Test av hyttedo: Biologisk toalett med urinseparering

Biologisk toalett med urinseparering

Mange velger urinseparering i tillegg til hyttedoen.

Sist oppdatert

Eiere av biologisk toalett med urinseperasjon

Antall svar: 62

1. Har hatt utedoet i snitt: 5,8 år. Det eldste er 30 år og de yngste er seks måneder.

2. De 62 hytteeierne synes det var i forholdsvis enkelt å installere det selv, i snitt så svarte de 1,8 hvor 1 er latterlig enkelt og 5 var nesten umulig.

3. Hvor enkelt er toalettet å bruke?

De aller fleste synes utedoen er enkel å bruke og rengjøre. I snitt ble poengsummen 1,9  hvor 1 var latterlig enkel og 5 var nesten umulig.

4. De fleste hytteeierne er lite plaget med lukt inne i toalettrommet. I snitt ble det 1,6 hvor 1 var aldri og 5 er hele tiden.

5.  Helt gjennomsnittlig oppfattelse av om doen er enkel å tømme. Snittet her landet på 2,1.

6. 2 ble snittet hvor hytteeierne svarte på hvor krevende ettersyn og vedlikehold av toalettet er. 1 er aldri og 5 er to ganger i året.

Vi fikk inn 62 svar fra eiere av denne type hyttedo.

To produsenter er representert flest ganger. Det er Separett med 39 innsendte svar og Vera som er representert med 9 produkter. Alle andre produsenter av denne typen hyttedo som er representert med to eller en finner du i gruppen som vi har kalt for andre. Her har vi lagt inn hva de enkelte eierne av denne typen hyttedo har sendt inn av kommentarer.

De aller fleste eierne av et biologisk toalett med urinseparering mener det var enkelt å installere toalettet selv. Helt middels når det gjelder å bruke og rengjøre, tømme og vedlikeholde. Dette gjelder også oppfatningen av lukt. Fire svar skilte seg negativt ut når det gjelder tømming av hyttedoen. Eierne av en modell fra Vera Bio-Nova, Tara Økomatic, Husquarna og Biolet Midi mener det er forholdsvis komplisert å tømme hyttedoen. Grunnen til dette er blant annet følgende:

Vera Bio-Nova: "Krever at hele toppen med avtrekksvifte og slange løftes vekk før bøtten kan fjernes, burde vært mulig å lage det slik at en unngår å måtte fjerne vifte og slange. Dette er vanskelig i trange rom."

Tara Økomatic: "Beholderen er noe stor å bære på når man skal tømme den".

Husqvarna: "Det kan være tungt å løfte ut bøtta/kammeret hvis jeg er litt slapp med å bytte ofte nok. Også vanskelig å rengjøre spesielt urinplata. Her sitter det mye faste stoffer som er igjen etter at væsken har fordampet."

Biolet Midi: "Det blir for mye arbeid, tungvint. Avhengig av høyde."

Separett hyttedo

De fleste som svarer på denne testen oppgir kun at de har et biologisk toalett med urinseparering fra Separett. I tillegg er det enkelte som spesifiserer hyttedoen med Separett 9020, Separett Villa, separett Villa 2000, Separett Villa 9000 og Separett Villa 9010. Svarene skiller seg ikke nevneverdig ut, så vi har valgt å samle alle svarene under en og samme kategori, nemlig Separett.

Folk med denne type hyttedo er svært fornøyde, og kommentarer  som at det er lett å montere, veldig enkelt å bruke, enkelt å rengjøre og at det er tilnærmet luktfritt er det hytteeierne trekker frem som positivt. Hyttedoen fra Separett får også pluss for at det er enkelt å tømme, at det har runde former som er enkelt å rengjøre og at det er rimelig.

"Toalettet fungerer utmerket. Jeg sier at vi har utedo inne. Dette fordi vi må gjøre jobben med å skifte beholdere. Men så har vi komforten med å slippe å gå ut til utedoen. Den har vi også! Litt koselig det. Det er ikke mange barn som får oppleve det", skriver en av testerne.

Kun én med Separett-toalett skriver at det var litt trøblete å montere. I tillegg er det noen som påpeker at viften nede i toalettet burde være litt sterkere slik at de ikke hadde kjent lukt i det hele tatt, mens enkelte skriver at det kan være en liten utfordring for uerfarne brukere å få urinstrålen i riktig rom i hyttedoen.

Tips fra noen av Separett-eierne er å bruke en egen rensetablett i urindelen for å unngå lukt, og dersom det blir mye toalettpapir i biobøtta slik at den blir fort full, kan det være smart å bruke en egen avfallsbøtte ved siden av for toalettpapir.

