På hytta er uteplassen et viktig samlingspunkt, særlig på sommeren. Vi vil ta med hyttelivet ut, og mange ønsker derfor en uteplass som kan brukes i all slags vær. Lyse som­mernetter, mørke høst­kvelder og kalde vinterdager – alt ny­tes i ute­stu­en til Las­se og Ben­te på Sju­sjø­en. Her er det ute­li­vet som gjel­der, uavhengig av årstider og vær.

Hardt ar­beid

Et­ter en fem år lang byg­ge­pro­sess med ho­ved­hyt­ta, var Ben­te gan­ske for­synt med tungt fy­sisk ar­beid. Hun over­lot der­for ho­ved­an­sva­ret og byg­gin­gen av ute­stu­en til ek­te­man­nen. Selv bei­set hun gul­vet og bi­dro med inn­red­nin­gen, som be­står av både nytt og gam­melt. Veg­ge­ne er pry­det med blant annet hjemme­­­lag­de hjer­ter i bjør­ke­kvist.

De lyse veg­ge­ne og det let­te in­ter­iøret står i kon­trast til det mørk­bei­se­de gul­vet. I hjør­net gir den rus­tik­ke pei­sen var­me til rommet. Lod­ne saue­skinn, ryer og reinsdyrfeller my­ker opp gul­vet og møb­le­ne.

Ide­en til ute­stu­en fikk ek­te­pa­ret fra Hyt­te­liv. Las­se teg­net den om et­ter eget øns­ke og byg­get den helt selv. Kun pei­sen fikk de hjelp til av en mur­mes­ter. Den opp­rin­ne­li­ge teg­nin­gen had­de en helt åpen løs­ning, men ek­te­pa­ret øns­ket å ha mu­lig­he­ten til å luk­ke den igjen.

– Jeg teg­net inn fol­de­dø­rer slik at vi kan bru­ke stu­en hele året. Om som­me­ren åp­ner vi helt opp, slik at ettermiddagssola strøm­mer inn, og om vin­te­ren ten­ner vi opp i pei­sen og ny­ter det snø­tun­ge vin­ter­land­ska­pet gjen­nom de sto­re glass­dø­re­ne, for­tel­ler Las­se.

Ben­te gle­der seg til før­juls­kos med le­ven­de lys, gløgg og strikking av julekuler. Det ene ska­pet er al­le­re­de de­di­kert til ju­le­pyn­ten og er fylt opp med strikkesaker og pynt. Hver års­tid har sin sjarm og de gle­der seg like mye over en regn­ful­l høs­t som en varm sommer.

LUFTIG KJØKKENBENK: I hjørnet ved peisen har de laget plass til oppbevaring av ved og et romslig skap. De åpne hyllene med fargerike kopper og kar gir et landlig og luftig preg. © Per Erik Jæger

PEIS: Peisen er det eneste Lasse fikk hjelp med da han satte opp utestuen. De rustikke mursteinene bryter mot det ellers lyse interiøret. © Per Erik Jæger

HJEMMELAGET: Den tøffe gardinstangen har Bente laget av en gammel hesjestaur. Krokene fant hun ute i naturen, og blomstene som er tørket, er plukket på forsiden av hytta. Lampene over spisebordet med lyspærer som tåler kuldegrader er fra butikken Bellas emne. © Per Erik Jæger

So­si­al stue

Et­ter mye tungt ar­beid de sis­te åre­ne er ek­te­pa­ret kla­re for å nyte det fer­di­ge re­sul­ta­tet. Og selv om ute­stu­en sto fer­dig for et par år siden, var det først i fjor som­mer de had­de tid til å in­vi­te­re ven­ner og fa­mi­lie på be­søk.

– Vi fyr­te opp gril­len og drakk is­kald hvit­vin i ettermiddagssola. Da sola gikk ned, ten­te vi fak­ler ute og te­lys inne. En­de­lig kan vi virkelig nyte hyt­ta vår, som vi har kalt Kvilut. Men akkurat det har vi ikke fått gjort ennå.   

FOR ÅPNE DØRER: Bente og Lasse spiser ofte i utestuen, og om sommeren er det ekstra deilig, for da kan de åpne dørene på vidt gap og slippe sola inn. De lette lenge for å finne et rundt og lett spisebord, men syntes det var vanskelig, siden de fleste var ganske massive. Til slutt fant de dette i en brukthandel i Brumunddal. © Per Erik Jæger

FLERE BRUKSMULIGHETER: Med praktiske foldedører kan utestuen brukes hele året. Om vinteren er det deilig å sitte inne i varmen fra peisen og se ut på det snøhvite landskapet. Foldedørene var Lasses idé. © Per Erik Jæger

INNEKOS: Regnvær er ingen hindring. Utestuen kan brukes i all slags vær. Det er koselig å sitte inne under taket mens det drypper ned på terrassen. © Per Erik Jæger

SOMMERMAT: Selv om det regner ute nyter Lasse og Bente sommerlige fristelser inne i utestuen. © Per Erik Jæger

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!