Tomtegrenser:

Sjekk naboens tomtegrense på nett

Ny tjeneste gir gratis tilgang til eiendomsinformasjon.

GRATIS Å SNOKE:  Statens kartverks ny nettside seeiendom.no gir gratis tilgang til eiendomsinformasjon på nett. Her får alle bolig og hytteeiere tilgang til oppdatert informasjon i Norges offisielle eiendomsregister.
GRATIS Å SNOKE: Statens kartverks ny nettside seeiendom.no gir gratis tilgang til eiendomsinformasjon på nett. Her får alle bolig og hytteeiere tilgang til oppdatert informasjon i Norges offisielle eiendomsregister. Foto: Illustrasjonsfoto: Anders Aagaard/Colourbox.com
Sist oppdatert

For noen år tilbake lanserte Statens kartverk en gratistjeneste hvor du kunne laste ned en nødplakat på nett, slik at ambulansen lettere kunne finne hytta med GPS-koordinatene.

Nå lanserer de en ny nettside som gir gratis tilgang til eiendomsinformasjon på nett.

Tjenesten på seeiendom.no skal gi alle bolig- og hytteeiere tilgang til oppdatert informasjon i Norges offisielle eiendomsregister.

PÅ NETT MED STATEN: Statens kartverk lanserte nylig ny nettside som gir gratis tilgang til eiendomsinformasjon på nett.
PÅ NETT MED STATEN: Statens kartverk lanserte nylig ny nettside som gir gratis tilgang til eiendomsinformasjon på nett. Foto: Illustrasjon: Statens kartverk

Ønsker økt kvalitet

Her vil du kunne se og kontrollere hva som er registrert på din og andres eiendom, som for eksempel bygninger, areal på tomten, adresser og grunnforurensing.

Eller du kan sjekke at gitte opplysninger ved kjøp og salg er riktige.

- Ved lettere tilgang håper vi å få flere tilbakemeldinger om eiendommer, bygninger og adresser som ikke er riktig registrert. Vi regner også med at mange av opplysningene som vises er av allmenn interesse. Ved økt bruk, vil nytteverdien av de data som legges i matrikkelen bli synliggjort, sier Per Anders Bjørklund i Statens kartverk til Hytteliv.no.

Visse restriksjoner

I tillegg til bolig- og hytteeiere kan tjenesten være interessant for potensielle eiendomskjøpere som vil sjekke fakta om eiendom og bygg, blant annet opplysninger om kulturminner.

Å bli registrert i matrikkelen er ikke frivillig. Matrikkelloven stiller derfor strenge krav til hva som kan utleveres til allmennheten og hvem som kan få innsyn i komplette data.

Generelt blir ikke personopplysninger og hjemmelshavere, inkludert navn og adresser, lagt inn. Det samme gjelder historikk om eiendommer som kun angår de involverte. Dette kan være kartforretninger, fradelinger, sammenslåinger og grensejusteringer.

Opplysninger om tinglysingsforhold blir også regnet som personsensitive, og det samme gjelder eierbrøker for seksjoner og detaljopplysninger om bygningers innhold, opplyser Statens kartverk.

Nyttig informasjon

Hyttelivs ekspert Per Christian Tellefsen har sans for den nye tjenesten, og tror det kan bli nyttig for mange.

- Dette er opplysninger som absolutt bør være lett tilgjengelig for alle. Det er fint at dette kommer nå. Men opplysningene kan nok føre til heftige nabodiskusjoner av typen: «Halve uthuset ditt står på min eiendom - hva har du tenkt å gjøre med det..?»

- Men det kan også virke positivt, ved at det er enklere å finne fram til det som er dokumentert, slik at uenighet kan unngås før det blir konflikter, legger han til.

Mange kommuner har for øvrig tilgjengelige kartverk på sine hjemmesider, men erfaring viser at oppdatering kan ta tid.

Papirbasert informasjon har også vært vanlig, men den har ofte vært gammel og upålitelig.

Nå blir oppdaterte data hentet direkte fra matrikkel­basen.

Les også:

Vil du holde deg oppdatert på interiør- og boligstoff? Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev.

Få nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide.

Sjekk ut disse luksuseiendommene

Se hytta før og etter oppussingen

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også