Pilarer må skiftes ut

Hva bør gjøres når pilarene under en tømmerhytte skal skiftes ut?

Sist oppdatert

Jeg var så heldig å bli eier av en laftehytte. Byggeår ca. 1930. Jeg oppdaget store råteskader i bunnstokkene, og alle ble fjernet, bortsett fra siste veggen hvor stokkene er pulverisert.

En snekker skal utbedre skaden. Vi skal skifte ut pilarene under hytta. Hytta står på fjell. Det er murt gråsteinsringmur rundt hytta. Høyden på muren er fra 5 cm til ca. 1 m. Det er vanntilsig, slik at det ofte er fukt/vann noen steder i grunnen. Det er ventiler på tre av veggene.

1. Bør de nye pilarene mures eller settes opp i treverk?

2. Hvor rett bør pilarene stå? Hytta er i halvannen etg. og måler ca. 5 x 6 m.

3. Bør det legges plast under hytta? Det er ikke bilvei frem til hytta, slik at drenering med maskiner er utelukket.

4. Det ble lagt inn isolasjon i veggene ved nypaneling. Kan isolasjonen trekke til seg fukt fra grunnen og forårsake fukt/råteskade? Avstanden til bakken er maks. 5 cm.

1. Du kan bruke trykkimpregnert treverk som er behandlet med treimpregnering også i snittflatene oppe og nede. Helst bør man vende den originale enden ned, slik at det ikke er ny snittflate i bunnen. Pilaren bør plasseres slik at vann ikke kan samle seg der den står - lag gjerne et lite fundament, og dekk dette med en bit av grunnmurspapp før pilaren plasseres.

2. I utgangspunktet bør eksisterende antall punkter være ok, men er det registrert sig eller synk i hytta, kan man sette inn noen ekstra etter å ha fått gulvet i vater.

3. Plastfolie (gjerne 0,2 mm) kan med fordel legges på grunnen i kjelleren. Men den bør festes slik at den ikke krøller seg sammen. Avslutt plasten ca. 10 cm før grunnmuren.

4. Isolasjonen skal være forseglet av et spikerslag i bunnen og vindsperre på utsiden, under kledningen, og vann skal således ikke komme til isolasjonen. 5 cm avstand mellom terreng og utvendig kledning er i minste laget. Anbefaler minst 15 cm. Men hvis kledningsbordene er godt satt inn med impregnering eller oljebeis i bunnen, kan det holde i noen år. Se også Hytteliv 8/2005 og etterisolering av tømmervegger.

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2008, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også