Vera hyttedo

Det var dessverre ikke alle med et biologisk toalett med urinseparering fra modellen Vera som hadde sendt oss noen kommentarer, men de skilte seg ikke ut i forhold til andre typer hyttedo når det gjelder montering, bruk, rengjøring eller vedlikehold. Det er heller ikke oppgitt hvilken spesifikk type Vera-modell de har på hytta, bortsett fra en som skriver at de har en modell som heter Vera Bio-Nova. Som nevnt tidligere har denne eieren følgende å si vedrørende tømming:

"Krever at hele toppen med avtrekksvifte og slange løftes vekk før bøtten kan fjernes, burde vært mulig å lage det slik at en unngår å måtte fjerne vifte og slange. Dette er vanskelig i trange rom."

Bortsett fra dette er eierne av denne type hyttedo fornøyd. En av dem skriver at dersom vedkommende skulle ha installert et slikt hyttedo en gang til ville det bare vært å tenke på en litt større beholder fordi dersom man har den minste blir den alt for fort full. En annen skriver at de var plaget med vondt lukt tidligere, men etter at de byttet til toalettstol med urinseperasjon er lukten helt borte.

Andre (Nissedoen, Biolet Midi, Tara Økomatic, Snurredass, Husqvarna og Mulltoa)

Bortsett fra det vi nevnte tidligere i artikkelen når det gjelder tømming av hyttedoen og kommentarer rundt dette fra eierne av Tara Økomatic, Biolet Midi og Husquarna, så skiller ikke svarene fra disse brukerne seg ut i forhold til de andre respondentene i denne testen. Vi har likevel valgt å presentere de ulike kommentarene eierne av disse modellene har:

Biolet Midi:

"Det ble sagt at toalettpapir av bjørk var best egnet da vi kjøpte det. Dette skulle være lett nedbrytbart i forhold til annet toalettpapir. Det er vanskelig å få kjøpt og mange hyttetorgbutikker fører det ikke."

"Plasten i bøttene sprekker ved kulde. Lett for at urin kommer på feil plass (damer), derfor blir det fort lukt, spesielt om sommeren. Ved kulde stabler papiret seg lett. For lite varme(fjell-Trøndelag) til at komposteringa blir vellykket. Kostet vel ca 13.000 som var alt for dyrt i forhold til kvaliteten."

Husqvarna:

"Hvis det ikke tømmes ofte nok har det lett for at det samles mye småfluer både i selve toalettet og i rommet, spesielt hvis det blir stående ubrukt en tid."

"Slangen som skal lede urinen ut har lett for å bli tett hvis en ikke er svært påpasselig med å skylle med tilstrekkelig med vann."

"Toalettet fungerte fint i ca 15 år, men den siste tiden har vifta måtte skiftes. Kanskje ikke rart i og med at den har gått kontinuerlig siden 1995."

"De siste to-tre årene har det ikke fungert som det skal fordi varmeelementet ikke har virker lengre. Fordampningen og komposteringen har derfor vært ufullstendig."

Mulltoa:

"Toalettet var uten urinseparasjon, men vi har montert sete med separering og samler vått i plastdunk som tømmes ved avreise."

"Veldig fornøyd. Evigvarende toalett og alt er laget i hardplast! Har elektrisk vifte montert på. Eneste delen jeg ser for meg at må byttes. Anbefaler dette produktet på det sterkeste."

Nissedoen:

"Vi har et luktfritt og delikat baderom, der doen ikke skjemmer på noen måte. Når vi drar fra hytta, sprayer vi Jif i urinseparasjonsdelen og skyller etter med vann. Vi fyller på bark og kalk etter behov. Med ventil på ytterveggen nær dosetet og lufterør opp over taket har vi et do som ikke krever noe som helst. Og det må tømmes hvert 4-5 år."

Snurredass:

"Har fire luker som er kompostert når vi åpner den første. Urinslangen leder det som skaper lukt ut. Bruker bark i hjelp til kompostering og litt kaffegrut og teblader. Har i tillegg en gammel utedo i egen bod. Men veldig deilig å ha Snurredass inne i hytta!"

Tara Økomatic:

"Har samme do på hytte og annekset. Urinen går i en tank for seg selv, under gulv. Slipper lukt. Vi har rør over taket. Men er det lenge siden jeg har brukt hytta så kan det komme lukt fra do. Tipset er å kjøpe grov bark. Ved bruk av fin bark tettes avløpet for urin. Da kommer luken fort i hytta og annekset."

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også