Gammelt seterhus med trekk fra vegg/gulv

Det er gulvkaldt ved gavlveggen. Kan en moldbenk være løsningen?

MOLDBENK: Unngå trekk fra gulv/vegg med en mollbenk.
MOLDBENK: Unngå trekk fra gulv/vegg med en mollbenk. Foto: Foto: Svein B. Oppegaard
Sist oppdatert

Vi har arvet et gammelt seterhus. Så langt er vi meget godt fornøyd, men ved den ene gavlveggen er det gulvkaldt. Dette skyldes at gråsteinsmuren gikk ca. 30 cm innenfor indre tømmervegg slik at vi kun fikk isolert 5 cm på dette punktet.

Vi er blitt anbefalt å sette opp en moldbenk, men er ikke helt klar over hva dette innebærer.

Moldbenk er det gamle navnet på veggfaste benker som skulle hindre trekk fra nederste stokk (syllstokkene) og steinmuren. Navnet mollbenk skyldes at disse som oftest ble fylt med mold, dvs. jord.

På foto vises et eksempel på en nylaget moldbenk i en 1700-talls stue. Denne benken er laget av heltre (som har tørket i 5 år). Benken er fylt med isolasjon. Over isolasjonen med kontakt med benkeplaten er det lagt en varmefolie. Denne gir ca. 22 grader på sittebenken. Ønsker man å legge puter eller skinn på benken, frarådes det å benytte varme i benken pga. overoppheting. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å benytte heltre. Gulvbord i furu - 34 mm - som monteres på et rammeverk gjør samme nytten. Bredde og høyde bestemmes ut fra behov. Uansett metode, må materialene få anledning til å bevege seg avhengig av temperatur og relativ fuktighet.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også