Hytteomsetningen har økt med 5 prosent på ett år, men hytteprisene har falt. Det viser tall som Statistisk sentralbyrå la frem i dag.

Usikre tall

Antall fritidsboliger omsatt i fritt salg økte altså med 5 prosent, sammenliknet med tredje kvartal i 2008. Men gjennomsnittlig kjøpesum falt med hele 10 prosent.

- Du bør være litt forsiktig med å sammenligne disse tallene. De er nemlig ikke relatert til lik enhet fra gang til gang. Men det har nok vært en nedgang, men trolig ikke så mye som 10 prosent, forklarer sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til Hytteliv.

Generell nedgang

I tredje kvartal 2009 ble det omsatt 2 600 bebygde fritidseiendommer i fritt salg. En gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning for disse eiendommene var 1,25 millioner kroner. Det ble omsatt eiendommer til en samlet verdi av 65,1 milliarder kroner i tredje kvartal i år. I alt ble det tinglyst 44 400 omsetninger av fast eiendom, en økning på vel 3 prosent fra samme kvartal i fjor.

Senneset mener det er kjøpers marked i øyeblikket. Han tror prisene vil bevege seg moderat oppover fremover, men ikke like mye som i boligmarkedet. Det begrunner han med at det ikke er tomtemangel i hyttemarkedet - i alle fall ikke på fjellet.

Vestfold på topp

Sjøhytter står i en særstilling. I Vestfold er hyttemarkedet vært hett lenge. Fylket hadde det høyeste gjennomsnittet, med 2,5 millioner kroner. Deretter kom Vest-Agder, med en gjennomsnittlig kjøpesum på omtrent 1,9 millioner kroner. Men omsetning av hytter på festetomt inngår ikke i tallene.

Les også:

4 kule bruktbiler

Slik bygger du vedhus

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!