Langs Gamle Kvandalsveien på Sjusjøen ligger hytta til familien Moen. Siden den ble bygget i 1968 har familien feriert i det som er blant de eldste hyttefeltene i området. Odd Petter har vært her siden tenårene, omtrent like lenge som han har vært kjæreste med Grethe. De har begge sterke følelser for stedet, og bryllupet var det en selvfølge for de to å feire på Sjusjøen.

Det var bestefaren hans som bygget hytta, og Odd Petter og Grethe er tredje generasjon som eier den. Utfordringen deres har vært å sette sitt eget preg på hytta. Løsningen ble å engasjere interiørarkitekt Tove Myhren Heby. Hun foreslo en harmonisk fargepalett inspirert av fjellheimen.

- Målet var å skape en fjellhytte som harmonerer med fjellets farger, natur og skiftende årstider, sier interiørarkitekten.

I GANGEN: I stedet for et skap hvor det lett samler seg litt av hvert, har Grethe valgt en fint oppheng med plass til mange jakker. Knaggrekke So-Hooked er fra Nomess Copenhagen. © Per Erik Jæger

SAMLINGSPUNKT: Spisebordet har vært på hytta lenge. Lampen etter Grethes svigerfar fikk strøm for lenge siden. Spisebordet er behandlet med naturell Osmo hardvoksolje. Stolenes grå nyanser tar opp fargen fra de tynne listene i dørene. © Per Erik Jæger

LUNT: De lune fargene er gode å være i. Trekk på benken er fra Green Apple, sydd av Grethes svigermor. © Per Erik Jæger

DRISTIGE VALG: Å plassere kjøleskapet på benken og stekeovnen i veggen, ga mer benkeplass og skapplass. © Per Erik Jæger

Lever enklere på hytta

Heldigvis syntes Grethes svigermor at det var fint med forandringer. - Hun er så glad for at vi bruker hytta, og hun kommer gjerne på besøk. For lettere å få med oss de to voksne barna våre, har vi bygget et anneks som de har fått lov til å innrede selv. Slik kan alle ha litt privatliv, forteller Grethe. På det meste har de vært 14 på hytta samtidig.

- Selv om vi kun bruker 15 minutter hit, er det stor forskjell for oss å være hjemme og her. På hytta liker vi å leve litt enklere, sier Grete. Å koble seg til vann er uaktuelt. For de rundt 300 000 kronene paret anslår at det koster å legge inn vann, er det så mye annet spennende de kan gjøre i stedet.

ÅPNET OPP: Kjøkkenet er en del av det sosiale flerbruksrommet. For å skjule middagsrotet på kjøkkenbenken, er benken trukket opp i høyden. Pipen er kledd med BACstone, Quatro Rondane, som er skifer med mye rustpreg, fra Norfloor. © Per Erik Jæger

MER PLASS: For å få mer oppbevaring på kjøkkenet, ble stekeovnen bygget inn i en kasse. Under er det blitt plass til ved, og ved siden av en vinhylle. Innhuket med leseplass er vis-à-vis dagsengen. © Per Erik Jæger

RUSTIKT: Naturens skatter pynter opp i stuen. © Per Erik Jæger

Utnyttet plassen

Med mange som liker å bruke hytta, ble det viktig å utnytte plassen bedre. Derfor er spesielt kjøkkenet prioritert. Opprinnelig besto det av noen små skap, lite benkeplass og en liten hybelkomfyr. Med mer benkeplass og en stekeovn går det nå fint å stelle i stand middag for hele storfamilien her.

Det ene soverommet ble valgt bort for et større flerbruksrom. Kjøkken, spisekrok og stue er nå samlet i ett. Kompromisset ble å plassere Grethes gamle skuvseng i stuen. - Å ha en dagseng i stuen, er bare å anbefale! Med den kan noen døse litt av etter en skitur mens andre lager mat.

Enda større samlende effekt har det staselige spisebordet, og der kan det gå heftig for seg med Yatzy, Ludo og kortspill. - Vi er så glade i det flotte, gamle bordet. Nostalgi betyr mye, men vi vil også ha praktiske løsninger vi ikke må være så redde for. Derfor har vi satt inn platen med hardvoks, som ikke tar luven av gløden i treet.

NOSTALGI: Skuvsengen, som er plassert som dagseng i stuen, vokste Grethe opp med. Lappeteppet ble laget til Odd Petter av hans bestemor. Dørbladene er ekstra høye. © Per Erik Jæger

I HARMONI: Soverommene har samme fargepalett som flerbruksrommet. Døren står ofte åpen, slik blir det helhet. Lamper fra Ikea. © Per Erik Jæger

BAD: Badet skal få mer oppbevaring og muligens males i en lunere farge. Den hvite stolen forbarmet Grethe seg over da hun fant den ved en container. © Per Erik Jæger

SNØRIKT: Hytta ligger i et snørikt område i ett av Sjusjøens eldste hyttefelt. © Per Erik Jæger

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!