilbygget med en lys panellakk, og ønsket en lignende farge i resten av hytta. Inger Ystgaard mente gråtoner kunne bli lekkert, og foreslo en fargepalett basert på det. - Den nydelige blåfargen på spisestuemøblene ble også et utgangspunkt i fargepaletten, forklarer hun.

Overflatebehandlingen av vegger og tak har hytteeierne selv gjort i en imponerende fart. De kastet seg over oppussingen med iver og engasjement. To uker av sommeren og nesten hver helg har gått med til maling og beising. Noen av de gamle møblene har også fått en omgang med beis. Trillebordet og tv-bordet har fått en lekker, dyp brunfarge

førbilde hytte

UPRAKTISK: Stuen var kronglete innredet, og den gamle sofaen hadde ryggen vendt ut mot rommet. Sittebenken manglet gode ryggputer. Hytteeierne ønsket også en ny løsning til gardinene. © FOTO: Privat

Fjellhytte på Sjursjøen

NY STUE: Interiørarkitekt Inger Ystgaard foreslo å plassere den nye sofaen langs vinduet, slik at ryggen ikke vender ut i rommet. Det har gitt et mer åpent og luftig uttrykk. Trillebordet var tidligere trehvitt. Veggene er vasket og behandlet med beis to ganger, og den lyse fargen får rommet til å virke større. Kelimteppet er fra Dobag. © FOTO: Per Erik Jæger

Fjellhytte på Sjursjøen

LUNE FARGER: Karen har selv valgt ut tekstilene til gardinene i stuen. De er fra Borge. © FOTO: Per Erik Jæger

Fjellhytte på Sjursjøen

NY DRAKT: Den gamle benken som sto i stuen er arv fra Karens familie. Den er nå blitt en praktisk sofa med nytt trekk. Putene er sydd av Bohus, som også har sydd putene til sofaen. Brunfargen på benken ble utgangspunktet til trillebordet og tv-bordet. Veggteppet er arvegods. © FOTO: Per Erik Jæger

Ny innredning

Hytteeierne sto også fast i forhold til møbleringen. De prøvde flere ulike plasseringer av spisestuemøblene og stuemøblene uten å bli fornøyde. Interiørarkitekten foreslo å snu spisebordet rundt, og anbefalte dem å kjøpe ny sofa og nytt salongbord. Den gamle benken fikk et nytt trekk og puter. Karen er tilfreds med den nye møbleringen, og hun synes spisekroken er blitt mye lysere.

- Det er fint å kombinere nye ting med noe av det gamle, mener Inger Ystgaard. - Gamle gjenstander er med på å skape sjel, men det er bra å få inn litt nytt også. Hytteeierne har hatt mange gode ideer, og tekstilene til gardinene har Karen selv plukket ut, sier Ystgaard.

Karen og Severin er også opptatt av gamle ting, og hele hytta er spekket med arvegods fra gården som Karen vokste opp på. Moren hennes hadde sansen for interiør, og sparte på mange gamle møbler som hun senere pusset opp.

- Det er blitt så lyst og fint her, sier de. - Vi feiret jul her for første gang i fjor, og nå blir det nok flere julefeiringer fremover.

førbilde hytte=

MINDRE PLASS: Tidligere sto spisebordet plassert motsatt vei. Dette, kombinert med den gamle sofaen, gjorde at stuen virket mindre. © FOTO: Privat

Fjellhytte på Sjursjøen

OMMØBLERT: Etter mye utprøving, endte Karen og Severin opp med å snu spisebordet helt rundt. Dette var en løsning de aldri hadde vurdert tidligere, men som de nå er veldig fornøyd med. Inger Ystgaard tok utgangspunkt i blåfargen på stolene da hun utarbeidet fargepaletten. En lokal snekker laget de første to stolene, deretter har Karen fått to nye til hver bursdag. © FOTO: Per Erik Jæger

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!