Oppsetting av ny hytte

Generelle råd for byggesett-hytter?

Sist oppdatert

Som ny abonnent på Hytteliv har vi nettopp oppdaget denne tiltalende spørretjenesten og kaster oss ut i det med en gang.

Vi er i ferd med å kjøpe byggesett for hytte, og har følgende spørsmål:

1. Ytterkledning skal være dobbeltfalset 19 mm. Spiller det noen rolle for holdbarheten enten vi velger 148 eller 173 mm bredde? Vi tenker da på om den brede vil kuve mer enn den smale.

2. Innvendig skal valget stå mellom furu- og granpanel. Hva er de vesentligste forskjellene? Det gjelder utseendet på lang sikt. Finnes det noe nettsted der man kan se bilder, ikke bare profiler, av forskjellige paneltyper? Før var det noe som het Treopplysningsrådet.

3. Kan du anbefale noen informasjonskilde på Internett for legging av varmekabler på baderomsgulv? Er interessert i gjør det selv-løsninger, og ønsker å vite litt om typer, hva det trenger av underlag og tildekking/påstøp, og hvor mye det bygger før belegg/fliser.

Velkommen som ny abonnent - håper dere vil like bladet!

1) Jeg anbefaler ikke bredere kledning enn 148 mm når den kun er 19 mm tykk. En gammel regel sier at tykkelsen må være minst 10 % av bredden, og selv om 19 mm tykkelse med 173 mm tilfredsstiller denne regelen, synes jeg det blir på kanten. Alternativet hadde i så fall vært å gå opp til 22 mm tykkelse. Jo tynnere bordene er i forhold til bredden, desto mer vil de kuve, og ikke minst sprekke.

2) Gran er billigere enn furu og mer ensartet med mindre kvist. Den blir gulaktig med tiden, mens furuen blir mer brun eller rødbrun. Furu anses som flottere om den skal stå ubehandlet, nettopp fordi den har og får mer fargespill og kraftigere mønster. Gran er best egnet om kledningen skal males, fordi den har mindre og færre kvist enn furu, og ikke på langt nær så mye harpiks som svetter igjennom. M.h.t. bilder: Du kan søke på Treteknisk, men ellers fant jeg også en god del bilder bare ved å søke på Trepanel, på Gran og på Furu.

3) Det er mye å hente "der ute" - men søker du på f.eks. Byggforsk gulvvarme, popper det opp mange muligheter.

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2008, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også