Jeg lager nye utemøbler til hytta, type "rasteplassbord". Bordet lages av godt tørket ask i opp til 20 cm tykkelse. Materialer i slike dimensjoner har en tendens til å sprekke, så også mine, og det tror jeg ikke jeg kan unngå. Men hva slags overflatebehandling, impregnering, vil dere anebfale?

Hytteliv har forelagt spørsmålet for Informasjonskontoret for farge og interiør, som igjen tok det videre til malingsprodusenten Scanox. Dette er hva de svarer:

Hvis møblene har stått ute, vil vi først anbefale en behandling med sopp- og algedreper (for eksempel Butinox Sopp- og algedreper). Treverk er et levende materiale, og sprekker i flaten kan oppstå både før og etter en overflatebehandling. Vår anbefaling er Butinox Høyglansolje (alt. Benar). Den gir en beskyttende, blank og smidig overflatefilm og brukes derfor også på trebåter. Hvis sprekker oppstår etter behandling (hvilket ofte skjer), er det viktig også å behandle sprekkene for å unngå at vann og soppsporer trekker ned.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!