Lysthus på hytta?

Lag deg et lysthus til forlystelse.

Sist oppdatert

Bestemmelsene i plan- og bygningsloven sier at du kan sette opp en bygning mindre enn 15 m2 uten videre - dvs. du behøver verken melding eller søknad - dersom bygget ikke brukes til beboelse, mønehøyden er under 3 meter, vegghøyden under 2,5 meter, og huset plasseres minst 4 meter fra nabogrense. Betingelsen er at tomten ikke er underlagt byggeforbud slik det gjerne er i strandsonen o.l. Sjekk derfor med kommunen på forhånd.

På jord

Et lysthus er greit å bygge, og dersom du ikke er av dem som sverger til det bunnsolide for enhver pris, kan du på jord greie deg med denne løsningen:

  • Grav vekk den øverste, løse matjorden i en grøft tilsvarende ytterkanten på lysthuset.
  • Legg et 5-10 cm tykt pukk- eller singellag i bunnen.
  • Legg deretter grove stokker som fundament. Det kan med fordel være utrangerte telefonstolper, jernbanesviller e.l., eller grov firkant (minst 98 x 98 mm).
  • En annen løsning er å stable store steiner som fundament istedenfor stokker. Forarbeidet blir som nevnt over, og steinene må ikke mures.
  • Det er viktig at særlig hjørnesteinene er store og stabile, mens de imellom gjerne kan legges inn etterpå.

På fjell

På fjell kan fundamentet bestå av tørrstablet eller murte stein med flat bunn og topp, eller av grove stokker, særlig når fjellet er jevnt.

Vi tror likevel vi heller ville valgt å sette opp en ringmur i lettklinkerblokker. Bruk 15 eller 20 cm tykkelse, og hugg enten blokkene til etter fjellet (begynn øverst), eller støp en såle som blokkene kan stables på.

Innenfor blokkene kan det være åpent ("kjeller"), men du må ha et par ventiler. Vi synes det er bedre å fylle igjen med stein og støpe gulvet i ca 5-8 cm tykkelse med en armeringsmatte i midten. Da får du et gulv som aldri påvirkes av fukt og råte, og riktig flott blir det om gulvet hellelegges. Du kan lage et lemmegulv dersom du synes betong og stein blir for kaldt.

Materialer

Et lite hus skal ikke ha spinkle materialer. Det er ikke størrelsen på bygget som avgjør materialdimensjonen, det er hvilke krefter de utsettes for, og hvilke estetiske krav som stilles. De aller fleste synes det er penere og flottere med solide dimensjoner enn med spinkle. I tillegg er det lettere og bedre å håndtere gode dimensjoner fremfor spinkle, ikke minst fordi grove materialer ikke sprekker så lett.

Forslag til dimensjonsvalg

  • Gulvbjelker med spenn inntil ca 2 m: 48 x 148 mm.
  • Stendere/losholt/spikerslag og svill: 48 x 98 mm.
  • Frittstående stendere: 98 x 98 mm eller to stk. sammenspikrede 48 x 98 mm.
  • Taksperrer: 48 x 98 eller 48 x 148 mm er greie dimensjoner til de fleste tilfeller.
  • Takbord: Enten 15-18 mm rupanel eller 12-15 mm kryssfinerplater.
  • Tekking: Som hovedhytta.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2007, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også